"Piraeus Bank" vrea să vândă, în trei ani, apartamentele din "Seasons Residence"

Ziarul BURSA #Companii #Imobiliare / 22 aprilie 2013

"Piraeus Bank" vrea să vândă, în trei ani, apartamentele din "Seasons Residence"

Interviu cu doamna Ancuţa Căilean, director general al "Piraeus Real Estate" România

Seasons Residence părea un proiect părăsit, după plecarea investitorului israelian - şase blocuri rezidenţiale lângă Braşov - dar Piraeus Bank a decis să-l preia şi să-l finalizeze. Pare un gest neobişnuit în raport cu practica bancară, dar Piraeus Bank şi-a dezvoltat divizia de "real-estate", astfel că s-a încumetat să continue inves-tiţia, bazându-se pe propriii specialişti că nu se antrenează într-o aventură riscantă din economia reală.

În acest moment, o parte din apartamentele ansamblului sunt deja contractate.

Directorul general al Piraeus Real Estate România, divizia de real estate a băncii, este Ancuţa Căilean, inginer constructor cu o experienţă de mai bine de 10 ani, preponderent în sectorul financial bancar dar şi în managementul proiecteleor.

Profesionalism?

Fler feminin?

Intuiţie?

Desigur, intuiţia feminină nu s-ar fi putut manifesta fără o pregătire temeinică.

În sistemul financiar bancar, doamna Căilean nu este singurul inginer constructor, însă preluarea unui proiect părăsit şi finalizarea lui par să fie singulare în lumea bancherilor, îngrozită de căderea afacerilor imobiliare şi criza mondială pe care au generat-o.

O prezentare a proiectului de la Braşov a fost deja publicată de BURSA (vezi "Construcţia Seasons Residence, autorizată de Primăria Braşov").

În schimb, un interviu cu doamna Ancuţa Căilean ne-ar putea releva argumentele feminităţii în business, cu atât mai interesante cu cât BURSA pregăteşte Conferinţa dedicată Antreprenoriatului Feminin.

Reporter: Stimată doamnă Ancuţa Căilean, cum s-au putut mobiliza fonduri pentru o investiţie imobiliară, când sectorul construcţiilor nu traversează cea mai fericită perioadă? Cu ce argumente? Aţi avut alternativă la recuperarea banilor?

Ancuţa Căilean: Atunci când vorbim de investiţii imobiliare, sis-temul bancar are un rol principal, fiind pentru multe proiecte creditor majoritar. Este foarte important să găsim un echilibru pentru investiţiile afectate de criza globală ce a atins România la sfârşitul anului 2008 şi care încă se resimte pe piaţa imobiliară. E păcat că o serie de proiecte imobiliare care ar fi putut ajuta economia românească nu au mai putut fi continuate.

Decizia Piraeus Bank de a finanţa proiectul Seasons Residence este foar-te bine gândită, iar studiile de fezabilitate (tehnice şi comerciale) de specialitate au susţinut ideea finalizării proiectului.

Pe de-o parte, dorim să recuperăm resursele financiare acordate dezvoltatorului, pe de altă parte, încă de la început ne-am propus să rezolvăm pozitiv problemele clienţilor care au plătit avans pentru apartamentele care urmau a fi terminate. Credem că această decizie contribuie la susţinerea şi antrenarea pieţei construcţiilor, generând curaj, încredere şi unicitate.

Reporter: În cât timp estimaţi că veţi reuşi să vindeţi/închiriaţi toate locuinţele?

Ancuţa Căilean: Situat pe drumul spre Poiana Braşov, Seasons Residence se întinde pe o suprafaţă de 12.000 mp şi cuprinde 6 clădiri ce găzduiesc o varietate foarte mare de locuinţe, de la studiouri la apartamente. Terasele de până la 100 mp invită fiecare proprietar să se bucure de natura înconjurătoare.

Având în vedere toate aceste caracteristici ale proiectului, dezvoltarea urbanistică a Braşovului precum şi evenimentele locale (ex. programul competiţional pentru Olimpiada de iarnă de tineret), estimăm că perioada necesară vânzării apartamentelor este de aproximativ de 3 ani.

Reporter: Cum va arăta ansamblul rezidenţial (câte apartamente, ce tip de apartamente, ce facilităţi va avea etc.)?

Ancuţa Căilean: Vom livra 6 blocuri ce generează 146 de apartamente cu 1, 2, 3 sau 4, camere şi suprafeţe cuprinse între 60 şi 160 mp construiţi, precum şi locuri subterane de parcare.

Am reproiectat una dintre clădiri, pentru a putea oferi mai multe apartamente de 1 şi 2 camere.

Reporter: Câte din pre-contractele încheiate iniţial pentru vânzarea apartamentelor au fost refăcute? Viitorii proprietari au fost despăgubiţi în vreun fel pentru întârzierea finalizării ansamblului?

Ancuţa Căilean: O bună parte din raţionamentul care a stat la baza deciziei de a continua acest proiect i-a avut în vedere pe clienţii care au plătit deja un avans. Deşi în baza dis-poziţiilor legale în materie de faliment, vânzarea proiectului ar fi creat pentru potenţialul investitor dreptul de a nu ţine cont de aportul financiar al cumpărătorilor individuali, altfel spus, aceştia din urmă ar fi pierdut în totalitate suma plătită dezvoltatorului Gespi pentru apartamentele aflate în construcţie, prin preluarea de către Piraeus Bank cumpărătorilor li se recunosc sumele plătite de ei până în prezent, ca parte a preţului de achiziţie a apartamentelor şi acest aspect a fost reglementat legal prin încheierea de antecontracte individuale.

Reporter: Având în vedere că Piraeus Bank a acordat mai multe credite pe piaţa imobiliară înainte de criză, există posibilitatea să devină un fenomen preluarea unor proiecte începute şi intrate în faliment, care au fost creditate de bancă (ne puteţi oferi exemple în acest sens)?

Ancuţa Căilean: Aşa cum se vede şi din abordarea acestui proiect, Piraeus Bank are capacitatea, expertiza şi resursele necesare pentru a ges-tiona cu succes diferite situaţii. Decizia de a aplica astfel de soluţii este însă personalizată, în funcţie de fiecare proiect în parte, ea nu poate fi transformată într-un trend.

Reporter: Credeţi că, dacă în func-ţia pe care o deţineţi s-ar fi aflat un bărbat, ar fi avut o determinare asemănătoare cu a dumneavoastră în managementul şi finalizarea acestui proiect? Există vreun accent feminin în această privinţă?

Ancuţa Căilean: În general, se consideră că pregătirea mea profesională este mai degrabă potrivită bărbaţilor însă, provenind dintr-o familie de ingineri care m-au familiarizat cu şantierele, eu am dobândit o altă pespectivă asupra implicării în managementul şi dezvoltarea construcţiilor. Astfel, mi-a fost uşor să-mi aleg calea şi să nu-mi fie teamă să iau decizii grele, să lupt cu îndârjire pentru alegerea făcută. Şi sunt mândră acum, când trec pe lângă proiecte la finalizarea cărora ştiu că am contribuit, asemenea unei mame care îşi vede copilul ajuns la maturitate.

Am o experienţă de mai bine de 10 ani în dezvoltarea şi managementul proiectelor şi în analiză financiară/ evaluări (sunt membru Royal Institution of Chartred Surveyours)/ brokeraj imobiliar, TDDs.

"Situat pe drumul spre Poiana Braşov, Seasons Residence se întinde pe o suprafaţă de 12.000 mp şi cuprinde 6 clădiri ce găzduiesc o varietate foarte mare de locuinţe, de la studiouri la apartamente".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb