Plus de 6% pentru acţiunile UAMT Oradea

A.V.
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 23 martie 2015

Plus de 6% pentru acţiunile UAMT Oradea

Nicu Grigoraş, "SSIF Intercapital Invest": "Titlurile Electrica au rezistat foarte bine corecţiilor din piaţă"

Acţiunile UAMT Oradea (UAM), producător de piese şi accesorii pentru autovehicule şi pentru motoare de autovehicule, au crescut cu 6,06% în perioada 12-19 martie, raportat la moneda euro, devenind cel mai bun plasament de la Bursa de Valori Bucureşti, într-un context în care indicii bursieri au urmat un curs descendent.

"Titlurile UAM au avut o evoluţie constant bună pe parcursul anului 2013 şi destul de liniară în 2014. De la începutul anului 2015 şi până la începutul săptămânii trecute, titlurile UAM au scăzut cu 9,65%. În acest context, evoluţia de săptămâna trecută este destul de firească şi vine pe fondul corecţiilor înregistrate de la începutul anului", ne-a declarat domnul Nicu Grigoraş, director Departament Tranzacţionare şi Front Office la "SSIF Intercapital Invest" SA.

Menţionăm că, vineri, UAMT a anunţat convocarea AGOA la data de 27 aprilie. Printre punctele prevăzute pe ordinea de zi a adunării se numără prezentarea şi supunerea spre aprobare a bilanţului contabil, a contului de profit şi pierderi şi a propunerii Consiliului de Administraţie de repartizare a profitului anului 2014 la rezerve.

UAMT a preluat locul fruntaş în "Top 3 acţiuni", devansând "Comelf" Bistriţa (CMF), care a coborât pe locul al doilea, cu un avans săptămânal de 4,97%. În zilele precedente, CMF a fost cel mai bun plasament de la Bursa de Valori Bucureşti. Acţionarii "Comelf" urmează să decidă, în adunarea convocată la data de 23 aprilie 2015, în privinţa distribuirii profitului pe 2014.

În perioada 12-19 martie, pe locul al treilea în "Top 3 acţiuni" la BVB s-a situat "Mecanica Ceahlău" (MECF), cu un avans de 4,77%.

În perioada 12-19 martie, indicele BET, al celor mai lichide zece companii de la BVB, a scăzut cu 1,27%, în timp ce indicele extins BET-XT a coborât cu 1,44%, faţă de euro. Indicele SIF-urilor, BET-FI, a pierdut 2,77% în perioada menţionată.

În cadrul indicelui BET, cea mai bună evoluţie au avut-o, în intervalul menţionat, acţiunile "Electrica" (+1,53%).

"Titlurile Electrica (EL) au rezistat foarte bine corecţiilor din piaţa locală, din ultimele patru săptămâni. O posibilă explicaţie a scăderilor sub media pieţei (scăderile înregistrate de indicele BET) ar fi apropierea unei posibile tranzacţii prin care Electrica ar putea cumpăra pachetele minoritare deţinute de Fondul Proprietatea la subsidiarele Electrica", ne-a spus domnul Nicu Grigoraş.

În cadrul indicelui BET-FI, cea mai bună evoluţie au avut-o, în perioada 12-19 martie, acţiunile "SIF Transilvania" (-0,45%), iar în cadrul BST-XT, titlurile Banca Comercială Carpatica (+3,57%).

În perioada analizată, leul a urcat cu 0,47% faţă de moneda unică europeană, iar cotaţia aurului a înregistrat o depreciere cu 0,31% faţă de euro, la cursul BNR.

Pe pieţele externe, preţul aurului a crescut săptămâna trecută, câştigul fiind cel mai important din ianuarie până în prezent, pe fondul deprecierii dolarului, care a sporit apetitul pentru investiţiile în metale preţioase.

Cotaţia aurului cu livrare în luna aprilie a crescut cu 1,3% vineri, la Comex New York, ajungând la 1.184,60 dolari uncia. Săptămâna trecută, preţul metalului galben a câştigat 2,5% pe piaţa americană, avansul fiind cel mai important din 16 ianuarie până acum.

"Evoluţia este cu totul influenţată de dolar, care scade", a declarat, potrivit Bloomberg, Phil Streible, strateg la "RJO Futures" din Chicago, adăugând: "Piaţa încă încearcă să înţeleagă declaraţiile conducerii Fed".

Amintim că, miercuri, Fed (banca centrală a SUA) a mai făcut un pas spre prima majorare a dobânzii de politică monetară de după 2006, renunţând să mai promită, ca de obicei, după reuniunea de politică montară, "răbdare" înainte să decidă creşterea costului împrumuturilor, ceea ce, potrivit analiştilor, înseamnă că o majorare a dobânzii cheie în SUA este posibilă în lunile următoare.

Totuşi, Fed a subliniat că nu a luat încă o decizie cu privire la momentul primei majorări a dobânzii, adăugând că este puţin probabil ca o astfel de măsură să fie stabilită la reuniunea din aprilie. Analiştii anticipează că Fed va majora dobânzile în iunie sau septembrie.

Precizare

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul.

Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.

Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb