Valoarea sumelor acumulate în Pilonul II de pensii private obligatorii a recuperat în mai puţin de două luni peste jumătate din scăderile din anul 2022, pe fondul îmbunătăţirii cotaţiilor titlurilor de stat, potrivit calculelor realizate de Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) pe baza celor mai recente date disponibile public, conform unui comunicat remis redacţiei. Astfel, la data de 12 august 2022 randamentul mediu al Pilonului II în 2022 arăta un minus de doar 3,2%, comparativ cu -7,6% la finele primului semestru.
Potrivit sursei citate, activele administrate de Pilonul II au ajuns la 92,4 miliarde de lei, un record istoric pentru sistem, în creştere puternică, cu 5 miliarde de lei, faţă de valoarea de la mijlocul anului 2022. Faţă de mijlocul lunii august 2021, activele Pilonului II sunt acum mai mari cu aproape 7 miliarde de lei (+8%).
Procesul de recuperare a valorii activelor, anticipat încă de acum 2 luni în conferinţa de presă a APAPR, este în plină desfăşurare. Evoluţia din ultimele 2 luni arată o creştere robustă şi rapidă a valorii activelor, pe fondul revenirii cotaţiilor titlurilor de stat româneşti, în care fondurile de pensii îşi investesc aproximativ două treimi din sumele administrate. În perioada iunie 2021 - iunie 2022, titlurile de stat româneşti au suferit o depreciere cumulată de 16%, urmată de o recuperare de 7% până astăzi.
Per total, pe întreaga perioadă de funcţionare a Pilonului II, fondurile de pensii private obligatorii au înregistrat rezultate foarte bune, chiar şi luând în considerare deprecierea temporară din acest an:
• 20 mai 2008 - 12 august 2022, > 14 ani de funcţionare
• 7,8 milioane români contribuie la 7 fonduri de pensii Pilon II
• contribuţii brute virate în sistem = 74,4 miliarde lei
• plăţi deja realizate de fonduri = cca. 900 mil. lei
• active nete administrate în prezent = 92,4 miliarde lei (record istoric)
• câştig net generat pentru români = 18,9 miliarde lei (net de toate comisioanele percepute)
• ... adică un randament mediu anual de 7,4% timp de peste 14 ani.
Rezultatele la zi ale Pilonului II relevă câteva concluzii de etapă:
1)Scăderile din Pilonul II din 2022 au fost cauzate nu de o strategie eronată de investiţii sau de fluctuaţii bursiere, ci de inflaţia record, care a dus la deprecierea titlurilor de stat. Inflaţia a afectat anul acesta principalele economii ale lumii, fiind un fenomen global;
2)În marea majoritate a cazurilor, scăderile de anul acesta au erodat din câştigurile substanţiale anterioare ale Pilonului II, nicidecum din contribuţiile participanţilor (banii viraţi în sistem). Dovada o reprezintă câştigul substanţial, de 18,9 miliarde de lei, net de toate comisioanele de administrare, realizat de Pilonul II peste contribuţiile brute virate în sistem, chiar şi luând în considerare rezultatele de anul acesta;
3)Volatilitatea este normală, iar rezultatele totale la zi ale Pilonului II rămân excelente, cu un câştig mediu anual de 7,4% pe an timp de peste 14 ani chiar şi luând în calcul scăderea din 2022. Pilonul II este un sistem de economisire şi investire conectat la economia reală şi evoluţiile din pieţele financiare, a căror evoluţie o reflectă fidel;
4)Chiar dacă în trecut au existat mai multe episoade de volatilitate similare celui pe care îl traversăm acum, după revenire, tendinţa de creştere a valorii activelor s-a păstrat, se menţionează în comunicat.
1. Si acum politicienii?
(mesaj trimis de Cristi în data de 17.08.2022, 11:29)
Daca isi revine bursa, plus ROI-ul din ce in ce mai mare la titluri si la depozitele bancare, cum ne mai explica politicienii ca pilonul 2 este pe pierdere, si ca doar pensia de stat este viabila?
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Liet-Kynes în data de 17.08.2022, 11:37)
Atunci nu vor mai spune nimic. Ceea ce auzim vehiculat in spatiul public despre fondurile de pensii sunt in general prostii. Sigur ca exista si exceptii, cum a fost recent cu BRD, dar in mare sunt numai aiureli.
1.2. Get a real job (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de NePostac în data de 17.08.2022, 12:41)
Cresterile anuale de la pilonul 2 comparativ cu pensia majorata din pix, fara fundamente, cu majorarea deficitului, nu mai conteaza deloc?