Piraeus Bank aşteaptă autorizaţiile de construcţie de la Primăria Braşov pentru a relua lucrările la Seasons Residence, după ce dezvoltatorul acestuia, Gespi Investments a intrat în faliment. Reprezentanţii băncii anunţau anul trecut că doresc să reia construcţia acestui complex imobiliar. "Din perspectiva uzanţelor legale, o astfel de situaţie se soluţionează prin vânzarea proiectului în vederea recuperării de către creditorul garantat a unei părţi cât mai mari din împrumutul acordat dezvoltatorului aflat în incapacitate de a finaliza proiectul şi în imposibilitatea de a respecta promisiunea contractuală asumată faţă de fiecare promitent cumpărător în parte", susţineau reprezentanţii băncii. Totuşi, dacă s-ar fi optat pentru această variantă, "potenţialul investitor ar fi avut dreptul de a nu ţine cont de aportul financiar al cumpărătorilor individuali". Adică, cei care ar fi plătit avansuri pentru achiziţia unei locuinţe în acest ansamblu rezidenţial şi-ar fi pierdut în totalitate sumele achitate către dezvoltatorul israelian Gespi Investments.
"Intenţionăm ca prin preluarea de către Piraeus Bank a acestui proiect în vederea finalizării sale, cumpărătorilor să li se recunoască sumele plătite de ei până în prezent, ca parte a preţului de achiziţie a apartamentelor şi acest aspect urmează a fi reglementat legal prin încheierea de antecontracte individuale", se mai arată în răspunsul băncii.
Suma care va fi investită nu a fost dată publicităţii, dar se estimează că acesta va fi finalizat în 18 - 24 luni de la reluarea lucrărilor. "Estimarea este bazată exclusiv pe scenarii care nu includ situaţii neprevăzute a căror gestionare să nu depindă de noi".
• Dezvoltatorul a intrat în faliment încă din 2010
Dezvoltatorul proiectului imobiliar Seasons Residence, Gespi Investments SRL, o companie cu investitori israelieni, a fost declarat în faliment încă de acum doi ani. Până acum, însă, vestea nu a devenit publică pentru că o serie de creditori au tot făcut contestaţii cu privire la decizia de faliment. Dezvoltatorul anunţa la lansare, în 2007, că va investi 45 de milioane de euro în acest proiect, situat pe drumul spre Poiana Braşov. Falimentul a fost solicitat de finanţatorul proiectului, Piraeus Bank. Potrivit evaluatorilor, preţul de piaţă al construcţiilor realizate în acest ansamblu rezidenţial se ridică la 9,3 milioane de euro.
Proiectul a beneficiat de o publicitate remarcabilă, motiv pentru care la doar un an de la lansare se bucura deja, potrivit anunţurilor băncii, de rezervarea a 70% din apartamentele care urmau să se construiască în prima fază, care trebuia finalizată în aprilie 2010, potrivit anunţurilor companiei. Totuşi, au fost semnate doar 19 antecontracte de vânzare-cumpărare în valoare de 10,5 milioane de lei. Piraeus Bank are de recuperat de pe urma acestui proiect aproape 40 de milioane de lei.
Prima fază a proiectului trebuia să cuprindă 180 de apartamente în opt clădiri cu şase - zece etaje. Cele mai acontate apartamente au fost cele cu trei camere datorită terasei largi, de 51 de metri pătraţi, cu vedere către centrul vechi al Braşovului. Asta deşi preţurile erau puţin mai mult decât piperate. Un studio putea fi achiziţionat cu aproximativ 100.000 euro plus TVA, în timp ce un apartament cu două camere avea ca preţ de pornire 134.800 euro plus TVA. Pentru apartamentele cu trei camere preţurile variau între 192.500 şi 255.300 euro plus TVA, iar un apartament cu patru camere putea fi achiziţionat cu 280.000 euro plus TVA.
Ansamblul a fost proiectat în aşa fel încât să aibă doar două apartamente pe etaj, cu suprafeţe cuprinse între 53 şi 181 metri pătraţi construiţi şi includeau piscină, sală de fitness, parcarea subterană şi loc de joacă pentru copii.