PIPEREA REACŢIONEAZĂ LA AFIRMAŢIILE LUI SUCIU: "ROBOR există în contractele de retail încă din 2005"

V.D.
Bănci-Asigurări / 23 ianuarie 2019

"ROBOR există în contractele de retail încă din 2005"

ROBOR există în contractele de retail încă din 2005, subliniază avocatul Gheorghe Piperea, reacţionând la afirmaţiile făcute ieri de Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale a României (BNR).

Avocatul a reacţionat, pe pagina personală de Facebook: "Purtătorul de cuvânt al BNR susţine că nu există nicio bază legală pentru a se renunţa la modalitatea actuală de fixare a Robor. Între timp, toate marile economii ale lumii, inclusiv UE, renunţă treptat la Libor şi Euribor, pentru că au potenţial mare de falsificare a rezultatelor jocului economic şi risc imens de manipulare. În SUA se numeşte SFOR, în UE se numeşte ESTER, în UK se numeşte SONIA. A păstra Robor în aceste condiţii ar fi un anacronism, un blocaj în anii "90 ai mileniului trecut demn de Ramses-ul din fruntea BNR.

Mai declară zisul purtator de vorbe ale BNR că mecanismul românesc de stabilire a fixingului de dobândă e perfect, fără fisură. Doar ca BNR a avut cu totul altă convingere în 2008, când a acuzat creşterea artificială a Robor şi când s-a lăudat că a intervenit pentru protejarea populaţiei contra acestei manipulări. Dovada stă în presa din toamna lui 2008. În plus, doar ieri a fost făcută publică sancţionarea unor bănci cu peste 1,5 mld euro pentru manipularea Euribor. Cum de este minunatul sistem bancar român atât de onest încât nu face asemenea prostioare? În cea mai coruptă ţară, cum le place banksterilor sa picteze România, nu se întamplă deloc nasoale în cartelul băncilor sistemice?

Afirmaţia zisului purtător de mesaj bnr-ist şi a senatorului-bancher Câţu ca Robor există în ratele românilor doar din 2010 şi că, deci, chestia din 2008 nu este relevantă, denotă o competenţa în grad de lăutar, nu de expert. Robor există în contractele de retail înca din 2005, doar nu era aplicat decât de o parte dintre bănci, cele mai multe preferând indici de referinţă interni, netransparenţi, care aveau caracter de clauză abuzivă (am probat asta în mii de procese, mai ales in cele contra BCR, Volksbank si Raiffeisen, nu e nevoie să le mai explic zişilor lăutari). OUG 50/2010 doar a introdus obligaţia transparentizării în toate contractele, referinţa aleasă fiind Robor. Oricum, programul Prima casă a început cu Robor în toate contractele. Asta s-a întamplat în 2009, nu în 2010".

Senatorul ALDE Daniel Zamfir şi avocatul Gheorghe Piperea atacă reputaţia Băncii Naţionale a României (BNR), a transmis, ieri, Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al băncii centrale.

Reacţionând la acuzaţiile aduse de parlamentar, conform cărora băncile manipulează ROBOR sub supravegherea BNR, Dan Suciu menţionează, într-un comunicat: "Domnul senator Daniel Zamfir şi domnul avocat Gheorghe Piperea au început din data de 13 ianuarie a.c., la postul de televiziune Antena 3, un atac la reputaţia Băncii Naţionale a României prin proferarea unor acuzaţii fără fundament, bazate pe neadevăruri şi neînţelegeri grave legate de implicarea BNR în pieţele financiare interbancare.

Deşi reprezentanţii BNR au răs­puns, subliniind prin intervenţii publice neclarităţile şi neadevărurile exprimate, domnul senator a continuat să propage acuzaţiile respective, fără niciun amendament. În consecinţă, sunt necesare mai multe precizări:

Piaţa financiară interbancară (monetară, valutară), înfiinţată în 1995, este un canal esenţial prin care se trans­mite politica monetară, atributul exlusiv al BNR, consacrat prin lege. Prin stabilirea ratei dobânzii de politică monetară, BNR defineşte şi culoarul de variaţie a dobânzilor pe piaţa interbancară, în scopul îndeplinirii obiectivului său fundamental, asigurarea stabilităţii preţurilor pe termen mediu. Ratele dobânzilor interbancare îndeplinesc, în consecinţă, un rol vital în configurarea politicii monetare.

Indicii de referinţă ROBOR (iniţial numiţi BUBOR la înfiinţarea pieţei) au fost stabiliţi pentru transparentizarea şi definirea tendinţelor şi a eficienţei politicii monetare, precum şi a corelaţiilor vitale cu piaţa valutară. Cele 8 referinţe din această piaţă (overnight, o zi, o săptămână, o lună, trei luni, şase luni, nouă luni, 12 luni) sunt calculate într-o platformă independentă pe baza cotaţiilor afişate de către băncile comerciale la scadenţele res­pective. BNR monitorizează respectarea regulilor de funcţionare a pieţei".

Conform lui Dan Suciu, nu există nicio justificare raţională de a răspunde afirmativ solicitării senatorului Daniel Zamfir pentru a anula sau schimba regulamentul de funcţionare a pieţei, regulament care respectă toate standardele internaţionale, după cum confirmă Asociaţia Pieţelor Financiare. Această piaţă interbancară a contribuit, la rândul său, la obţinerea statutului de economie de piaţă funcţională, condiţie obligatorie pentru aderarea Româ­niei la Uniunea Europeană.

Purtătorul de cuvânt al BNR mai arată: "Domnul senator Daniel Zamfir se adresează greşit Băncii Naţionale a României atunci când încearcă să pună în discuţie aşa-zisele probleme în loc să se adreseze direct celor care operează pe piaţă. Mai mult, abia prin OUG 50/2010 referinţa ROBOR a fost preluată ca parte explicită şi transparentă în structura ratelor la credite. A fost aleasă scadenţa la 3 luni (care atunci era de 6,84%), pentru că a fost considerată relevantă ca urmare a volatilităţii relativ reduse, a valorii de semnal şi pentru a oferi suficientă predictibilitate în relaţia dintre bănci şi debitori. Decizia alegerii acestei referinţe nu a aparţinut BNR. Dacă domnul senator Daniel Zamfir crede că nivelul ROBOR de 3% este împovărător (deşi este la mai bine de jumătate din nivelul la care era când a fost ales ca reper), poate propune o altă referinţă, cu toate consecinţele de rigoare".

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. suciu o sluga basista

    Are loc un linsaj mediatic la adresa guvernului pentru ca indrazneste sa limiteze profiturile excesive ale bancilor datorate, in principal, pe marea diferenta a dobanzilor credite vs. depozite, prin aplicarea asa zisei taxe "pe lacomie". Trist e ca BNR se pozitioneaza in fruntea cruciadei impotriva masurilor guvernamentale. Ca sa vada tot romanul ca lacomia le e straina, sugerez celor de la BNR sa-si publice veniturile. Si pe-ale celor care conduc bancile comerciale pentru ca sunt strans legate intre ele. Reducerea salariilor fabuloase ale conducerilor din banci ar cotrabalansa masurile guvernului privind profitul bancilor.

    Pentru a putea sa avem "o tara ca afara" propun guvernului sa impoziteze cu minim 50% veniturile care depasesc 10000 euro/luna.  

    1. Eu sunt mai culant -nu cu 50% , dar macar cat e in America ,unde , am inteles ca impozitul e progresiv fara sa fie " odios si comunist " ca la noi !

    Vine criza, pregatiti-va centurile, urmeaza: volatilitate curs de schimb – testare prag la 4,.8-4.9ron/eur – se intimpla deja, crestere dobinzi: palierul prognozat 5-6% ROBOR 3M - se va intimpla in urmatoarea luna, crestere costuri de imprumut guvern - deja nu mai finanteaza nimeni pe TM guvern, iar pe termen scurt avem costuri de imprumut duble fata de Ungaria, mai mari ca Turcia si Grecia, in stand by procedura de deficit excesiv, posibil downgrade rating de tara, fortare Romania la vinzare rezerva valutara sau la imprumut extern – probabil FMI – cel mai bun caz, cel mai rau caz imprumut China sau Rusia cu cedare suveranitate porturi, aeroporturi, infrastructura (ce nu am vindut inca). In continuare Romania nu are buget pe 2019, BNR va fi blocat sa intervina in aparare moneda prin atacuri la guvernator si mixul curs de schimb/dobinda (cele 2 canale de transmitere politica monetara - blocate), bancile vor fi blocate admiistrativ in a acorda credite (vezi celebra ordonanta - taxa pe active scade capacitatea bancilor de a acorda credite), blocare investitii externe , blocare investitii interne - acestea sut deja

    Guvernul va da vina pe speculatori, banci, Soros, Iohaniss si Nicusor Dan, eventual Ciolos…  

    Caz similar, de manual aproape – vezi Turcia - dobinzile au crescut de la 4% la 16% in 6 luni;, inflatia la fel (cea mai mare din ultimii 15 ani) dar au majorat salariul minim cu 26% in 2018!!! (culmea, majorarea a fost pentru a acoperii cresterea de inflatie si timpeniile pe care le-au facut tot ei);  

    Va doresc succes in noul An!

    1. Turcia are economie independentă de UE, România, nu.

      La inflații și devalorizări turcești, băncile din România sunt istorie. :)) 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb