Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie spune că proiectul de lege privind modificarea Codului penal şi a Codului de procedură penală trimis de Ministerul Justiţiei este în analiză, un punct de vedere urmând să fie prezentat la începutul săptămânii viitoare.
Ministerul Public a arătat astăzi, citat de News.ro: "Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie confirmă primirea de la Ministerul Justiţiei a proiectului de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul Penal şi a Legii nr. 135/2010 privind Codul de Procedură Penală, precum şi pentru completarea articolului 79 din Legea nr. 253/2013 privind executarea pedepselor, a măsurilor educative şi a altor măsuri neprivative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal. Proiectul a fost dat în analiză şi studiu, urmând să fie prezentat un punct de vedere Ministerului Justiţiei la începutul săptămânii viitoare".
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat joi, pentru News.ro, că a trimis pachetul de legi privind justiţia la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), precum şi la Ministerul Public, termenul pentru primirea eventualelor propuneri fiind 13 aprilie.
Tudorel Toader a precizat că propunerile legislative pe care le-a trimis la CSM, DNA, DIICOT şi Parchetul instanţei supreme cuprind şi transpunerea Directivei europene referitoare la confiscarea extinsă.
Ministrul Justiţiei a anunţat, miercuri, că a fost elaborat şi va fi trimis Parlamentului proiectul de lege pentru modificarea Codului penal şi a Codului de procedură penală în conformitate cu deciziile Curţii Constituţionale şi a reafirmat că nu va pune un prag pentru abuzul în serviciu, dar, "dacă legiuitorul va aprecia pe parcurs să impună un prag, are libertatea să o facă".
Ministrul Justiţiei a spus: "Am elaborat proiectul de lege privind modificarea Codului penal şi Codului de procedură penală, pentru punerea lor în acord cu deciziile Curţii Constituţionale. Modificările vizează strict punerea de acord a codurilor cu deciziile Curţii Constituţionale, nimic mai mult, nimic mai puţin".
Întrebat ce modificări au fost făcute în codurile penale prin proiectul de lege, Tudorel Toader a spus că acestea sunt toate constatate după ce s-a făcut un inventar al deciziilor CCR pronunţate şi netranspuse.
Ministrul Justiţiei a spus că, printre modificările la Codul penal se află articolul 5, care se referă la aplicarea legii penale mai favorabile, articolul 159 alineatul 3 privind împăcarea părţilor, dar şi din procedura penală, lămurirea situaţiei în care o persoană care a mai fost arestată poate fi din nou arestată preventiv.