PIPEREA: "BCR va plăti penalităţi de 72 milioane de lei dacă va întârzia un an aplicarea deciziei ICCJ"

S. A.
Bănci-Asigurări / 27 octombrie 2015

"BCR va plăti penalităţi de 72 milioane de lei dacă va întârzia un an aplicarea deciziei ICCJ"

Actualizare 16:50 BCR: "Cel mai probabil, instanţa va stabili ca banca şi părţile să stabilească un nou nivel al dobânzii variabile pe bază de negociere"

BCR a anunţat astăzi, într-un comunicat de presă, că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va stabili, probabil, ca banca şi cei peste 200 de clienţi care au câştigat recent irevocabil un proces colectiv privind dobânda de referinţă variabilă să negocieze un nou nivel al dobânzii variabile.

"Soluţia pronunţată de Înalta Curte şi Justiţie în dosarul 51316/3/2010 în recurs la dată de 20 octombrie nu este încă redactată, însă principala solicitare privind înlocuirea clauzei relative la dobândă (în sensul că dobânda să fie formată din marja fixă iniţial stabilită + EURIBOR / ROBOR) a fost respinsă irevocabil. Cel mai probabil obligaţia stabilită de instanţa va fi aceea că părţile să stabilească un nou nivel al dobânzii variabile pe baza de negociere. În termeni simpli, cinci ani de judecată s-au soldat cu un rezultat negativ referitor la aşteptările de nivel al dobânzii, deşi clienţii au putut beneficia de oferte concrete de înţelegere amiabilă atât la început şi în mod permanent pe parcursul celor 5 ani. Aceste oferte sunt disponibile clienţilor chiar şi în acest moment la 4,95% (dobânda fixă pe 5 ani) sau 5,45% (dobânda fixă pe 10 ani) - ceea ce considerăm a fi printre cele mai bune niveluri de dobânzi disponibile pe piaţă", notează instituţia de credit.

Banca mai susţine că astfel "afirmaţiile avocatului Gheorghe Piperea privind «victoria împotriva băncii» sunt lipsite de sustenabilitate financiară, legală şi de orientare către interesul direct al clienţilor".

BCR adaugă că "65% dintre clienţii reprezentaţi de casa de avocatură Piperea şi Asociaţii s-au retras din litigiile iniţiate; dintr-un număr de aproximativ 680 de credite implicate, circa 240 au fost închise prin rambursare sau refinanţare; pentru cca 200 credite clienţii au negociat şi agreat cu banca un nivel redus de dobânda".

"Suntem foarte conştienţi asupra faptului că declararea oricăror prevederi ale contractelor băncii drept abuzive, nu face onoare unei instituţii bancare. În timp ce milioane de clienţi au încredere în a-şi păstra economiile de o viaţă sau a fonda un cămin cu sprijinul BCR, suntem conştienţi că există segmente de clienţi ale căror aşteptări au fost dezamăgite. Privim acest lucru ca pe un imperativ pentru măsuri prioritare în strategia de afaceri a băncii", precizează reprezentanţii băncii în comunicat.

În finalul punctului de vedere, banca menţionează că doreşte să adreseze trei întrebări casei de avocatură Piperea şi Asociaţii: "a. Cum justificaţi consilierea legală a clienţilor în sensul refuzului ofertelor concrete de reducere a ratelor, în condiţiile în care instanţele au respins în mod sistematic solicitările de echivalare a DRV cu rată EURIBOR? Consideraţi că este corect să acumulaţi capital de imagine şi financiar prin încurajarea unor litigii cu finalitate negativă pentru aşteptările de preţ ale clienţii băncilor?

b. Aţi afirmat public faptul că reprezentaţi/aţi reprezentat câteva mii de clienţi persoane fizice. Căzând de acord că activitatea de reprezentare legală, are o remuneraţie adecvată pieţei (precum orice alt serviciu - inclusiv servicii financiare), puteţi face publice veniturile casei de avocatură Piperea şi Asociaţii din intermedierea de litigii între consumatori persoane fizice şi instituţii financiar bancare în ultimii 5 ani?

c. Cum justificaţi solicitarea din notificarea adresată băncii vineri 23.10.2015 de virare a sumelor pe care le consideraţi datorate în contul societăţii de avocatură cu menţiunea că orice plată efectuată în conturile clienţilor nu ar fi o plata valabilă? Oare clienţii nu şi-ar dori banii direct în conturile proprii, fără a vă mandata pe dumneavoastră să-i încasaţi?"

-----------

Casa de avocatură Piperea şi Asociaţii solicită instanţei ca, începând de astăzi să aplice BCR penalităţi de 1.000 de lei pe zi până pune în aplicare decizia irevocabilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) de eliminare a părţii variabile din componenţa dobânzii, transmit surse din presă.

"Hotărârea instanţei este cât se poate de clară: partea de dobândă care este variabilă din totalul dobânzii este eliminată în totalitate, singura care mai rămâne este partea fixă, marja băncii. Cele mai multe contracte au marje de 1,5%, sub 10% au o marjă de 1,2% şi sunt câteva cazuri foarte rare care au marjă de dobândă zero", a declarat astăzi, într-o conferinţă, avocatul Gheorghe Piperea, reprezentantul celor 207 clienţi în procesul contra BCR, pentru care ICCJ a dat o hotărâre irevocabilă.

Avocatul a arătat că instanţa a obligat banca să modifice contractele cu reclamanţii, astfel încât să elimine clauzele abuzive care vizează dobânda de referinţă, şi să le elibereze noi grafice de rambursare.

Totodată, a menţionat că această obligaţie de a face va fi pusă în executare silită.

"Vom solicita instanţei, începând de astăzi să dispună penalităţi de 1.000 de lei pe zi pentru BCR până va modifica contractele. Este suma maximă pe care o poate dispune instanţa, iar cei 207 reclamanţi care au stat peste cinci ani în proces vor cere cu siguranţă suma maximă de 1.000 lei pe zi", a afirmat Piperea.

Piperea a menţionat că a notificat banca pentru punerea în aplicare a deciziei instanţei, însă consideră că aceasta, bazându-se pe anumite interpretări şi aşteptând motivarea ICCJ, care ar putea apărea chiar şi peste patru luni, va întârzia să modifice contractele.

"BCR va încerca să demonstreze în continuare că nu am câştigat procesul, va mai dura poate încă un an până pune în aplicare decizia. Calculate pe un an, pentru 207 clienţi, penalităţile se vor ridica la 72 milioane de lei", a adăugat avocatul.

Piperea a subliniat că eliminarea clauzelor abuzive decisă de instanţă trebuie aplicată pentru toţi clienţii BCR care au astfel de clauze în contracte, nu numai celor care au făst parte a procesului.

Avocatul a mai spus că în cele două grupuri pe care le reprezintă în procese împotriva BCR au fost iniţial 600 de persoane, din care au rămas în prezent 365 de persoane.

"Clienţii vor merge la ghişeul băncii sau vor face o notificare pentru aplicarea deciziei ICCJ, banca va tergiversa lucrurile şi ar putea chiar să-l execute silit pe client, care va cere în instanţă ulterior să constate caracterul abuziv", a afirmat Piperea.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis săptămâna trecută, irevocabil, că dobânda de referinţă variabilă, modificată unilateral de bancă, este abuzivă, într-un proces colectiv intentat BCR de peste 200 de clienţi.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. BCR se face face ca nu intelege.De acum , ceea ce se face ca nu intelege,costa.Si costa pentru ca instanta a dispus ca DRV este abuziva,iar din aceasta clauuza , ramane valabila doar marja.Banca nu mai poate negocia nimic.Marja nu o poate modifica unilateral ,contractul nu il poate rezilia,asa ca mai bine sa pregateasca banii pentru ceea ce a incasat necuvenit cu dobanzile aferente indexate cu inflatia si pentru eventualele daune solicitate pentru abuzul practicat cu buna stiinta si aceste sicane ce se vor a fi a unor novici cand ei se pretind mari profesionisti

    Dupa ce e prinsa la furat acum BCR vrea sa negocieze.Daca vroia intr-adevar,negocia cu clientii de acum peste 5 ani si nu trebuia sa astepte rezultatul procesului.Sau nu trebuia nici un proces.Urata atitudine,de hot smecher.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb