PLASAMENTE ALTERNATIVE Artişti români pe scenele internaţionale

Marius Tiţa
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 26 iunie 2023

Artişti români pe scenele internaţionale

Marius Tiţa

Tocmai vorbirăm de Victor Brauner, la 120 de ani de la naştere. În aceste clipe de emulaţie, să vedem şi nişte vânzări recente ale marelui şi recunoscutului artist născut la Piatra Neamţ.

La 13 mai trecut, un "Homme", din creioane şi cerneală pe hârtie groasă, lucrarea grea din 1944, a primit 32.760 dolari la New York, estimarea promiţând doar 8-12 mii de dolari americani. În aceeaşi zi, dar în altă licitaţie new-yorkeză, în cea de zi, nu de seară, de "Impressionist and Modern Art", "Panique", ulei pe pânză, mult mai colorat şi dinamic, din 1957, a primit 220,5 mii de dolari SUA. Estimarea vorbea de o sumă modestă, 100-150 de mii.

Când am citit descrierea următorului lot referitor la Victor Brauner am crezut că văd prezentarea unei licitaţii româneşti, dar într-o engleză mult mai bună, de-a dreptul impecabilă. Dar nu, şedinţa este a casei Christie's şi s-a desfăşurat la New York.

Lotul numit "Colecţie de publicaţii de avangardă" cuprindea primul număr al revistei "75HP", din 1924; 13 exemplare din "Integral", din perioada 1924-1925, patru numere din "Contimporanul", din 1924, "Les Mots en Liberte Futuristes", din 1919, dar şi cel puţin două numere din "Punct", din 1924. A fost o vânzare cu preţ garantat pentru deponent, iar cel de adjudecare a fost de 15.120 dolari, în intervalul de estimare, 12.150-19.800 dolari.

În aprilie trecut, pe la început, la o vânzare Christie's de impresionism şi artă modernă, cu nume englezesc, de la Paris, s-au vândut nu mai puţin de trei Victor Brauner. "La Muse-metamythique", ulei pe pânză din 1963, a primit 100 de mii de euro, în limita estimării de 80-120 de mii. Exact anterior, "Offrandes", o lucrare grea, inclusiv cu ceară în encaustică, a primit 81.900 de euro, estimarea maximă oprindu-se la 100 de mii. Iar un desen în grafit pe hârtie, care nici măcar titlu nu are dar este de-a dreptul totemic, din 1961, a primit 8.820 euro, depăşind estimarea maximă de şapte mii.

Nu-i loc de mirare, desenul este direct, expresie directă a mâinii şi gândirii artistului, şi nu este deloc simplu, dimpotrivă, este bine elaborat şi consistent în exprimare.

Cel mai mare preţ obţinut recent pentru un Victor Brauner este de 390 de mii de dolari, şi a fost atins la 14 mai, dar 2022, la New York, adică la licitaţiile celebre, doborâtoare de recorduri.

"La lumiPre noire", ulei pe pânză din 1964, lucrare de mare maturitate a lui Victor Brauner, a fost vândută cu acest preţ, 390 de mii de dolari americani, estimarea fiind mult mai mică, de 100-150 de mii. Vânzarea s-a produs la licitaţia "The Surrealist World of Rosalind Gersten Jacobs and Melvin Jacobs", din 14 mai trecut, de la New York.

Numiţii Rosalind Gersten Jacobs şi, respectiv, Melvin Jacobs sunt o familie de colecţionari americani, din aceia care au constituit colecţii esenţiale, la momentul potrivit, iar acum sunt dispersate în licitaţii de milioane, multe milioane. Rosalind era implicată tare în industria modei iar colecţia lor se axa pe Dada şi suprarealism.

Preţul mare, deşi meritat, obţinut de o pictură de Victor Brauner la New York, poate fi explicat şi, dar mai ales, prin apartenenţa la această colecţie importantă. Girul este evident. O lucrare din aceeaşi respiraţie, poate chiar mai bine conturată, a eşuat la licitaţia următoare, din ediţia următoare a lunii recordurilor, noiembrie 2022. Estimarea sa era, la maximum, de 250 de mii de dolari. Chiar în mai 2022, când s-a fixat preţul de 390 de mii pentru lucrarea din colecţia numită şi vestită, un excepţional şi intens totemic, dar şi subtil erotic, "Arbre de la volupte", din 1961, nu a fost vândut nici la 180 de mii, estimarea minimă, maxima fiind de 250 de mii de dolari.

Deşi ulei pe pânză, lucrarea a fost propusă într-o vânzare de zi de lucrări pe hârtie. Ce vreau să sugerez este evident: contează enorm cu cine te însoţeşti şi pe scenă apari.

Dar nu închideţi televizorul, mai este o şansă să aveţi Victor Brauner în casă. Din cel autentic, cu certificat Samy Kinge. La sfârşitul acestui iunie, Christie's organizează la Londra, "Impressionist and Modern Art Day and Works on Paper Sale", adică o ofertă cu nume mari dar la preţuri accesibile, fiind vorba de "lucrări pe hârtie". Şi carton. Două loturi sunt Victor Brauner. O guaşă pe hârtie, din 1937, numită "Nez-bouche", de 65x50, este propusă la 8-12 mii de lire sterline. Un ulei pe pânză, deci nu lucrare pe hârtie, fără un titlu anume, dar cu un soare schematic strălucind peste un peisaj copilăresc, este estimată la 25-35 de mii de lire. Dimensiunile sunt relativ mici, 25x33, iar jos o dedicaţie: "pour Maurice son ami Victor Brauner". Maurice Lefebvre Foinet a fost un colecţionar foarte cunoscut de artişti, mai ales că familia sa avea un magazin de culori la Paris şi practica schimbul de materiale de pictură contra lucrări ale unor artişti, acum teribili de faimoşi şi scumpi.

La aceeaşi licitaţie va fi propus şi un Marcel Janco, nume sub care îl recunoaştem, desigur, pe Marcel Iancu, cu o "Natură statică" din ulei şi grund pe o pânză de sac de iută, totul pe un carton. Piesa este apreciată la 20-30 de mii de lire sterline şi provine din colecţia Ayalei Zacks Abramov. Născută în Ierusalim, în vremurile dure de la începutul secolului XX, viitoarea colecţionară de artă are o biografie tumultuoasă. A studiat la Londra şi Paris şi a luptat în Rezistenţa franceză. Împreună cu primul soţ, Samuel Zacks, economist canadian, a constituit o remarcabilă colecţie de artă, inclusiv de artişti evrei, precum Marcel Iancu şi Reuven Rubin, celebri şi originari din România. Ayala Zacks Abramov a trăit 99 de ani.

Deci, nu va fi de mirare să aflăm că şi "Peisajul din Galileea" de Reuven Rubin din licitaţie provine din aceeaşi colecţie, fiind cumpărat de Ayala Zacks Abramov de la artistul din Galaţi. Nu Daniel Spoerri, ci Reuven Rubin. El a fost şi primul ambasador al Israelului în România. În 1923, la 30 de ani, se stabilise în Palestina britanică de atunci. Iar numitul peisaj, pictat în 1947, este estimat la 55-75 de mii de lire sterline.

Cu o estimare de 28-35 de mii de lire sterline apare în licitaţie "Portrait d'une femme debout" de Jules Pascin, cel născut la Vidin, care a copilărit la Bucureşti, unde s-a iniţiat în mai multe ale vieţii, dar şi în pictură. Este o minunată pictură în ulei, de 85x60. Aceeaşi lucrare, dar absolut aceeaşi lucrare a lui Pascin a apărut în licitaţia Sotheby's din martie 2021, de la Londra, în care s-au propus o serie de lucrări din colecţia Marinei Picasso. Pentru specialiştii deţinători de Pascin, inclusiv donaţia către Comuna Cornu, lucrarea apare în catalogul raisonne al lui Abel Rambert, din 1987, în volumul II, la numărul 714, de la pagina 207.

În aceeaşi licitaţie Sotheby's din 2021, a apărut şi Victor Brauner. Nu o dată, ci de două ori.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb