PLASAMENTE ALTERNATIVE Arta, senzaţii tari şi de viitor

Marius Tiţa
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 8 februarie 2023

Stefania Ticu. Potret de colecţionar contemporan

Stefania Ticu. Potret de colecţionar contemporan

Marius Tiţa

Luaţi cu vorba şi cu fapta, am pierdut din vedere o interesantă licitaţie desfăşurată în ianuarie, la Artmark. Îi zice "a două mici colecţii de artă", titlu mai degrabă smerit decât comercial. De fapt, cam pe aici se ascund nestematele, cele accesibile, a căror valoare financiară este cunoscută, în timp ce valoare spirituală poate fi cu mult mai mare.

Cel mai mare preţ a fost de trei mii de euro, obţinut pentru o natură statică bogată în flori şi o glastră din ceramică, cu un email de mare veridicitate. Autorul este Elena Muller-Stăncescu, pictoriţă cu multe astfel de realizări, dar pentru care preţul este un record. Cu puţin înainte se dăduse o scenă în care simţi frunza de petunie, aceeaşi ştiinţă de redare a materiei, mai ales când este una vegetală. "Ghivece cu petunii" a fost adjudecat cu 1,4 mii de euro, estimarea maximă promiţând deja 1,2 mii. Putem spune că nu se ştie mare lucru despre artistă, deşi este o prezenţă constantă în licitaţii. Organizatorii licitaţie nu riscă vreo dată biografică, iar pe alocuri vezi dubii asupra anului naşterii sale, dar certitudinea morţii în 1999. Este drept, dacă a trăit aproape cât secolul, chiar în vremurile noastre, noi nu am reuşit să aflăm când s-a născut.

Multe lucrări luminează gusturile fine şi spre artă aplecate. Considerându-mă pe acolo, să vorbim aşa, în răspăr, fără metodă dar serios. De exemplu, peisajul în creion de Pallady, cu Pont Royal, parizianul în centru. Mic, o splendoare, a primit 1,2 mii de euro. Au reapărut acuarelele lui Ignat Bednarik, izvor de mari pasiuni estetice nu cu mult timp în urmă? Da. O scenă cu bădiţa cântând la fluier unei frumoase în ie, cu furca pe prispă, în culori de cer, dar de apă, a plecat pentru 300 de euro.

Un minunat portret de ofiţer român, realizat, în cărbune, de celebrul, laboriosul şi extrem de talentatul pictor Rudolf Schweitzer-Cumpăna, s-a dat cu 600 de euro. Ofiţerul cu cascheta militară uşor pe o parte din imaginea impecabil construită îl reprezintă pe Ioan Dumitrescu-Popovici. Imaginea artistică nu zăboveşte asupra însemnelor militare, de armă, aşa că nu ne dăm seama dacă este vorba de un medic din armată. Pentru că Ioan Dumitrescu-Popovici este şi doctorul-colecţionar din a cărui colecţie provine lucrarea. Cu ani în urmă se desfăşura procesul prin care moştenitorii doctorului reclamau colecţia ce fusese confiscată de Securitate, în 1964. Finalul juridic a venit în 2004, dar nu şi cel al poveştii, care este destul de complicată şi dură. Lucrări din această colecţie au început să apară în licitaţii încă din 2007, şi una dintre cele două mici colecţii din care provin lucrările licitaţiei din 18 ianuarie este cea a doctorului, profesor universitar, Ioan Dumitrescu-Popovici.

Tot cu 600 de euro tocmai se dăduse un alt portret de colecţionar, Lazăr Munteanu, realizat de un mare pictor, Theodor Pallady. La preţurile acestea, ar fi trebuit să ajungă, cele două portrete de colecţionari, la Muzeul Colecţiilor de Artă. Cu câte 200 de euro s-au dat "Portretul doctorului Gheorghe Marinescu", cărbune de Ion Mândru, respectiv, "Portretul scriitorului George Călinescu", de Jean Alexandru Steriadi. Presupus anonim, "Avocat de provincie", de Rudolf Schweitzer-Cumpăna, meşteşugit, în cărbune, a primit 500 de euro. Varianta în ulei pe carton a portretului avocatului nebucureştean a fost adjudecată cu 1,2 mii de euro.

Pictura în ulei realizată de Rudolf Schweitzer-Cumpăna apare destul de des în licitaţiile de artă şi ar trebui să primească preţurile pe care le merită. "Odihnă", o bovină plutind în culori vii, dar aşezată pe pajişte în acel moment de pace şi serenitate în care bolul alimentar revine în gură, din burta animalului, şi este rumegat de acesta. Estimată la cel mult o mie de euro, scena s-a dat cu 1,4 mii.

Am vorbit de portretele masculine, să vedem cu cât s-au dat nudurile. Feminine. Un "Model în atelier", de Mişu Teişanu, a primit 900 de euro.

Baigneuzele lui Eugen Ghika-Budeşti, într-o construcţie bine aşezată şi susţinută, au primit doar 250 de euro, probabil că este acuarelă. Un nud clasic, de mici dimensiuni, şi realizat de Ioan Marşic, a plecat la 300 de euro. Cele ale lui Samuel Bogdanovici sunt cele mai senzual-spiritualizate. Au primit 500 şi, respectiv, 900 de euro.

După preţul cel (mai) mare, de trei mii de euro, următorul vine pe la jumătate, la 1,6 mii de euro. A fost obţinut de o scenă marină de legendarul Dimitrie Ştiubei. Am scris despre acest artist cu o viaţă plină, lucrările sale apar şi ele în licitaţii şi este bine să primească o cotă mereu în creştere.

Mai multe lucrări de inconfundabilul şi subtilul Ştefan Pelmuş au fost oferite în licitaţie. "Manuscris", lucrare înaltă, a primit 1,2 mii de euro. Din aceeaşi serie, ce poate fi plasată în 1992, este "Totem", ce a primit doar 1,1 mii de euro.

Iarna vine pe uliţă cu două picturi de Nicolae Blei, plecate pentru o mie de euro fiecare, şi cu una de Radu Dărângă, adjudecată cu 500. O pictură este realizată de regretatul Sorin Adam, prieten plin de spirit şi energie, care a plecat dintre noi, în plină vârstă a frumoasei maturităţi, la sfârşitul lui decembrie. Este o mască veneţiană, intensă, plină de mister, adjudecată cu 700 de euro.

"Cartea sfântă", de Marcel Chirnoagă, a fost, la 1,6 mii de euro, gravura cea mai scumpă din licitaţie. Estimarea sa maximă îndrăznea doar 600 de euro! Ştefan Câlţia este prezent cu două gravuri, "Câinii", din 1984, vândută cu 300 de euro, şi "Plante", din 2020, cu 400 de euro.

Asta am văzut răsfoind licitaţia celor două mici colecţii, care contrazice pe oricine susţine că arta are preţuri inaccesibile sau că a te înconjura de artă nu este cea mai tare, de fiţe şi bogată experienţă ce va domina viitorul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb