Plosceanu, ARACO: "Sectorul construcţiilor a reintrat în recesiune tehnică"

RAMONA RADU
Ziarul BURSA #Companii #Construcţii / 27 martie 2017

Plosceanu, ARACO: "Sectorul construcţiilor a reintrat în recesiune tehnică"

ARACO: Producţia în sectorul construcţiilor a fost de 9,37 miliarde de euro, în 2016, în scădere de la 9,84 miliarde de euro, în 2015

Sectorul construcţiilor din ţara noastră a reintrat în recesiune tehnică, conform datelor Eurostat, din decembrie 2016, a spus, vineri, Laurenţiu Plosceanu, preşedinte al Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO).

Potrivit domniei sale, ritmul de dezvoltare economică al ţării noastre este ancorat, aproape exclusiv, în consum şi, din păcate, nu avem un aport de investiţii, dublat de lucrări de construcţii care să susţină această zonă de dezvoltare economică.

Conform normelor Eurostat, recesiunea tehnică este confirmată în momentul în care, timp de cel puţin trei luni succesive, se înregistrează un declin, raportat la perioada de referinţă din anul precedent, a precizat domnul Plosceanu.

Potrivit preşedintelui ARACO, volumul valoric al activităţii, în sectorul construcţiilor, a scăzut cu circa 5%, în 2016, raportat la anul 2015. "În 2016, s-a ajuns la o valoare comparabilă cu cea din 2011-2013, dar în condiţii de productivitate mult mai redusă şi cu marje incerte de profitabilitate pentru multe din companiile de construcţii", a afirmat domnul Plosceanu.

Conform ARACO, anul trecut, producţia realizată, în acest sector, a fost de 9,37 miliarde de euro, în scădere faţă de anul 2015, când a fost de 9,84 miliarde de euro. Comparativ, în 2013, această sumă se ridica la 9,36 miliarde de euro, iar în anul 2008, sectorul ajunsese la o producţie de 15,3 miliarde de euro.

"Dacă lucrurile continuă astfel, vom fi, cu siguranţă, sub valorile de anul trecut. Potrivit datelor pe care le avem acum, anul 2017 va fi inferior lui 2016, deoarece în ţara noastră, nu se dezvoltă proiecte semnificative", a mai precizat Laurenţiu Plosceanu.

Domnia sa a adus în discuţie şi problema forţei de muncă din acest sector de activitate. Potrivit opiniei sale, disponibilitatea resurselor umane pentru firmele de construcţii, în anii următori, va fi o mare problemă, deoarece, în ţara noastră, acest sector nu mai are resurse umane interne. "În România sunt deja firme care caută forţă de muncă în Turcia sau în spaţiul ex-sovietic", a spus domnul Plosceanu.

Conform datelor furnizate de ARACO, ponderea muncitorilor necalificaţi, din sectorul românesc de construcţii, a crescut în ultimii ani, pe fondul fluxurilor migrante, mai ales după 2015, circa 15-20% dintre cei 377,7 mii de angajaţi ai sectorului, în anul 2016, fiind resursă umană (forţă de muncă) necalificată.

Creanţele acumulate de beneficiari (care au lucrările executate, dar nu şi-au achitat obligaţiile de plată) reprezintă o altă problemă cu care se confruntă sectorul construcţiilor din ţara noastră, potrivit reprezentanţilor ARACO. Valorile de la sfârşitul anului 2016, respectiv începutul lui 2017, în ceea ce priveşte creanţele faţă de constructori, indicau sume de aproximativ 500 milioane de euro. "În proporţie de 80%, aceste creanţe sunt aşteptate de la stat", a spus domnul Plosceanu.

Preşedintele ARACO a menţionat şi că sectorul va fi afectat, în urma majorării salariului minim, de la 1 februarie: "Estimăm că, în 2017, vor exista majorări de preţuri medii pe suprafaţa construită, generată de creşterea costurilor cu salariile, de creşterea costului materiilor prime (avem, deja, 20-30% la oţel, beton, la materiale de primă mână) şi trebuie să vedem cum va evolua şi resursa energetică - preţul la petrol este pe un trend crescător şi e posibil ca şi de aici să avem influenţă în preţul mediu pentru 2017".

Începând cu 2016, în ţara noastră, au apărut foarte multe utilaje de construcţii care nu respectă normele europene

Alexandru Badea, preşedintele Asociaţiei Distribuitorilor de Utilaje pentru Construcţii (ADUC) a precizat vineri că piaţa utilajelor de construcţii, din România, a scăzut în 2016, cu 40%, faţă de 2015. Conform domniei sale, 40% înseamnă cu 800 de unităţi mai puţin, din cele 2000 de unităţi noi, conforme, reprezentând piaţa de utilaje de construcţii, din România, în mod normal. Domnia sa a precizat că aceste cifre reprezintă doar utilajele autonome (buldozer, excavator, fără partea de mică mecanizare).

Domnul Badea a adăugat: "Numărul utilajelor de construcţii din ţara noastră este foarte mic. Germania, de exemplu, are o piaţă de 35.000 de unităţi".

În 2016, piaţa din ţara noastră a scăzut sub nivelul celei din Ungaria, deşi, circa şase luni, s-a înregistrat o stagnare şi pe acea piaţă.

Potrivit preşedintelui ADUC, restul minimului necesar este acoperit cu utilaje de construcţii second-hand, dumnealui estimând, însă, că "aproximativ 50% din intrările de utilaje de construcţii pe piaţa din ţara noastră, din ultimii doi ani, sunt reprezentate de utilaje neconforme, atât noi, cât şi second-hand".

Alexandru Badea susţine că în Europa, acolo unde sectoarele de construcţii sunt pe plus, există uzine care au portofoliul de comenzi, pentru anul 2017, închis, însă în ţara noastră, de trei ani, acest sector este neglijat şi nu se fac investiţii publice.

Conform ADUC, pe fondul orientării către investiţii minime, începând cu 2016, în ţara noastră, au apărut foarte multe utilaje de construcţii care nu respectă normele europene, în materie de poluare, parametri şi siguranţă, iar folosirea acestora poate duce la accidente (aşa numitele "importuri gri" - România, alături de Ucraina şi alte câteva state, fiind o piaţă de desfacere pentru aceste utilaje, venite de la unele companii din vestul Europei).

"În 2016 zona de investiţii în utilajele de construcţii a fost complet blocată", a mai spus domnul Badea.

Plosceanu: TVA zero la prima vânzare a locuinţei în limita a 100.000 euro vine în conflict cu legislaţia UE

TVA zero la prima vânzare a locuinţei în limita a 100.000 euro intră în conflict cu legislaţia comunitară, a declarat vineri preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO), Laurenţiu Plosceanu, într-o conferinţă de presă.

Domnia sa a spus, potrivit Agerpres: "Formula pe care o propune Guvernul cu TVA zero la prima vânzare a locuinţei în limita a 100.000 euro vine în conflict cu legislaţia comunitară. Este posibil să nu poată să treacă neavând avizele necesare. Invităm Guvernul, iniţiatorul acestei legi, să ia în calcul formula de aplicare a procentului de 5% şi la prima vânzare şi la cele ulterioare care, reducând de la 19% la 5%, pentru a doua sau a treia vânzare, ar putea debloca, în continuare, tranzacţiile pe piaţa imobiliară".

De asemenea, antreprenorii din construcţii cer Promovarea şi susţinerea financiară a unor programe speciale precum eficientizarea energetică, structuri critice, protecţie antiseismică, eliminare azbest din clădirile existente.

Un alt lucru solicitat de constructori îl reprezintă înfiinţarea unei structuri ministeriale/departamentale în cadrul Guvernului României cu atribuţii directe metodologice şi de reglementare în ceea ce priveşte activităţile specifice sectorului de construcţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb