Statele Unite şi ţara noastră au încheiat un nou acord bilateral, sub forma unui plan de lucru, care îşi propune să consolideze colaborarea româno-americană în domeniul reactoarelor nucleare de mici dimensiuni (SMR) şi să extindă şi modernizeze programul pentru energie nucleară de uz civil al României, conform unui comunicat remis redacţiei.
Potrivit sursei citate, în data de 24 mai, Ministrul român al Energiei Virgil-Daniel Popescu şi David Muniz, Charge d'Affaires la Ambasada americană de la Bucureşti, au semnat Planul de lucru româno-american pentru cooperare în domeniul energiei nucleare de uz civil şi al reactoarelor modulare de mici dimensiuni (SMR), în cadrul Workshop-ului organizat la Bucureşti, între 24 şi 25 mai, de Agenţia Americană pentru Comerţ şi Dezvoltare (USTDA), pe tema planificării privind reactoarele SMR şi cele avansate.
La o conferinţă de presă organizată de Ambasada SUA la Bucureşti, pe 23 mai, Michael Lally, ministru-consilier pe probleme comerciale în cadrul Departamentului Comerţului de la Misiunea SUA la Uniunea Europeană, a declarat: "Semnarea Planului de lucru în domeniul SMR demonstrează angajamentul ferm al Statelor Unite şi al României de a dezvolta tehnologia nucleară curată în România şi de a colabora la amplasarea unei centrale cu reactoare SMR marca NuScale în România".
Planul de lucru face parte din Programul Public-Privat al SUA pentru reactoare SMR (SMR-PP) al Departamentului Comerţului din SUA, o iniţiativă care implică mai multe agenţii aflate în subordinea Guvernului Statelor Unite, menită să promoveze cooperarea transatlantică în vederea amplasării de reactoare SMR în Europa şi Eurasia. Acesta subliniază potenţiale activităţi de colaborare pentru a sprijini România să pună bazele şi să opereze o autoritate de reglementare independentă în domeniul energiei nucleare şi să întocmească legislaţia şi reglementările necesare în domeniul energiei nucleare. Mai mult, identifică şi potenţiale activităţi în domeniul finanţare, sensibilizarea publicului, promovarea comerţului, infrastructură şi cooperare în domeniul cercetării şi dezvoltării.
Semnarea planului de lucru vine după anunţarea, în noiembrie 2021, a acordului comercial încheiat între NuScale şi SNN Nuclearelectrica de către Preşedintele României Klaus Iohannis şi Reprezentantul Special al Preşedintelui SUA pe probleme climatice John Kerry, la Conferinţa ONU privind schimbările climatice (COP 26). Acordul stipulează construirea unei centrale NuScale cu 6 module, care iniţial va crea peste 3.700 de locuri de muncă, în total, în Statele Unite şi în România, cu potenţialul de a crea 30.000 de locuri de muncă, în total, în Statele Unite şi în România, pe măsură ce proiectul avansează, se menţionează în comunicat.