Plângerea penală formulată de FACIAS împotriva lui Emil Boc a fost clasată

Ioana Dogaru
Anticorupţie / 6 noiembrie 2015

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a clasat plângerea penală formulată de Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului împotriva fostului premier Emil Boc şi a celorlalte persoane care se fac vinovate de prejudicierea persoanelor evacuate din casele naţionalizate în perioada 3 februarie 2009- 1 septembrie 2010, informează un comunicat de presă FACIAS remis redacţiei.

În document se precizează că între 3 februarie 2009 şi 1 septembrie 2010 - timp de mai bine de un an, sute de persoane au avut parte de soluţii în instanţă, fără însă a li se putea aplica prevederile Legii 1/2009 (Legea Voiculescu), deşi aceasta era în vigoare din luna februarie 2009.

"Şi asta pentru că Guvernul Boc a refuzat, cu rea-credinţă, în toată această perioadă să emită normele metodologice prin care legea putea fi aplicată, în pofida faptului că acestea trebuiau emise în termen de o lună", se mai arată în comunicatul FACIAS.

În plângerea formulată de FACIAS, Emil Boc a fost acuzat de abuz în serviciu prin această tergiversare "nejustificată" prin care s-au cauzat, în mod evident, prejudicii grave celor care ar fi putut beneficia de prevederile legii în cauză.

"Aşa cum FACIAS a arătat şi în plângerea trimisă PICCJ pentru cercetări, aceste prejudicii nu au fost şi nici nu vor putea fi acoperite de principalul vinovat, Guvernul României, care deşi cunoştea atributiile care ii reveneau, a cauzat tacit prin aceasta o vătămare a actului normativ menţionat", precizează sursa citată.

"Pentru ca justele despăgubiri să fie acoperite de către cei care se fac vinovaţi, şi nu tot din buzunarul plătitorilor de taxe si impozite, FACIAS a solicitat Procurorului General al Parchetului de pe langa ICCJ sa demareze cercetarea penală pentru identificarea, sancţionarea şi tragerea la răspundere a tuturor persoanelor care se fac vinovate de abuz în serviciu si nerespectarea normelor legale în vigoare, acţiune care a avut consecinte directe nemijlocite asupra unei categorii semnificative de cetăţeni", potrivit comunicatului.

În ordonanţa de clasare a plângerii, PICCJ a apreciat ca "fapta nu este prevazuta de legea penală".

FACIAS va contesta decizia PICCJ susţinând faptul că persoanele care au cumpărat imobile în baza Legii nr. 112/1995 au fost prejudiciate în urma anulării contractelor de vânzare-cumpărare, consecinţă a retrocedării în natură a imobilelor către foştii proprietari în perioada 03 martie 2009 până în 01 septembrie 2010, chiar dacă modificarea legislativă interzicea retrocedarea în natură.

FACIAS reaminteşte că în perioada martie 2009-septembrie 2010 au fost soluţionate pe rolul instanţelor aproximativ 2313 de cauze având ca obiect Legea nr. 10/2001, însă numai 7% din dosare au beneficiat de prevederile Legii nr. 1/2009. Instanţele judecătoreşti nu au putut preciza dacă in cele 2150 dosare ramase au fost sau nu incidente prevederile Legii nr. 1/2009.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb