Înfiinţarea Comunităţii Naţionale de Informaţii în cadrul Consiliului Suprem de Apărare al Ţării a pus pe jar principalul partid de opoziţie.
Social-democraţii doresc înfiinţarea CNI, dar pun două condiţii. În primul rînd, ei cer să propună Guvernul o lege referitoare la funcţionarea acestui organism care să fie dezbătută în Parlament. În al doilea rînd, Comunitatea de Informaţii să fie subordonată Parlamentului, pentru a nu deveni un instrument politic îndreptat împotriva adversarilor puterii.
Deputatul PSD Ion Stan, secretar al Comisiei parlamentare pentru controlul activităţii SRI, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă: "Comunitatea Naţională de Informaţii trebuie supusă controlului parlamentar pentru a nu deveni un centru de putere care poate folosi informaţii clasificate împotriva adversarilor".
În opinia deputatului, pentru o funcţionare corectă a Comunităţii Naţionale de Informaţii, trebuie modificate mai multe legi printre care: legea privind organizarea şi funcţionarea CSAT, actele normative care reglementează organizarea şi funcţionarea celor patru instituţii componente ale CNI (n.r. Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Informaţii Externe, Direcţia Generală de Informaţii a Armatei şi Direcţia de Informaţii a Ministerului de Interne), legea privind siguranţa naţională, precum şi actul normativ care stabileşte ce persoane pot primi informaţii clasificate. Cu toate acestea, deputatul crede că înfiinţarea acestui organism este necesară pentru ca informaţiile de primă importanţă să stea la baza deciziilor la nivel strategic şi la elaborarea unor documente care să fie puse la dispoziţia factorilor de decizie.
La rîndul său, senatorul PSD George Maior, preşedintele Comisiei de Apărare atrage atenţia că, în foarte multe ţări, coordonarea comunităţii se face la nivelul Parlamentului, iar decizia CSAT nu permite luarea unei decizii din partea parlamentarilor asupra acestei structuri. "Nu ne opunem acestei idei de înfiinţare a Comunităţii de Informaţii. Există şi în alte ţări acest organism, chiar şi în Statele Unite ale Americii. Problema PSD este legată de modalitatea nedemocratică prin care s-a constituit Comunitatea Naţională de Informaţii. Nu a existat o dezbatere în Parlament şi, mai mult, nu există control parlamentar asupra acestei instituţii", a spus Maior. Senatorul a precizat că după întîlnirile pe care le va avea luna viitoare cu specialişti străini în acest domeniu, va putea spune exact care este modul de realizare a unei astfel de comunităţi de informaţii.
Ideea controlului parlamentar asupra acestei instituţii este susţinută şi de PRM. Preşedintele Corneliu Vadim Tudor crede că este foarte important "în faţa cui răspunde un instrument atît de puternic, care, dacă este scăpat de sub control sau este folosit eronat, poate face prăpăd".