PLĂTIND 1,75 MILIARDE DE DOLARI, "Barclays" preia activităţile de investment-banking ale "Lehman"

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 18 septembrie 2008

"Barclays" preia activităţile de investment-banking ale "Lehman"

"Barclays" Plc, a treia bancă din Marea Britanie, va cumpăra operaţiunile de investment-banking din America de Nord ale băncii falite "Lehman Brothers Holdings" Inc. Decizia a fost luată marţi seară, la numai două zile după ce banca britanică a abandonat planul de achiziţie a întregii firme "Lehman", iar preţul tranzacţiei este de 1,75 miliarde de dolari.

"Barclays" plăteşte 250 de milioane de dolari în numerar pentru operaţiunile "Lehman", respectiv 1,5 miliarde pentru clădirile din New York ale societăţii de valori mobiliare şi două centre de informaţii. Activităţile pe care le preia banca britanică numără aproape 10.000 de salariaţi, aproximativ două cincimi din totalul forţei de muncă de la "Lehman".

Potrivit anunţului "Barclays", achiziţia include actvităţi de vânzare de acţiuni şi titluri de valoare cu venit fix, operaţiuni de tranzacţionare şi cercetare, consultanţă pentru fuziuni.

"Lehman" renunţă la unele operaţiuni ale sale, inclusiv diviziile de brokeraj şi administrare a activelor, care nu au fost plasate sub protecţia Legii falimentului. Luna trecută, preşedintele "Barclays", Robert Diamond, declara că vrea să majoreze cota de piaţă a băncii, în defavoarea firmelor de pe Wall Street, afectate de criza creditelor ipotecare subprime, şi să devină o instituţie de top în sectorul valorilor mobiliare din SUA.

Potrivit calculelor agenţiei Bloomberg, "Lehman" a căzut, anul acesta, pe locul al şaptelea în clasamentul societăţilor care oferă consultanţă pentru fuziuni şi achiziţii, în SUA, de pe locul cinci deţinut anul trecut. "Barclays" este numărul 35 pe această piaţă.

Amintim că, la data de 15 septembrie, "Lehman Brothers", a patra bancă de investiţii din SUA, a solicitat protecţia Legii falimentului, după ce potenţialii săi cumpărători - "Barclays" şi "Bank of America", au abandonat negocierile de preluare, iar guvernul american a refuzat să finanţeze achiziţia acestei societăţi. "Lehman Brothers", societate cu o istorie de 158 de ani şi cu debite de 613 miliarde de dolari, nu a făcut faţă crizei creditelor ipotecare subprime, intrând astfel în faliment.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb