PNL cere retragerea lui Iulian Iancu de la preşedinţia Comisiei de anchetă a ANRE

ANCUŢA STANCIU
Ziarul BURSA #Politică / 24 noiembrie 2017

PNL cere retragerea lui Iulian Iancu de la preşedinţia Comisiei de anchetă a ANRE
  • document ataşat Citiţi în documentul ataşat cele două ordine la care face referire Virgil Popescu.
    apasă aici pentru a descărca.

    În această săptămână, conducerea OMV Petrom a transmis către Iulian Iancu o adresă prin care susţine că sfera solicitărilor parlamentarilor excede scopului şi obiectivelor pentru care s-a constituit Comisia

    Preşedintele BNS, Dumitru Costin, acuză că "OMV Petrom" a prejudiciat statul român cu 7 miliarde de lei, compania respinge acuzaţiile

    Biroul executiv al PNL a decis, în această săptămână, să ceară celor două Camere ale Parlamentului retragerea lui Iulian Iancu de la preşedinţia Comisiei de anchetă a activităţii ANRE (Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei), ne-a declarat deputatul PNL Virgil Popescu, membru al Comisiei, menţionând că sesizarea PNL va fi depusă săptămâna viitoare.

    Domnia sa ne-a explicat: "Nu cred că Iulian Iancu mai poate să rămână în fruntea Comisiei de Anchetă.

    Săptămâna trecută, în cadrul audierilor, l-am ascultat pe un domn de la Curtea de Conturi care ne-a vorbit despre raportul Curţii referitor la plata redevenţelor gazelor naturale în perioada 2011- 2015, făcând referire la nelegalitatea ordinului 124/2001 (semnat de Dan Ioan Popescu, ministrul industriei de la acea vreme, şi Maria Stratulat, fost preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale) şi care stă la baza acestor calcule. Oficialul Curţii de Conturi spunea că sunt probleme cu acel act, că nu a fost bine fundamentat şi nici publicat în Monitorul Oficial.

    Eu l-am întrebat pe reprezentantul Curţii de Conturi şi de ordinul 698 din 2004 al Ministerului Economiei, care făcea referire la ordinul 124/2001 şi care este semnat de Iulian Iancu, secretar de stat la acea vreme, şi cum este posibil ca Ministerul Economiei şi Comerţului să nu fi ştiut că ordinul din 2001 nu a fost publicat după trei ani, dar nu am primit nici un răspuns.

    Atunci stau şi mă întreb cât de imparţial poate colegul nostru, domnul Iulian Iancu, să conducă o comisie de anchetă pe subiectul redevenţelor la gaze, în condiţiile în care domnia sa a semnat acel document. Curtea de Conturi spune că tot ce s-a socotit din 2001 până în 2015 nu a fost bine calculat. Nu poţi să conduci o Comisie de Anchetă din postura în care eşti implicat prin semnătura ordinului din 2004.

    Dacă suntem o comisie de anchetă activităţii ANRE, eu spun să anchetăm Autoritatea, dar dacă ne-am extins obiectul şi am ajuns într-un loc unde sunt conflicte de interese, atunci va trebui ca domnul Iancu să se abţină la acel punct. E o chestiune de bun simţ, în condiţiile în care nu văd ce am putea ancheta noi în speţa aceea. Domnul Iancu a adus în discuţie raportul Curţii de Conturi, datorită adresei pe care domnul Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), a adus-o la Comisie. Cred că domnul Iancu ar fi trebuit să ne spună că a semnat acel ordin în 2004 şi că nu poate fi imparţial în această speţă. Dar el ne-a lăsat pe noi să descoperim.

    Sunt două aspecte la care trebuie să ne uităm: ori domnul Iancu excede, prin investigaţia pe care o face, obiectivele Comisiei pe care Parlamentul le-a stabilit, ori, dacă nu excede, şi domnul Iancu doreşte să investigheze orice, din 2001 până în prezent, atunci să se abţină din cazurile în care este implicat. Nimeni nu are nimic cu nimeni, personal, dar trebuie să ştim la un moment dat în ce direcţie de îndreptăm. Nu este o anchetă personală a cuiva, ci este Comisia de anchetă a Parlamentului şi nu poate fi confiscată de nimeni, în folosul nimănui. Eu am participat la toate audierile şi în ultimele şedinte n-am mai văzut ca oficialii ANRE să fie întrebaţi de ceva. Mi se pare că ne-am depăşit complet obiectul de activitate aprobat de Parlament. Sunt foarte curios ce raport va întocmi domnul Iulian Iancu, pentru că stenogramele şedinţelor rămân".

    Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), a declarat pe 9 noiembrie, în cadrul Comisiei parlamentare de anchetă privind activitatea ANRE, că "OMV Petrom" a prejudiciat statul român cu 7 miliarde de lei, potrivit unor controale făcute de Curtea de Conturi, însă banii nu au fost recuperaţi din 2015 până în prezent.

    După audierea lui Dumitru Costin, Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de anchetă a activităţii ANRE, a declarat: "Dumitru Costin, şeful Blocului Naţional Sindical (BNS), a prezentat Comisiei de anchetă a activităţii ANRE un document care a fost depus şi la Guvernul României, respectiv la Secretariatul General al Guvernului, în atenţia premierului, în care Costin spune că, la adresa OMV, a primit documente de la autorităţile statului român care sunt sau au fost în diverse etape într-o procedură de investigaţie a unui comportament evazionist în cazul plăţii salariilor, în cazul TVA, de modificare de formulă şi neplată corectă a redevenţei care, din datele prezentate, se ridică la peste un miliard de euro, date susţinute ca urmare a raportului făcut de Curtea de Conturi. În acest document se spune că a ajuns cazul în faţa instanţei. De asemenea, se mai vorbeşte despre creşterea preţurilor în devizele privind decontaminarea solului la sonde în relaţia cu Ministerul Mediului, precum şi neînregistrarea activelor, terenurilor, clădirilor şi implicit prejudicierea statului român. Din datele prezentate de domnia sa, s-a ajuns la 7 miliarde de lei. Sumele sunt ameţitoare. Comisia de Anchetă va cere toate aceste documente de la instituţiile care au avut în control acest comportament, le vom pune în discuţie şi, implicit, le vom trimite spre analiză şi vom cere un răspuns tuturor instituţiilor care sunt direct vizate de soluţionarea acestui tip de comportament".

    OMV Petrom a respins acuzaţiile de neplată a obligaţiilor către stat, acuzaţii vehiculate în şedinţa din 9 noiembrie a Comisiei parlamentare de anchetă a activităţii ANRE, potrivit unui comunicat de presă remis Redacţiei. Reprezentanţii companiei au precizat: "De-a lungul anilor, compania a fost subiect al mai multor controale fiscale, care au fost finalizate. Ultimul control fiscal, care a avut ca scop redevenţele la petrol şi gaze pentru perioada 2011-2015, s-a finalizat fără constatări în trimestrul al doilea al acestui an".

    Oficialii companiei au transmis că întotdeauna s-au plătit corect şi la timp obligaţiile către bugetul de stat, fapt atestat de certificatele fiscale emise de autorităţile competente.

    În comunicat se mai susţinea: "Nu putem să nu remarcăm faptul că, din ce în ce mai mult, activitatea Comisiei Parlamentare de anchetă a activităţii ANRE creează spaţiu pentru denigrarea şi acuzarea companiei OMV Petrom, îndepărtându-se de obiectivele stabilite de Parlament. Compania este listată la bursa din Bucureşti şi la cea din Londra, cu investitori locali şi internaţionali, iar astfel de acuzaţii nefondate pot aduce prejudicii atât companiei, cât şi acţionarilor săi, inclusiv statului român".

    În această săptămână, conducerea OMV Petrom a transmis către Comisia de anchetă a activităţii ANRE o adresă prin care susţine că sfera solicitărilor parlamentarilor excede scopului şi obiectivelor pentru care s-a constituit Comisia, respectiv verificarea şi analiza activităţii ANRE. Surse politice susţin că OMV Petrom a depus în această săptămână la Comisie două adrese prin care susţine că a plătit redevenţele petroliere datorate bugetului de stat şi că nu are datorii la bugetul de stat, în condiţiile în care ANAF nu a răspuns solicitărilor Comisiei referioare la acuzaţiile lui Dumitru Costin.

    Opinia Cititorului ( 8 )

    1. Iulian Iancu este un personaj trist. PSD are mult de pierdut tinand un om asa de lipsit de scrupule in functii importante.

      Nu exista mare borfas in Romania fara ca Iancu sa ii fi fost apropiat. Vantu, Comanescu, Bobici, Hrebe, Nicolae sunt doar cateva exemple. 

      1. Personajul Iancu Iulian a fost recrutat de Statul Paralel si implantat ca locotenent al lui Dan Ioan Popescu - un maior de securitate aflat la cabinetul PM ceausist Ctin Dascalescu - ajuns ministrul economiei si industriei.

        Asadar, un grup de oameni proveniti din Statul Paralel ceausisto-securist care au fost imediat recuperati de Statul Paralel construit cu acribia parazitului in maruntaiele Statului de Dreot pe care l-au lasat fara vlaga si i-au adus cetatenii la limita suportabilitatii. 

        Pe fond, niste hoitari care s-au imbuibat din corpul muribund al propriei natiuni, niste tumori care trebuiau de mult extirpate. 

        Curtea de Conturi a facut un raport limpede cu privire la modul in care OMV a fraudat Romania prin plata redeventei la un pret de cost intern de cca 10-12 ori mai mic fata de pretul pe piata internationala la care facea incasatile la pimpele de benzina. 

        Acest truc ordinar a insemnat cca 1,5 miliarde USD/an neincasati de statul de drept datorita spagii primite de statul paralel. 

        OMV fiind o fosta companie austriaca preluata de Rusia prin Qatar mai are de ce sa fie greu de inteles rolul jucat de ofiterii fistei securitati recrutati de KGB? 

        Ramane de clarificat intrebarea daca parteneriatul strategic cu SUA se bazeaza si pe acest tip de personaj de la conducerea Comisiei pt Industrii din Parlament, caruia ii intra in fisa postului si aspectele sensibile ale industrie de aparare !? 

        Honi soit qui mal y pense. 

        Sa nu uiti sa-ti iei medicamentele, mamica. Si cere si ceva de febra musculara ca o sa te copleseasca la cat bati campii.

        Asa este,Iancu esteun ipocrit manipulator si mincinos.

      Stiti foarte bine la ce gandesc majoritatea cititorilor rationali cand observa ispravile acestui iancu ... Aveti de-a face -stimati tovarasi si pretini- cu cel putin 10 -15 mesaje tip ..."mesaj eliminat conform regulamentului"... "La revedere, drum, bun" iancule !

      1. In fapt prin aceasta comisie de ancheta abuziva si ilegala I.I. a ajuns sa fie ministrul de facto al energiei.

        In fapt el a stabilit noul presedinte al ANRE - colegul sau obedient de la Comisia de Industrie, Chirita - patronul ascuns al SindServ/ALLSYS - firme care presteaza pentru multinationalele reglementate.

        I.I. presteaza pentru Comanescu.Acesta din urma pentru Luca, care presteaza pentru Vantu care presteaza pentru securistii comunisti care presteaza pentru KGB care presteaz pentru GAZPROM.QED! 

        OMV prestează pentru Gazprom. Când te cumpără cineva, asta faci, prestezi. :))))))

      Trebuie anchetata activitatea ANRE care nu are in vedere resursele energetice primare folosite si creste pretul energiei. Nimic bun nu a factu ANRE

    Comanda carte
    veolia.ro
    Apanova
    rpia.ro
    danescu.ro
    Mozart
    Schlumberger
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    18 Oct. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9724
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
    Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    citiesoftomorrow.ro
    cnipmmr.ro
    thediplomat.ro
    hipo.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb