PLANURILE DE URBANISM DE LA ROŞIA MONTANĂ, ANULATE ÎN INSTANŢĂ Gabriel Resources: Decizia Curţii de Apel Alba Iulia nu afectează planurile de urbanism adoptate în 2002

F.A.
Ziarul BURSA #Companii / 9 aprilie 2012

Gabriel Resources: Decizia Curţii de Apel Alba Iulia nu afectează planurile de urbanism adoptate în 2002

Gabriel Resources, acţionarul majoritar al Roşia Montană Gold Corporation, susţine că hotărârea de joi a Curţii de Apel Alba Iulia nu afectează deciziile Consiliului Local Roşia Montană privind adoptarea planurilor de urbanism, ci doar procedura de vot, iar procesul de avizare a proiectului continuă, anunţă Mediafax.

Curtea de Apel Alba Iulia a anulat irevocabil joi, în urma unei reclamaţii depusă de trei organizaţii non-guvernamentale, decizia din 2009 a Consiliului Local Roşia Montană prin care a fost validată procedura de vot privind Planul de Urbanism General (PUG) şi Planul de Urbanism Zonal (PUZ) pentru Zona de Dezvoltare Industrială Roşia Montană Gold Corporation, se arată într-un comunicat al Gabriel Resources, înregistrată în Canada şi listată la Toronto.

"Monitorizăm atent situaţia în România şi, odată ce vor fi disponibile mai multe detalii, vom face anunţurile potrivite. Pentru moment, procesul de avizare pentru proiect continuă", a declarat în comunicat Jonathan Henry, preşedinte şi director general al Gabriel Resources.

Deciziile de adoptare a planurilor de urbanism, luate în 2002, nu sunt afectate de hotărârea Curţii de Apel Alba Iulia, se spune în comunicat.

"Decizia Curţii de Apel Alba Iulia nu se aplică în privinţa deciziilor din 2002 ale Consiliului Local Roşia Montană de a adopta documentaţia PUG şi PUZ, despre care ştim că sunt încă valide şi legale (...) Compania confirmă că toate procedurile existente de avizare, care sunt foarte avansate, vor continua în acord cu prevederile legale. În plus, noul proiect de documentaţie de urbanism pentru proiect este într-un stagiu avansat (...) şi va rezulta în emiterea unui noi PUZ. Comunităţile locale afectate de proiect au iniţiat de asemenea procedurile pentru un nou PUG", se arată în comunicat.

În plus, compania a arătat, potrivit Bloomberg, că decizia de joi a Curţii nu afectează procesul de obţinere a avizului de mediu pentru proiectul Roşia Montană.

Purtătorul de cuvânt al RMGC, Andreea Năstase, a declarat pentru Bloomberg că nu există nicio legătură între decizia Curţii de Apel Alba Iulia şi procesul de obţinere a permisului de mediu pentru proiectul minier, ultimul aviz important necesar pentru demararea lucrărilor la Roşia Montană.

"Am înţeles că decizia se referă la un plan zonal adoptat în 2009. Un plan zonal mai vechi, datând din 2002, este valid şi în vigoare", a spus Năstase.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a declarat pentru Bloomberg că Executivul nu a primit de la Curte niciun document privind proiectul Roşia Montană.

Asociaţia "Alburnus Maior" a anunţat, joi, că planurile de urbanism de la Roşia Montană au fost anulate irevocabil de Curtea de Apel Alba-Iulia. Asociaţia a afirmat totodată că, în aceste condiţii, procedura de avizare a investiţiei nu mai poate fi continuată în Comitetul de Analiză Tehnică (CAT).

Planurile de urbanism de la Roşia Montană au fost contestate de Alburnus Maior încă de la promovarea lor, în anul 2002. Activiştii au acuzat "ilegalităţi flagrante" prin care aceste planuri au ajuns să producă efecte, între acestea fiind faptul că majoritatea consilierilor locali care le-au votat "au fost într-un vădit conflict de interese, ei înşişi sau rude apropiate fiind angajaţi ai RMGC".

La Roşia Montană, judeţul Alba, se află cel mai important zăcământ de aur din România. Acesta este evaluat la aproximativ 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint şi a fost concesionat în vederea exploatării către compania Roşia Montană Gold Corporation. Roşia Montană Gold Corporation este controlată de firma canadiană Gabriel Resources, care deţine 80,46% din capitalul social. Statul, prin firma Minvest Deva, are o participaţie de 19,31% în RMGC.

Minvest Deva este controlată de Ministerul Economiei.

În spatele companiei canadiene Gabriel Resources se regăsesc investitori importanţi din industria aurului, precum miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz şi Thomas Kaplan.

Ce transmite Curtea de Apel Alba Iulia

Curtea de Apel Alba Iulia a admis în 04.04.2012 recursurile declarate de Consiliul Local al comunei Roşia Montană şi de către SC Roşia Montană Gold Corporation SA împotriva sentinţei pronunţate de Tribunalul Alba în 24.05.2011 doar cu privire la excepţia puterii de lucru judecat reţinută de instanţa de fond în cauză şi pe care Curtea a respins-o, potrivit unui comunicat de presă.

În comunicatul citat de mai arată: "Curtea de Apel Alba Iulia a respins în rest recursurile Consiliului Local al comunei Roşia Montană şi al SC Roşia Montană Gold Corporation SA. Curtea a menţinut sentinţa pronunţată în cauză de Tribunalul Alba, care a anulat Hotărârea Consiliului Local al comunei Roşia Montană nr.1/29.01.2009 privind reluarea procedurii de vot şi reaprobarea la nivelul Consiliului local a Planului Urbanistic General al Comunei Roşia Montană şi Planului Urbanistic Zonal pentru Zona de Dezvoltare Industrială Roşia Montană Gold Corporation, aprobate iniţial în 2002.

Decizia Curţii de Apel Alba Iulia este irevocabilă iar considerentele care au stat la baza adoptării acestei decizii vor putea fi făcute publice după ce hotărârea instanţei va fi motivată".

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. si ce este atat de greu sa se revfaca pug si puz din nou in 2012 ? proiectul e deja intr-o faza destul de avansata de aprobare, localnicii au aratat in nenumarate randuri cail vor...si profitabil este, deci unde e problema?

    este o veste buna ca decizia Curtii de Apel nu afecteaza procesul de avizare al proiectului, asa ca rosienii inca mai pot spera la o viata mai buna.

    eu cred ca avizul de mediu oricum o sa-l obtina, pentru ca se vor folosi cele mai moderne tehnologii si este inclusa in proiect si o ecologizare. Ramane de vazut cat de repede se misca Ministerul Mediului pentru a-l acorda, ca de 15 ani tot amanam luarea unei decizii!

    1. respecta toate normele in vigoare si o sa fie unul din cele mai ecologice proeicte de acest gen din lume, cu siguranta nu are de ce sa nu primeasca avizul de la mediu

    O veste buna in tot acest razboi pe care unii il vor creat si incontinuare isi bat joc de rosieni si nu constientizeaza nevoia de dezvoltare a Romaniei

    RMGC o sa treaca si peste acest mic obstacol si sincer nu are cu ce sa ii afecteze aceasta decizie atata timp cat se va face una similara , cu nevoile localnicilor.

    cat timp avizul din 2002 era inca in vigoare si se pare ca avizul din 2009 nici nu a fost pus defapt in practica, atunci nu stiu de ce nu se informeaza si jurnalistii calumea. un lucru este sigur este nevoie de un nou pug si puz, unul pentru nevoile localnicilor, deci o sa fei similar cu cel din 2009

    Odata ajuns intr- o faza aproape de final, nu inteleg toate aceste speculatii si impiedicari pe care le tot fac ong-urile.Chiar nu vedeti cum se lucreaza in alte tari, Romania are nevoie de minerit , nu de mine inchise

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb