"Pimco": Grecia, Irlanda şi Portugalia ar trebui să iasă din zona euro

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 21 decembrie 2010

"Pimco": Dacă ar avea propria lor monedă, Grecia, Irlanda şi Portugalia ar putea beneficia de un curs de schimb competitiv, care le-ar spori exporturile.

"Pimco": Dacă ar avea propria lor monedă, Grecia, Irlanda şi Portugalia ar putea beneficia de un curs de schimb competitiv, care le-ar spori exporturile.

Grecia, Irlanda şi Portugalia ar trebui să părăsească zona euro ca să-şi poată redresa economiile, potrivit celui mai mare fond de investiţii în obligaţiuni din lume - "Pacific Investment Management" Co. ("Pimco").

Andrew Bosomworth, analist pentru Europa în cadrul "Pimco", a declarat, citat de cotodianul german Die Welt: "Fără propria lor monedă sau transferuri mari de fonduri, Grecia, Irlanda şi Portugalia nu vor fi capabile să cadă în picioare".

În opinia sa, dacă ar avea propria lor monedă, cele trei state ar putea avea un curs de schimb competitiv, care le-ar spori exporturile şi le-ar permite să obţină creşterea economică necesară pentru achitarea datoriilor imense.

Odată cu revenirea creşterii şi recâştigarea încrederii investitorilor, Grecia, Irlanda şi Portugalia s-ar putea reintegra în zona euro, a afirmat analistul "Pimco", adăugând că Belgia, Italia şi Spania ar trebui să fie capabile să-şi rezolve propriile probleme legate de nivelul datoriilor rămânând în zona euro, cu ajutorul substanţial al partenerilor lor.

Ideea ca unele ţări să părăsească zona euro a apărut de mai multe ori de la momentul izbucnirii crizei financiare, în special după turbulenţele deosebite create de situaţia Greciei. Mai mulţi economişti susţin, însă, că o astfel de operaţiune este extrem de costisitoare.

Pe de altă parte, Andrew Bosomworth a prognozat emiterea de obligaţiuni comune în zona euro "într-un termen mai lung sau mai scurt", o propunere respinsă de Germania şi Franţa, deoarece o astfel de operaţiune ar spori costurile lor de creditare.

Propunerea privind aceste obligaţiuni, lansată de şeful Eurogrupului, Jean-Claude Juncker, şi ministrul italian de Finanţe, Giulio Tremonti, a fost respinsă imediat de cancelarul german, Angela Merkel. Atitudinea Germaniei a fost catalogată drept "anti-europeană" de către Juncker.

Recent, premierul elen George Papandreou a anunţat că intenţionează să strângă un milion de semnături de la cetăţenii UE în vederea sprijinirii emiterii de obligaţiuni comune de către statele zonei euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9740
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5032
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3246
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.2626

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb