Pieţele britanice salută demisia premierului Liz Truss

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 21 octombrie 2022

Sursa foto: facebook / Liz Truss

Sursa foto: facebook / Liz Truss

Lira se apreciază

Investitorii britanici au răspuns pozitiv la demisia de ieri a prim-ministrului de la Londra, Liz Truss, ale cărei planuri bugetare au provocat, la începutul acestei luni, turbulenţe pe pieţe, determinând intervenţia Băncii Angliei.

Potrivit nytimes.com, după anunţul demisiei, lira sterlină era cotată în urcare cu 0,5% faţă de moneda SUA, ajungând la 1,13 dolari. Ulterior, lira a mai pierdut ceva teren, fiind tranzacţionată la 1,1276 dolari.

Randamentul obligaţiunilor britanice de stat de referinţă, cu maturitatea la zece ani, a crescut până la 3,819% după ce Truss şi-a confirmat plecarea, de la 3,769% anterior.

Indicele FTSE 100 al Bursei din Londra a urcat cu 0,2%, la 6.941,70 puncte la ora locală 15.06. Acţiunile gigantului bancar HSBC Holdings Plc s-au apreciat cu 0,4%, la 476 pence la ora 15.06, cele ale rivalului mai mic Barclays Plc - cu 1,8%, la 146,96 pence. În acelaşi domeniu, titlurile Standard Chartered Plc au crescut cu 0,5%, la 563 yeni la ora 15.08.

Paul Dales, economist-şef la Capital Economics, a declarat citat de BBC: "Reacţia pieţelor arată că acestea simt o «uşurare» după plecarea doamnei Truss, în ciuda faptului că există încă multă incertitudine.

Per ansamblu, demisia lui Truss este un pas care trebuia să se întâmple pentru ca guvernul Regatului Unit să meargă mai departe pe calea restabilirii credibilităţii pe pieţele financiare. Totuşi, trebuie făcut mai mult, iar noul prim-ministru şi ministrul Finanţelor au o sarcină importantă în a conduce economia prin criza costului vieţii, criza dobânzilor şi cea a credibilităţii".

Într-o declaraţie susţinută în faţa reşedinţei din Downing Street, la numai şase săptămâni de la învestire, Truss a anunţat că se află în imposibilitatea de a-şi mai exercita mandatul şi că l-a informat în acest sens pe Regele Charles al III-lea. Domnia sa a menţionat că a preluat şefia guvernului "într-un moment de mare instabilitate economică şi internaţională", adăugând: "Având în vedere situaţia actuală, recunosc că nu îmi pot îndeplini mandatul pentru care am fost aleasă de Partidul Conservator. Demisionez din funcţia de lider al Partidului Conservator, dar voi asigura conducerea interimară a guvernului".

Liz Truss a menţionat că s-a întâlnit ieri cu Sir Graham Brady, preşedintele Comitetului 1922, structura responsabilă cu desemnarea viitorului lider conservator, respectiv a prim-ministrului britanic.

În ultimele două zile, tot mai mulţi parlamentari conservatori au cerut demisia lui Truss. Plecarea acesteia din fruntea guvernului de la Lonrda a venit la numai o zi după ce domnia sa declara: "Lupt, nu cedez!".

Miercuri, Londra a informat că inflaţia din Marea Britanie a crescut peste aşteptări în septembrie: 10,1%, în ritm anual, revenind la nivelul maxim al ultimilor 40 de ani, atins în iulie, în condiţiile în care preţurile alimentelor au urcat puternic. Analiştii aşteptau o inflaţie de 10% în septembrie, după cea de 9,9% consemnată în luna precedentă. Principalul motor al inflaţiei a fost creşterea cu 14,5% a preţurilor alimentelor şi băuturilor non-alcoolice, acesta fiind cel mai mare avans înregistrat din aprilie 1980 până acum.

Dacă se exclud preţurile energiei şi alimentelor, indicele preţurilor de consum din Marea Britanie a crescut de la 6,3% în august, la 6,5% în septembrie, cel mai ridicat nivel din ultimii 30 de ani.

În opinia lui Paul Dales, economist-şef la Capital Economics, există riscul ca inflaţia de bază din Marea Britanie să rămână ridicată chiar dacă economia slăbeşte.

Marea Britanie este puternic afectată de creşterea preţurilor gazelor naturale din Europa, ceea ce a generat proteste. Luna aceasta, mii de persoane s-au adunat în zeci de oraşe din Marea Britanie, exprimânu-şi furia faţă de criza costului vieţii.

Liz Truss a fost contestată atât de formaţiunea de guvernământ, cât şi de opoziţia laburistă, iar cota sa în sondajele de opinie este apropiată de nivelul la care era cea a predecesorului său, Boris Johnson, înainte ca acesta să demisioneze. Conform unui sondaj recent al Ipsos, preluat de dpa, 53% dintre britanici considerau că Truss ar trebui să demisioneze şi numai 20% s-au opus unei astfel de idei. Totodată, 80% dintre persoanele chestionate consideră guvernul vinovat de scumpiri.

Amintim că, luna trecută, Liz Truss şi fostul ministru de Finanţe, Kwasi Kwarteng, au prezentat cel mai radical pachet de reduceri de taxe de după anul 1972, ca să diminueze povara fiscală pentru angajaţi şi pentru companii, anunţând în paralel o creştere semnificativă a împrumuturilor, cu scopul stimulării economiei. Printre măsurile anunţate la acel moment s-a numărat reducerea cotei de impozitare pentru persoanele înstărite, ceea ce a declanşat turbulenţe pe pieţele financiare şi nemulţumiri în interiorul Partidului Conservator.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Pentru Imobiliaristi:

    Profitul trimestrial Blackstone aproape de zero. 

    Si fac cartel zicand ca: limitarea livrarilor de "constructii" ar trebui sa le impinga chiriile (de preferat doresc in bula spatiala). 

    Profit mai putin de 1 cent pe actiune. 

    Am impresia ca se vor pregati sa "vanda" ceva detineri "apreciate rau". 

    s c cret 

    A vazut cineva "Frautele facute cu ipoteci variabile " prinse pe camera de filmat in Canada? idem ca in USA 2008!!!

    s c cret 

    Dar in status de drept nu poporul

    decide conducatorii politici ??!! 

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb