• Situaţia actuală ar putea determina Comisia Europeană să nu ne acorde derogare şi pentru 2009 la SAPARD. Pierderi - circa 170 de milioane de euro
• Lazslo Klarik ar putea fi demis săptămâna viitoare!
Sistarea plăţilor către beneficiarii programului SAPARD i-a determinat pe reprezentanţii Ministerului Agriculturii să organizeze o conferinţă de presă prin care să justifice situaţia creată.
Ţinând cont de gravitatea cazului, în joc fiind vorba de pierderea a mai multor zeci de milioane de euro, cât şi de compromiterea imaginii Româ-niei la nivelul Comunităţii Europene, ministrul Agriculturii Dacian Cioloş, secretarul de stat Cornelia Mihai şi directorul Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), Lazslo Klarik, au încercat să justifice "îngheţarea" finanţării europene. Paradoxal, au făcut-o într-o manieră tragi-comică, care nu numai că îi invinuieşte, dar arată şi lipsa de măsuri radicale ce se impun.
Dacian Cioloş a declarat că singurul fapt pe care şi-l reproşează este că "nu a fost suficient de atent la anumite aspecte" ale programului SAPARD.
Precizăm că Dacian Cioloş este, în continuare, ministrul Agriculturii.
La rândul său, Lazslo Klarik a justificat sistarea plăţilor prin faptul că "nu există sis-tem 100% perfect".
Klarik a precizat într-o manieră ironică că singurul lucru pe care şi-l reproşează îl cons-tituie faptul că "nu a încercat să fie mai deştept decât toţi conducătorii pe care i-a avut Agenţia până în prezent".
Precizăm că Laszlo Klarik este, în continuare, directorul APDRP.
Ştefan Nicolae, preşedintele Federaţiei "Agrostar", ne-a declarat că organizaţia sa a solicitat ministrului Dacian Cioloş demiterea lui Laszlo Klarik.
Surse oficiale ne-au confirmat că Dacian Cioloş pare tentat să ia această măsură, care va avea loc, foarte probabil, săptămâna viitoare.
Ministrul a precizat, în conferinţă, că va face o serie de "ameliorări" în managementul APDRP, atât în ceea ce priveşte structura personalului, cât şi a modului de organizare, tocmai pentru ca sindromul SAPARD să nu se răsfrângă şi asupra Planului Naţional de Dezvoltare Rurală.
Întrebat dacă remanierea administrativă îl vizează şi pe directorul APDRP, Cioloş nu a vrut să facă nicio precizare.
Ministrul a menţionat că măsurile administrative vor fi luate, însă, după reluarea plăţilor SAPARD din fonduri de la bugetul de stat.
Cu alte cuvinte, de rezolvarea situaţiei şi de implementarea recomandărilor Comisiei Europene vor fi responsabili tot actualii funcţionari ai APDRP, aceiaşi funcţionari care au făcut posibilă situaţia creată.
Dacian Cioloş a subliniat că direcţia Antifraudă şi Control din APDRP, cât şi Direcţia de Audit, ar fi trebuit să se autosesieze în privinţa problemelor şi nu să aştepte semnalarea din partea Bruxelles-ului pentru a îndrepta aceste deficienţe.
La rândul său, Lazslo Klarik a precizat că directorul Direcţiei Antifradudă din APDRP a demisionat în urmă cu o săptămână.
Aceasta este de altfel singura persoană care a părăsit APDRP, prin demisie, şi nu în baza unei decizii a conducerii!
Mai mult, Dacian Cioloş a apreciat că România nu riscă atât să piardă fonduri, cât mai ales credibilitate. Ce iarăşi ar putea să ne coste circa 170 de milioane de euro.
Ţara noastră a solicitat Comisiei Europene derogare pentru SAPARD şi pentru anul 2009, iar răspunsul Bruxelles-ului ar urma să vină în luna septembrie. Faptul că şansele de obţinere a unei derogări şi pentru 2009 sunt minime ne-au fost confirmate de Laszlo Klarik. Acesta ne-a declarat: "Nu avem un răspuns la această problemă".
Directorul APDRP a precizat că totalul de 230 de milioane de euro, la momentul actual, sunt cereri de plată în valoare de 62 de milioane de euro. "Pentru restul de circa 170 de milioane de euro avem nevoie de derogare pentru încă un an", a precizat directorul APDRP, care a apreciat că plăţile SAPARD ar putea fi reluate în luna septembrie a acestui an.
Reprezentanţii Ministerului Agriculturii şi cei ai Ministerului Economiei şi Finanţelor (MEF) vor discuta, astăzi, despre ultimele detalii ale planului de acţiuni cerut de Comisie Europeană pentru remedierea deficienţelor. La începutul săptămânii viitoare, reprezentanţii Ministerului Agriculturii vor înainta celor de la Ministerul de Finanţe procedura modificată.
După ce MEF confirmă că procedura modificată corespunde observaţiilor Comisiei Europene, plăţile de la bugetul de stat vor fi reluate.
Cornelia Mihai a precizat că îşi asumă ca, până la 31 august, cele mai importante recomandări ale scrisorii Comisiei Europene să fie implementate. Conform Ministerului Economiei şi Finanţelor, Bruxelles-ul a suspendat procesarea unei cereri de plată în valoare de 28,3 milioane de euro transmise de autorităţile noastre.
1. Lipsa de tranpatrenta si asumare a responsabil
(mesaj trimis de lucian în data de 24.08.2008, 14:17)
Opinia publica trebuie sa cunoasca in dateliu care sunt aspectele concrete imputabile care au condus la sistarea platilor de UE si cine se face responsabil cu toate consecintele.Sunt aspecte clare cred de incompetenta si dilentantism.
Sunt surprins ca nici acum nu se a duce la cunostiinta opiniei publice aspectele incriminate in auditul mentionat.
Deoarece reponsabilii sunt numiti dupa algoritm politic, demisiile sau demiterile trebuie sa se produca in consecinta.
Nu ne putem permite sa lucram asa!
Cine nu stie nu vrea nu poate nu are ce sa caute aici!