Volksbank România a raportat pierderi de 103,6 milioane de euro în decursul anului trecut, mai mici cu 38,5% faţă de cele din 2012, an în care instituţia bancară a înregistrat un minus de 168,5 milioane de euro, a anunţat, ieri, Benoit Catel, preşedintele băncii. Totodată, domnia sa a menţionat că instituţia se află pe punctul de a ceda un portofoliu de credite neperformante în valoare de 490 de milioane de euro şi că, odată finalizată tranzacţia, pierderea pe anul 2013 se va diminua la "numai" 12,5 milioane de euro.
"Volksbank încă pierde bani, nu am reuşit să scăpăm de toate problemele, dar am realizat un rezultat mai bun decât precedentul. Veniturile băncii au cunoscut o scădere de 8 procente anul trecut faţă de anul 2012, de la 130,3 milioane de euro, la 119,9 milioane de euro. De asemenea, avem o cotă de piaţă mică, trebuie să investim în oameni, reţea şi produse", a mai spus Benoit Catel, care a continuat: "Am ales să muncim pentru viitor. Când ne facem strategia, ne bazăm pe perspectivele de viitor, nu pe rezultatele trecute". Preşedintele Volksbank România a mai declarat că instituţia bancară continuă să fie de vânzare şi că, probabil, în 2015 se va produce acest lucru, dar nu a exclus posibilitatea ca procesul să se extindă cu încă un an, până când banca va găsi cumpărătorul potrivit.
Benoit Catel a afirmat: "Bugetul pentru investiţii, în perioada 2013-2015, este de 20 de milioane de euro. Am înregistrat o creştere a bazei de clienţi de 38% anul trecut, faţă de anul 2011. De asemenea, împrumuturile contractate au crescut cu 130%, iar depozitul mediu a urcat cu 47 de procente". Potrivit datelor prezentate de oficialii băncii, numărul clienţilor a crescut, în 2013, cu 19% (30.000), faţă de anul 2011. Dintre aceştia, 34% sunt activi în Internet banking, serviciu care a crescut cu 33% în numărul tranzacţiilor şi cu 108% din punct de vedere al volumului plăţilor, în decursul anului trecut. Volksbank a mai anunţat că depozitele nete ale companiilor au crescut cu 72%, până la 186 de milioane de euro la nivelul anului trecut, de la 108 milioane de euro în 2012. Împrumuturile au cunoscut o creştere de 130% în 2013, faţă de 2012, iar creditele neperformante au scăzut cu 8,8 procente anul trecut. Totodată, preşedintele instituţiei a declarat că Volksbank a avut, în urmă cu un an, un capital cu 120 de milioane de euro mai mare decât în 2012.
Reţeaua de unităţi a instituţiei bancare a cunoscut un proces de modernizare în ceea ce priveşte 116 unităţi teritoriale, iar încă şase dintre acestea au fost nou-deschise, conform raportului publicat de bancă, care a specificat şi că, anul trecut, 3 unităţi au fost închise. Investiţiile în reţea au totalizat 9 milioane şi jumătate de euro, conform celor declarate de reprezentanţii instituţiei bancare. Preşedintele băncii a conchis: "În ciuda faptului că anul 2013 a fost unul greu pentru noi, întregul climat fiind dificil, depozitele au crescut, iar rezultatele au înregistrat progrese, comparativ cu anii precedenţi".
Pentru acest an, Volksbank a anunţat o nouă structură organizaţională începând cu data de 1 iulie, schimbările urmând să se producă începând cu organizarea directoratului. De asemenea, oficialii băncii au menţionat că, pentru anul în curs, Volksbank îşi propune, pe lângă îmbunătăţirea profilului de risc, o creştere în ceea ce priveşte zonele cheie de activitate ale instituţiei.