POLITICIENII S-AU ÎNGHESUIT ÎN CÎTEVA COMPANII Adversari în politică, parteneri în afaceri

Romana Puiuleţ
Ziarul BURSA #Politică / 17 mai 2005

Majoritatea demnitarilor stau cu ochii aţintiţi pe acţiunile băncilor, companiilor petroliere şi farmaceutice

"Banca Transilvania" şi "Rompetrol" au sedus cei mai mulţi politicieni

Parlamentarii şi miniştrii noştri cunosc foarte bine regulile economiei de piaţă. Politicienii din tabăra celor aflaţi la putere, şi nu numai, se împart în trei categorii: prosperi oameni de afaceri, care s-au folosit de relaţiile dobîndite în timpul mandatului pentru a-şi consolida afacerile; afacerişti, care au învăţat în timp cum şi unde să-şi plaseze banii, şi, e adevărat, cei mai puţini, demnitarii care nu au cîştigat niciodată mai mult decît leafa.

Atunci cînd interesele politice îi dezbină pe demnitari, interesele lor financiare par să-i unească. Dacă pe scena politică, lupta dintre diversele grupări pare acerbă, în spatele scenei, mîinile demnitarilor se întîlnesc pentru interesul comun. Şi nu oricum...Fie că joacă pe piaţa de capital, fie că au investit direct în marile companii, interesele lor roiesc întotdeauna în jurul celor mai bine cotate afaceri de pe piaţă. Din topul societăţilor preferate de senatorii şi miniştrii care ne guvernează fac parte nume sonore: Grupul petrolier "Rompetrol", "Banca Transilvania", "Raiffeisen Bank", "Antibiotice", "Braincof", "Romexterra", "Petrom", "Sicomed", BRD. Alţii, mai sensibili, au preferat să investească, după buget, în societăţi mai mici, din judeţul sau regiunea de baştină.

Noile declaraţii de avere ale demnitarilor ne dez-văluie că marile companii lis-tate la Bursă aduc bani frumoşi aleşilor noştri. Senatorii Viorel Arion (PNL), Cristache Rădulescu (PD), Verestoy Attila (UDMR) şi ministrul finanţelor, Ionuţ Popescu (PNL) au, împreună, acţiuni în valoare de aproximativ 95,3 miliarde lei la "Rompetrol Rafinare", din care numai senatorul Verestoy deţine 135 milioane de titluri.

"Banca Transilvania" i-a ispitit în special pe membrii cabinetului Tăriceanu, în frunte cu premierul, dar şi udemeristului Verestoy Attila, pe care îl regăsim, de altfel, în cele mai importante afaceri. Vasile Blaga, Verestoy Attila, Călin Popescu Tăriceanu, Ionuţ Popescu şi Valeriu Turcan au acelaşi interes la "Banca Transilvania".

Doar sumele diferă. Verestoy Attila este în top şi de această dată, deţinînd aproximativ 966.000 de acţiuni, în valoare de aproape 6 miliarde de lei. Premierul Călin Popescu Tăriceanu are acţiuni în sumă de 400 milioane de lei, Valeriu Turcan - 204,8 milioane lei, în timp ce Vasile Blaga are titluri în valoare de aproximativ 8,6 milioane de lei.

O altă societate care aduce profituri politicienilor noştri este compania producătoare de medicamente "Antibiotice", preferată de senatorul Cristache Rădulescu. Acesta deţine acţiuni în valoare de 1,6 miliarde de lei. Tot la compania menţionată îi întîlnim ca acţionari pe cei trei senatori Verestoy Attila, Viorel Arion şi Ionuţ Popescu. Verestoy Attila şi Cristache Rădulescu sînt parteneri de afaceri şi în firma "Sicomed". Compania farmaceutică la atras şi pe premierul Călin Popescu Tăriceanu. Banca "Romexterra" a atras atenţia senatorului penelist Ştefan Antonie şi ministrului de interne Vasile Blaga, iar la BRD au cumpărat acţiuni Attila Verestoy, Vasile Blaga şi Ionuţ Popescu. Pe de altă parte, "Braincof" este o societate profitabilă pentru Ionuţ Popescu şi Verestoy Attila.

De departe, însă, cel mai activ pe piaţă poate fi considerat Verestoy Attila, care şi-a investit banii în nu mai puţin de 40 de societăţi. Pe lîngă companiile deja menţionate, acesta obţine venituri anuale de la "Trinvest" SA, "Hungaro" SA, "Bavaria Leasing", "Hellas Rimex", "Junior Com" SRL, "AUTO-Transilvania", "Angora" SA, "Plastico" SA, SSIF-TVM SA, "Szohor HFT Ungaria", SAZO 2005, "Connex", "Impact", "Sicomed", "Argus", "Vega" ş.a.m.d.

Preşedintele Partidului Conservator, Dan Voiculescu, are şi el un palmares bogat, însă, ce se distinge în declaraţia sa de avere este împrumutul acordat unor persoane fizice: 724.000 de dolari partenerului său de afaceri, Mihai Lazăr, respectiv 535.000 de dolari, împrumutaţi fostului ministru al comunicaţiilor, Sorin Pantiş. Totuşi, cele mai importante investiţii ale senatorului pot fi considerate posturile de televiziune Antena 1, Antena 2, Antena 3 şi Antena 4, la care deţine, în această ordine, 71%, 2%, 5% , respectiv 5%., "CCA Intact", unde deţine acţiuni în valoare de 139,7 milioane lei, "SC Intact Advertising S.A." unde controlează 71% din societate, "Editura Intact" (90%), "SC Rombell Securities S.A."(84,1%), societatea CCAI (92,4%), "Grivco Agro" unde mai are acţiuni în valoare de 70000 milioane lei, "Grivco GMBH Austria" (75%). Fiica lui Dan Voiculescu şi-a vîndut recent acţiunile la "Rompetrol".

Primarul Capitalei, Adriean Videanu poate fi considerat şi el printre cei mai înstăriţi politicieni/ oameni de afaceri. Conform declaraţiei de avere, de la începutul mandatului de vicepremier, primarul Capitalei, Adriean Videanu, deţine la firma producătoare de marmură, "Titan Mar", acţiuni în valoare de 1,4 miliarde de lei, la societatea "Secon" titluri în valoare de 666 milioane, la compania "Pecon" titluri în valoare de 1,7 miliarde de lei, iar la societatea "Equity Invest" valoarea acţiunilor sale depăşeşte 960 de milioane de lei. Precizăm că Adriean Videanu nu a fost nevoit, după vehiul model al declaraţiilor, să precizeze şi titlurile deţinute de soţia sa, Mioriţa Videanu, la aceste societăţi.

Ministrul Finanţelor, Ionuţ Popescu cîştigă cei mai mulţi bani datorită "SIF Oltenia" (acţiuni în valoare de 6,1 miliarde de lei), "SIF Transilvania" (3,2 miliarde de lei), "SNP Petrom" ( titluri în valoare de 5,2 miliarde de lei), "SCDM Marfă Alimente şi Industrie Unirea" (2,7 miliarde de lei).

Senatorul PSD Doru Ioan Tărăcilă a preferat să investească în Călăraşi, unde deţine acţiuni la mai multe societăţi, a căror valoare însumată este de 618 milioane lei. Senatorul PSD, Viorel Ştefan

Astfel, politicienii deveniţi oameni de afaceri sau oamenii de afaceri deveniţi politicieni ştiu foarte bine care sînt investiţiile cele mai profitabile: băncile, companiile petroliere, farmaceutice, de IT sau cele din construcţii.

"Bursei i se acordă o atenţie prea mare", declara premierul Tăriceanu pe 9 februarie 2005, iritat de cei care îl criticau că a crescut impozitul la cîştigurile de capital.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb