PLÂNGERI ÎMPOTRIVA MAJORITĂŢII BĂNCILOR Mii de reclamaţii

VIVIANI MIRICĂ
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 8 septembrie 2010

Mii de reclamaţii

Clienţii băncilor susţin că dobânzile nu sunt calculate după algoritmul legal

Băncile mai au la dispoziţie două săptămâni până când să se alinieze prevederilor Ordonanţei 50/2010, prin care sunt obligate să raporteze dobânzile creditelor într-un mod transparent şi să elimine anumite comisioane.

Dar modul în care anumite instituţii financiare au ales să transpună noile reguli contractelor în derulare, i-a nemulţumit pe clienţi, care s-au organizat în grupuri şi au apelat la avocaţi. Pe Internet au luat naştere diverse site-uri şi forumuri cu reclamaţii la adresa diferitelor bănci, iscând o adevărată isterie în ultimele zile, nume grele din piaţa bancară fiind aduse în discuţie: BCR, Volksbank, OTP, BRD, Bancpost, Raiffeisen.

Compania de recuperare creanţe "Urban şi Asociaţii" se ocupă, în prezent, şi de abuzurile împotriva consumatorilor.

Ina Moldoveanu, directorul de marketing şi comunicare al companiei, ne-a spus: "În prezent, este vorba de mii de cazuri, numărul acestora fiind în creştere. Băncile nu aplică exact Ordonanţa 50. Principalele plângeri privesc calculul dobânzii, unele bănci acţionând după reguli proprii, ignorând pur şi simplu prevederile OUG 50. De asemenea, consumatorii reclamă şi comisioanele (n.r.- excluse de noile reglementări), de exemplu comisionul de risc, care se "transformă" în comision de administrare. Aproape toate băncile sunt reclamate, cu foarte mici excepţii".

Pe de altă parte, bancherii acuză lipsa de claritate a Ordonanţei şi spun că profiturile le vor fi afectate.

Radu Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) a spus: "Considerăm că, dacă se va aplica şi la creditele vechi, trebuie ca ordonanţa să fie clară şi cu aplicabilitate fără echivoc, astfel încât să se evite ceea ce se întâmplă în acest moment. Aţi văzut clienţi nemulţumiţi, oameni care merg şi-şi pierd timpul prin tribunale. Nu acesta era scopul".

Samuel Calotă, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), ne-a declarat: "Cred că băncile ar fi procedat bine dacă, în modificările contractuale pe care trebuie să le aducă clienţilor, ne-ar fi cerut un sfat. Probabil că dumnealor stăpânesc bine sistemul".

Reprezentantul ANPC ne-a spus că, în ultima perioadă, s-au înmulţit reclamaţiile clienţilor împotriva băncilor. Aceştia se plâng că le-au fost majorate dobânzile şi că anumite comisioane, printre care şi cel de risc, nu au fost încă eliminate, aşa cum prevăd noile reguli.

Raiffeisen Bank: Banca nu percepe alte comisioane decât cele prevăzute în OUG 50/2010

Clienţii Raiffeisen Bank sunt aşteptaţi, începând de joi, 9 septembrie, să ceară actele adiţionale redactate conform prevederilor OUG 50/2010, ne-a declarat Radu Topliceanu, director aria credite persoane fizice.

Cei care au credite la Raiffeisen Bank se pot prezenta la bancă în vederea semnării actelor adiţionale şi după expirarea termenului prevăzut de OUG 50/2010. Banca va aplica prevederile Ordonanţei şi în cazul clienţilor care nu au semnat actele adiţionale, astfel încât de noile prevederi să beneficieze toţi creditaţii Raiffeisen Bank.

Radu Topliceanu a precizat: "Raiffeisen Bank nu percepe alte comisioane decat cele prevăzute în OUG 50/2010, deci, din acest punct de vedere, nu vor fi modificări. În privinţa comisionului de rambursare anticipată, noi aplicăm noile prevederi din momentul în care a intrat în vigoare OUG, deci noile contracte nu vor face decât să formalizeze această practică."

Reprezentantul Raiffeisen ne-a spus că, potrivit OUG 50, do-bânda va fi exprimată după formula Euribor/Libor/Robor+marja fixă: "În prezent, contractele de credit cu dobândă variabilă precizează că dobânda este variabilă şi în ce condiţii poate să modifice banca această dobânda variabilă şi modalităţile de notificare, precum şi valoarea acesteia în momentul semnării contractului. În actele adiţionale, această dobândă va fi exprimată prin rata corespunzătoare de referinţă + marja. Să spunem că dobânda variabilă este, în prezent, de 8%. OUG 50 cere ca noua dobândă, tot de 8%, să fie formată din Euribor (nu se precizează la ce scadenţă) + marja fixă. Deci, astfel încât Euribor + marja să fie egal cu 8%."

UniCredit Ţiriac Bank: Comisioanele pentru servicii (precum taxa adresă de refinanţare, comisionul de schimbare valută credit) vor fi "prinse" în comisionul unic

Reprezentanţii "UniCredit Ţiriac Bank" ne-au declarat că, la data de 20 septembrie, vor fi modificate toate creditele în derulare, conform prevederilor OUG 50/2010.

Toate comisioanele ce erau percepute clienţilor pentru servicii prestate pe parcursul derulării contractelor de credit, printre care taxa adresă de refinanţare şi comisionul de schimbare valută credit, vor avea denumirea de comision unic, aşa cum solicită Ordonaţa, ne-au spus oficialii băncii.

Serviciile pentru care nu se percepea comision, nu vor fi nici pe viitor comisionate. Comisioanele percepute de bancă, în prezent, sunt cele specificate de Ordonanţă: comisionul de analiză, comisionul de cont curent sau de administrare credit şi comisionul de rambursare anticipată, au mai spus reprezentanţii băncii.

Totodată, dobânda pentru creditele în sold ale UniCredit va fi calculată în funcţie de Euribor/Libor/Robor la care se adaugă marja băncii.

Astfel, un client care are, în prezent, o dobândă variabilă, nelegată de o cotaţie de piaţă, de 5,03% pentru un credit în euro, va avea avea dobânda compusă din Euribor la 6 luni (1,03% în prezent) şi o marjă de 4%.

Celelalte bănci nu au răspuns, până la închiderea ediţiei, la întrebările legate de implementarea Ordonanţei 50.

Radu Topliceanu, director aria credite persoane fizice Raiffeisen Bank: "Am avut şi clienţi care au întrebat dacă nu pot opta pentru a rămâne pe contractele vechi, considerând că, în viitor, ratele de referinţă ar putea creşte; trebuie spus, însă, că nu există o astfel de opţiune potrivit Ordonanţei".

Radu Topliceanu, director aria credite persoane fizice Raiffeisen Bank: "Spiritul Ordonanţei este unul benefic, în sensul transparentizării cos-turilor creditului de consum, al alinierii unor definiţii etc. În ansamblu, pentru consumator ar trebui să fie mai uşor, în urma aplicării Ordonanţei, să compare produsele de credit şi să înteleagă care sunt costurile totale. Din punctul de vedere al formulării unor prevederi, mai multa claritate ar fi fost în beneficiul consumatorilor şi al băncilor".

Videanu a promis ARB, în ultima zi de mandat, că OUG 50/2010 va fi modificată

Fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu, a promis bancherilor, vineri (în ultima sa zi de ministru), că OUG 50 privind contractele de credit ale consumatorilor va fi modificată, cel puţin în ceea ce priveşte calculul dobânzilor la creditele cu rate variabile, au declarat surse bancare, citate de Mediafax.

"ARB a făcut ce trebuia să facă mai demult, adică să discute cu ministrul Economiei, pentru că ANPC primeşte subvenţii prin bugetul acestui minister şi este coordonat de ministrul de resort. Videanu a înţeles problemele cu care se confruntă băncile din cauza prevederilor neclare ale OUG 50 şi a promis că acestea vor fi modificate", au spus sursele citate.

Preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Gheţea a refuzat să comenteze informaţiile apărute.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Domnilor de la banci o sa luati o mare teapa cu incapatanarea voastra de a calcula "transparent" dobanzile. Concediati-va juristi pentru ca ceea ce au facut pana acum cu contractele de credit nu se poate exprima in cuvinte. Pe unii din voi va scrie "FALIMENT". Nici afara n-ati fi rezistat daca nu a-ti fi fost protejati de politicieni. Gata s-a terminat.

    1. da, nu numai juristii, ci si administratorii si directorii executivi, ca ei au cerut juristilor acele contracte. au facut profituri uriase de pe urma prostilor

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb