Preţurile futures ale metalelor preţioase au urcat ieri, la bursele externe de profil, pe fondul noilor sancţiuni impuse de Occident Rusiei, în contextul crizei din Ucraina. Situaţia tensionată a alimentat plasamentele în metale preţioase, considerate investiţii "sigure".
Cotaţia aurului a urcat timp de două zile consecutiv pe piaţa din SUA, iar cea a paladiului a atins cel mai ridicat nivel din 2001 până la momentul actual.
Preţul aurului cu livrare în august a crescut cu 0,3% la ora 10:14, la Comex New York, ajungând la 1.303,60 dolari uncia. Preţul aurului cu livrare imediată a urcat cu 0,4% la Londra, ajungând la 1.304,19 dolari/uncie.
Amintim că, la Comex, preţul aurului a scăzut până la 1.292,60 dolari uncia în data de 15 iulie (cel mai mic nivel atins după 19 iunie), în condiţiile în care preşedintele băncii centrale americane (Federal Reserve), Janet Yellen, a declarat că dobânda de referinţă ar putea fi majorată mai devreme decât arată aşteptările, dacă inflaţia şi piaţa muncii se vor redresa mai rapid.
Cotaţia aurului a pierdut 28% în 2013, iar de la începutul lui 2014 a câştigat 8,5%.
Preţul argintului cu livrare în septembrie a crescut cu 0,4% ieri, la ora 10:19, la New York, atingând 20,85 dolari uncia. În ziua anterioară, cotaţia coborâse la 20,63 dolari uncia, cel mai redus nivel din 20 iunie până în prezent. Tot ieri dimineaţă, cotaţia platinei cu livrare în octombrie a urcat cu 0,7%, la 1.496,03 dolari/uncie, iar cea a paladiului cu livrare în septembrie a câştigat 1%, ajungând la 882,20 dolari uncia. Mai devreme, preţul a fost de 885,55 dolari/uncie, cel mai ridicat din februarie 2001. De la începutul anului, cotaţia metalului preţios a urcat cu 23%, în condiţiile în care lucrătorii minelor de profil din Africa de Sud au fost în grevă timp de cinci luni. Rusia şi Africa de Sud sunt cei mai mari exportatori de paladiu la nivel mondial, iar noile sancţiuni anunţate de Occident împotriva Moscovei au alimentat temerile legate de aprovizionarea din domeniu.
Menţionăm că, miercuri seara, Statele Unite şi Uniunea Europeană au decis să înăsprească sancţiunile împotriva Rusiei din cauza crizei din Ucraina. Printre cei vizaţi de sancţiunile americane se numără gigantul petrolier "Rosneft", "Gazprombank" - divizie a grupului "Gazprom", şi autorităţile separatiste din Doneţk.