Pietele de capital, sub influenţa publicării indicilor economici

F.A.
Ziarul BURSA #Internaţional / 11 septembrie 2008

Tendinţele de la pieţele de capital europene au fost ieri tributare ştirilor venite dinspre Comunitatea Europeană, care a redus din previziunile creşterilor economice regionale.

Indicele Euronext 100 a mai coborăt ieri cu 0,24 procente, după vârful de luni, companiile finaciare pierzând din popularitatea cumpăratorilor: grupul francez Naxitis s-a redus ca valoare cu 6,4 procente, urmat de băncile Credit Agricole, cu 2,81 procente şi Dexia, vedeta europeană a acestei săptămâni, cu 3,1 procente.

În ciuda deprecierilor bancare, la Paris, indicele CAC a rămas stabil până la orele 16, sub influenţa aprecierii producătorilor de bunuri de larg consum, printre care cel mai mare grup farmaceutic european, Sanofi-Aventis, care îşi recuperează din pierderile acestei veri 6,48 de procente, Danone, care adaugă 3,41 procente şi Michelin, în creştere cu 2,64 de procente.

La Londra, institutul de cercetare al economiei britanice a lansat ştirea că, pentru prima dată în ultimii 10 ani, economia Angliei se află în declin şi că o criză serioasă deja nu mai poate fi împiedicată. FTSE 100 a pierdut cam jumătate de procent în sesiunea de ieri.

În Germania, indicele DAX al Bursei de la Frankfurt se menţine pe linia din ziua precedentă.

În Asia, pierderile se înregis­trează mai ales în sectorul minier.

Cele mai importante companii din domeniu au pierdut ieri din valoare: în Australia, BHP Billiton Ltd., leaderul în extracţia de minereurilor s-a depreciat cu 3,47 procente, iar producătorul de metale neferoase Mitsubishi Materials Corp a provocat coborârea grupului Mitsubishi cu 2,7 procente în Japonia, iar la Hong Kong, Zijin Mining Group Co., care deţine cea mai mare mină de aur chineză, a căzut 9,3 procente.

În continuare s-au înregis­trat devalorizări ale acţiunilor care au o legatură directă cu indicii consumului: cel mai mare fabricant de sticlă pentru ecranele plate, Nippon Electric Glass Co., a mai scăzut cu 12 procente, iar fabricantul de aparatură digitală Canon a pierdut 3,9 procente.

Câştigătoarele sesiunii de ieri în Asia au fost grupurile financiare. Cea mai mare bancă japoneză, Mitsubishi UFJ Financial Group Inc., s-a apreciat cu 3,2 procente, iar a doua în ordinea mărimii, Sumitomo Mitsui Financial Group Inc., cu 3,2 procente. Una peste alta, indicele Topix de la Tokyo a rămas aproape de linia din ziua precedentă, cu o variaţie nesemnificativă.

La Hong Kong, investitorii dau semne de îngrijorare pentru cererea de locuinţe în China: Shimao Property Holdings Ltd. cobora cu aproape 6 procente, iar constructorii mai puţin puternici au pierdut cu până la 11 procente. Indicele Hang Seng a cunos­cut un declin de 2,4 procente, din cauza neîncrederii în dezvoltarea economică asiatică şi americană.

Indicii economici chinezi publicaţi în aceste zile de biroul de statistică arată scăderea ritmului de dezvoltare a exporturilor, deşi China păstrează recordul de creştere economică dintre 20 de mari economii ale lumii, cu o viteză de 10,1 procente pe ultimul trimestru. Inflaţia s-a redus la un neaşteptat 4,9 procente în ultima lună, iar investitorii au interpretat această cifră ca un indiciu de noi reduceri de taxe din partea guvernului şi facilităţi în acordarea de credite.

Peste ocean, bursa din New York s-a deschis sus. Indicele NYSE Composite a crescut în primele minute de tranzacţionare cu 1,02 procente, atingând cifra de 7.968,53, iar Dow Jones Industrial cu 0,72 procente, până la 11.311,18.

Bursa secundară Nasdaq s-a aflat, de asemenea, în urcuş. De altminteri, în luna august, ea ar fi fost o opţiune mai bună pentru investitorii americani decât bursa principală.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb