După doi ani şi jumătate de la demolarea instituţiei franceze pentru a intra în palatul Elysee, preşedintele francez, Emmanuel Macron, în vârstă de 41 de ani încearcă să-şi consolideze poziţia de lider important al UE. Frustrat în eforturile sale de a-l convinge pe cancelarul german Angela Merkel, Macron încearcă de unul singur să ia atitudine iar o parte din măreţul plan este să distrugă lucrurile in calea lui.
Consilierii Macron au petrecut luni de zile încercând să îşi dea seama care dintre ideile şefului lor i-ar putea motiva cel mai mult pe oponenţii săi.
Sub afişele electorale retro pe ziduri albe goale, consilierii preşedintelui francez fac eforturi pentru a descoperii ce îi va enerva pe germani cel mai mult, ce se poate face cel mai ieftin şi ce îi va atrage cea mai mare atenţie acestuia din urmă, relatează Bloomberg.
Modelul include analiza impactului opririi noilor ţări de aderare la UE, restricţionarea drepturilor de călătorie fără paşapoarte şi cooperare în domeniul apărării. A doua fază a planului lui Macron de a reface UE este aceea de a pune în evidenţă eşecurile NATO în ceea ce priveşte securitatea naţională a statelor membre.
Martin Quencez, directorul biroului francez al grupului politic "German Marshall Fund" este de părere că UE are nevoie de strigenţă, acesta a mai adăugat că ,,Macron consideră că Europa este un jucător, nu un instrument de joacă".
"Sacrificarea vacilor sacre din Europa" îi supără pe vechii parteneri ai Franţei. Dar, de asemenea, stârneşte dezbateri îndelung reprimate, creează noi alianţe neaşteptate şi, spun prietenii şi duşmanii, deopotrivă, s-ar putea să funcţioneze.
Echipa Macron susţine că UE nu-şi mai permite să lucreze cu obiceiurile sale tradiţionale de construire a consensului şi schimbări incrementale. Provocările confruntate de alinţă/coaliţie - de la schimabrea tehnologiei, migrarea, schimbarea climatică şI până la o lume din în ce mai ostilă - sunt prea mari pentru ca liderii să continue să se mişte la fel de lent cu privire la orice problemă.