Gigantul rus Gazprom, propune în cadrul planificării interne pentru 2025 să nu mai transporte gaz către Europa prin Ucraina după 31 Decembrie, a declarat o sursă familiarizată cu aceste planuri, potrivit Reuters.
Kievul a declarat că doreşte să încheie acordul de tranzit, ceea ce va pune capăt unui flux de gaz de mai bine de jumătate de secol din Siberia către pieţele din Europa Centrală, care a început în perioada sovietică şi a fost o sursă constantă de venituri pentru bugetul Rusiei.
Deşi Ucraina a spus că nu va considera prelungirea acordului de tranzit, care aduce până la 1 miliard de dolari pe an în taxe de tranzit pentru Kiev, Moscova a semnalat că este deschisă negocierilor şi continuării fluxurilor prin această rută. Preşedintele rus Vladimir Putin a spus că Moscova este pregătită să continue transportul de gaz prin Ucraina, scrie Reuters.
Rusia, care înainte de războiul din Ucraina era principalul furnizor de gaz natural al Europei, a pierdut aproape toţi clienţii europeni, întrucât Uniunea Europeană încearcă să pună capăt dependenţei de energie rusă şi după ce conducta Nord Stream către Germania a fost distrusă în 2022.
Conform sursei familiare cu planurile Gazprom, citată de Reuters, acestea încă nu au fost aprobate de conducerea superioară. Scenariul de bază al Rusiei este că nu va mai exista tranzit de gaz prin Ucraina anul viitor.
Aceasta a spus că exporturile de gaz ale Rusiei către "străinătate" - termenul folosit de Gazprom pentru Europa şi Turcia, excluzând fostele state sovietice - sunt estimate să scadă cu o cincime în 2025, la puţin sub 39 de miliarde de metri cubi, faţă de peste 49 miliarde de metri cubi estimat pentru acest an, din cauza încheierii rutei ucrainene.
Aceasta include furnizările către Turcia prin conductele TurkStream şi Blue Stream şi exclude exporturile către China, care sunt estimate să ajungă la 38 miliarde de metri cubi anul viitor prin conducta Power of Siberia. Exporturile de gaz ale Rusiei către Turcia nu vor scădea semnificativ.
Gazprom nu a răspuns la solicitarea de a comenta, conform Reuters.
De la descoperirea unor importante depozite de gaz în Siberia după al Doilea Război Mondial, liderii sovietici şi post-sovietici au investit timp de jumătate de secol în construirea unei afaceri energetice care lega Uniunea Sovietică, apoi Rusia, de economiile Europei. Războiul şi exploziile aproape au distrus această legătură, afectând economiile atât ale Rusiei, cât şi ale Europei, care acum depinde mult mai mult de gazele din Statele Unite.
Furnizările de gaz ale Rusiei către Europa prin Ucraina sunt deja relativ mici. Rusia a livrat aproximativ 15 miliarde de metri cubi de gaz prin Ucraina în 2023, reprezentând doar 8% din fluxurile maxime de gaz rusesc către Europa prin diferite rute în 2018-2019.
Conducta sovietică Urengoy-Pomary-Uzhgorod aduce gaz din Siberia prin oraşul Sudja - aflat acum sub controlul forţelor militare ucrainene - din regiunea Kursk a Rusiei. Gazul este apoi transportat prin Ucraina către Slovacia, notează Reuters.
În 2023, aproximativ 14,65 miliarde de metri cubi de gaz au fost furnizate prin Sudja, ceea ce reprezenta aproximativ jumătate din exporturile de gaz natural ale Rusiei către Europa. Consumul de gaz al UE a scăzut la 295 miliarde de metri cubi în 2023.