Pieţele financiare - sub presiunea atacurilor cu rachete ale Iranului

Andrei Iacomi
Piaţa de Capital / 8 ianuarie 2020

Sursă foto: Twitter

Sursă foto: Twitter

Actualizare - Declin temperat pentru acţiunile europene

Teeuwe Mevissen, Rabobank: "Este clar că pieţele aşteaptă o posibilă reacţie din partea Statelor Unite"

Donald Trump va veni cu o declaraţie oficială, astăzi

Depreciere de 0,44% pentru BET şi de 1% pentru BET-FI, după puţin mai mult de două ore de tranzacţionare

Acţiunile europene se tranzacţionează în scădere, intensificarea conflictului din Orientul Mijlociu dintre Statele Unite şi Iran impulsionând ieşiri din activele de risc, notează Reuters.

Indicele paneuropean STOXX 600 avea, la ora 12:15, un declin de 0,24%,

în timp ce DAX 30 al bursei din Frankfurt marca o depreciere de 0,34%, iar FTSE100 al pieţei londoneze, cunoştea o retragere de 0,18%.

Atacurile cu rachete ale Iranului asupra unor baze militare din Iraq ce găzduiau soldaţi americani, despre care Teheranul a spus răspicat că reprezintă un răspuns faţă de uciderea de către Statele Unite a unuia dintre cei mai de seamă comandanţi militari iranieni, ridică problemelor represaliilor din partea Washington-ului, preşedintele american Doland Trump fiind aşteptat astăzi cu o reacţie în acest sens.

Teeuwe Mevissen, economist senior la Rabobank în Amsterdam a declarat, citat de Reuters: "Este clar că pieţele aşteaptă o posibilă reacţie din partea Statelor Unite (...). Dar cred că, este de asemenea clar că ambele ţări au foarte puţin de câştigat de pe urma unei escaladări ulterioare a conflictului".

Scăderile s-au extins şi la Bursa de Valori Bucureşti, după un debut timid în teritoriul pozitiv, indicele BET afişând, după puţin mai mult de două ore de tranzacţionare, o scădere de 0,44%, cea mai mare depreciere, de 1%,

fiind consemnată de indicele financiar BET-FI.

Acţiunile Banca Transilvania (TLV) erau în declin cu 0,2%, la 2,55 lei, cele ale Fondului Proprietatea (FP) afişau o scădere de 0,42%, până la 1,19 lei, în timp ce titlurile BRD - Groupe Societe Generale (BRD) se tranzacţionau la 15,5 lei, cu 0,77% sub referinţa de ieri.

Cotaţia OMV Petrom (SNP) era în stagnare, la 0,45 lei, în condiţiile în care preţul petrolului a cunoscut o creştere puternică imediat după atacurile iraniene, ulterior avansul temperându-se.

---

Cotaţiile petrolului, în creştere

Contractele futures pe indicii din SUA au coborât abrupt, imediat după atacuri

Stephen Innes, AxiTrader: "Pieţele de acţiuni şi-au inversat cursul în această dimineaţă, în principal ca urmare a lipsei represaliilor imediate din partea Statelor Unite"

Chintan Karnani, Insignia Consultants: "Dacă preşedintele Donald Trump reacţionează cu agresivitate, atunci aurul va depăşi 2.000 de dolari"

Preţurile petrolului au crescut iar contractele futures pe indicii pieţei din Statele Unite au scăzut abrupt, către finalul zilei de ieri, după ce Iranul a lansat mai multe rachete către bazele militare din Irak ce găzduiau trupe americane, amplificând temerile privind un conflict de amploare în Orientul Mijlociu, notează MarketWatch.

Ulterior, scăderile s-au mai domolit pe contractele futures cu activ suport indicii americani, reducând probabil şocul deschiderii şedinţei de tranzacţionare de astăzi din SUA, mai arată sursa citată.

Televiziunea de stat iraniană a descris atacul ca fiind o operaţiune de

de răzbunare pentru uciderea generalului Gărzii Revoluţionare Qassem Soleimani, printr-un atac aerian al Statelor Unite de la finele săptămânii trecute. Oficiali ai SUA au confirmat loviturile cu rachete la două baze din Iraq, dar deocamdată nu există rapoarte privind victime în rândul americanilor. Atacurile, şi potenţialele represalii din partea SUA, ridică posibilitatea întreruperilor livărilor de petrol, precum şi a răspândirii violenţei într-o regiune deja tensionată.

Totuşi, temerile au fost temperate de mesajele distribuite prin Twitter ale ministrului de externe iranian, care a spus că ţara sa nu caută o escaladare a conflictului, şi de preşedintele Donald Trump, care a precizat că "totul este bine", într-un mesaj neobişnuit de rezervat, adăugând că urmează să vină cu o declaraţie oficială.

Separat, un Boeing ucrainean s-a prăbuşit la lângă Teheran, omorând toţi cei 176 de pasageri de la bord, potrivit televiziunii de stat iraniene, care a precizat că un incendiu a izbucnit la unul din motoarele avionului, imediat după decolare.

În acest context, preţurile petrolului au urcat brusc, sortimentul West Texas Intermediate cu livrare în februarie sărind iniţial cu circa 4% faţă de închiderea de 62,7 dolari/baril de ieri, de la New York Mercantile Exchange.

Şi ţiţeiul Brent, cu livrare în martie, a urcat iniţial tot cu circa 4%.

Ulterior, creşterile cotaţiilor ambelor sortimente s-au temperat, tranzacţionându-se în prezent cu puţin peste 1% faţă de referinţa de ieri.

Cotaţiile contractelor futures pe indicele Dow Jones au coborât cu peste 400 de puncte, imediat după atac, pentru ca ulterior să recupereze din căderi, fiind în prezent mai jos cu circa 190 de puncte sau 0,7% faţă de referinţă. Şi futures-ul pe indicii S&P 500 şi Nasdaq 100 a cunoscut scăderi importante după incident, deprecieri ulterior temperate.

"Pieţele de acţiuni şi-au inversat cursul în această dimineaţă, în principal ca urmare a lipsei represaliilor imediate din partea Statelor Unite" a spus Stephen Innes, strategul şef în cadrul AxiTrader pentru pieţele din Asia, citat de MarketWatch,

"Totuşi, conflictul poate ridica riscuri semnificative dacă se transformă într-unul regional, decât într-o fricţiune izolată dintre SUA şi Iran", a adăugat Innes.

Futures-ul pe aur cu livrare în februarie a depăşit pentru scurt timp pragul de 1.600 de dolari/uncie, cel mai mare nivel din 2013 încoace, după ce încheiase şedinţa de tranzacţionare de marţi la 1.574,3 dolari, la Comex.

"Aurul va fi foarte volatil, iar reacţia Statelor Unite va urmărită îndeaproape",

a declarat pentru MarketWatch Chintan Karnani, analist şef la Insignia Consultants din New Delhi.

"Dacă preşedintele Donald Trump reacţionează cu agresivitate, atunci aurul va depăşi 2.000 de dolari", a spus Karnani, ceea ce ar însemna un maxim istoric pentru cotaţia metalului galben.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb