Municipiul Ploieşti a decis să renunţe la serviciile fostei companii Rosal, care şi-a schimbat numele de mai multe ori, şi să semneze un contract cu un nou operator de salubritate, Brantner. Decizia vine în contextul problemelor recurente legate de colectarea gunoiului, care au afectat oraşul în ultimii ani, a relatat news.ro.
Primarul Mihai Poliţeanu a anunţat, vineri, că Ploieştiul a părăsit oficial Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Deşeuri Prahova şi că, începând din 17 februarie, serviciile de salubrizare vor fi preluate de Brantner, potrivit news.ro.
"Astăzi, la trei luni de la preluarea mandatului, îmi îndeplinesc promisiunea: ieşirea totală dintr-un sistem de salubritate corupt, unde interesul public a fost ignorat în favoarea controlului banilor publici. Ploieştenii sunt eliberaţi de mafia gunoaielor, iar oraşul devine o republică independentă de feuda deşeurilor din Prahova", a declarat Poliţeanu, citat de news.ro.
Potrivit edilului, contractul cu Brantner a fost semnat pe doi ani, cu posibilitatea rezilierii odată ce va fi finalizată o procedură de achiziţie publică pentru un operator pe termen lung. Aceasta urmează să fie demarată în martie şi ar putea dura cel puţin un an.
"Avem acum în Ploieşti o nouă firmă de salubritate, printr-o procedură de achiziţie legală, fără intermediari. Contractul a fost semnat direct între Primăria Ploieşti şi Brantner, fără implicarea samsarilor de la ADI Deşeuri", a explicat Poliţeanu, pentru news.ro.
Brantner va opera în oraş cu 28 de utilaje, dublu faţă de vechiul operator, dintre care 19 sunt noi şi toate îndeplinesc standardul Euro 6 pentru reducerea poluării.
Primarul avertizează că există riscul ca fostul operator Bin Go Solutions (fostă UWS/Rosal) să încerce să saboteze tranziţia către noul serviciu de salubritate.
"Compania Bin Go Solutions şi ADI Deşeuri au început o campanie agresivă de ameninţări, dezinformări şi minciuni, specifice mafiei deşeurilor care a dominat Ploieştiul timp de un deceniu. Este posibil ca Rosal să refuze să părăsească oraşul după 17 februarie, însă de atunci nu vor mai avea autorizaţii de acces, iar Poliţia Locală îşi va face datoria", a precizat edilul, potrivit news.ro.
De-a lungul anilor, Ploieştiul a fost afectat de crize ale deşeurilor, generate fie de greve ale angajaţilor operatorului de salubritate, fie de conflicte între firma care colecta gunoiul şi administratorii gropii de deşeuri. În unele cazuri, operatorul de salubritate nu a ridicat gunoiul timp de săptămâni întregi, iar un fost primar al oraşului a reclamat situaţia la Poliţie.
Opinia Cititorului