Oficiali de rang înalt ai administraţiei Trump se vor deplasa în Arabia Saudită pentru a începe discuţii de pace cu negociatorii ruşi şi ucraineni, susţin un deputat republican şi doi oficiali americani familiarizaţi cu planul, potrivit Politico.
Consilierul pentru securitate naţională Mike Waltz se va alătura secretarului de stat Marco Rubio şi lui Steve Witkoff, emisarul preşedintelui pentru Orientul Mijlociu, în zilele următoare pentru a începe discuţiile privind încheierea războiului.
Cu toate acestea, trimisul special al lui Trump pentru negocierile Ucraina-Rusia, generalul în retragere Keith Kellogg, nu va fi prezent, au declarat oficialii.
Oficialii au mai spus că nu există planuri ca reprezentanţi ai altor puteri europene majore să participe la discuţii. Acest lucru ar putea deranja aliaţii NATO, care l-au îndemnat public pe preşedintele Donald Trump să se asigure că au un loc la masa negocierilor.
Întâlnirea ar putea marca un moment important în încercarea lui Trump de a obţine un proces de pace şi ar marca, de asemenea, prima întâlnire importantă a reprezentanţilor ruşi şi ucraineni de la începutul războiului în 2022.
Mike McCaul , un deputat republican din Texas, a confirmat planurile ca Waltz şi Witkoff să se alăture lui Rubio în Arabia Saudită pentru a începe discuţiile între cele două părţi aflate în război în timpul unui interviu la POLITICO Pub, în marja Conferinţei de Securitate de la Munchen.
Doi oficiali americani, care au vorbit sub acoperirea anonimatului despre chestiuni sensibile legate de negocieri, au confirmat planurile, dar nu au detaliat alte aspecte ale întâlnirilor, inclusiv ce negociatori ucraineni sau ruşi vor lua parte.
Trump a declarat miercuri că se aşteaptă să aibă o întâlnire faţă în faţă cu liderul rus Vladimir Putin în Arabia Saudită. "În cele din urmă ne aşteptăm să ne întâlnim", a spus el. "Ne vom întâlni în Arabia Saudită, să vedem dacă putem face ceva ceva".
La conferinţa de la Munchen, înalţi oficiali europeni au subliniat că Ucraina trebuie să fie implicată direct în orice discuţie între Trump şi Putin.
"Nu va exista pace decât dacă suveranitatea Ucrainei este asigurată", a declarat sâmbătă cancelarul german Olaf Scholz la conferinţă. "Prin urmare, o pace dictată nu va găsi niciodată sprijinul nostru".
McCaul, care este fost preşedinte al Comisiei pentru afaceri externe din Camera Reprezentanţilor, a fost de acord. "Preşedintele doreşte pace. Dar trebuie să fie o înţelegere în care ucrainenii să se afle la masa negocierilor", a spus el.
Sute de lideri străini şi oficiali din domeniul securităţii naţionale s-au reunit la Munchen pentru conferinţa anuală privind securitatea. Reuniunea a evidenţiat profunda nelinişte şi îngrijorare în rândul europenilor cu privire la viitorul angajament american faţă de alianţa transatlantică sub conducerea lui Trump, puse în evidenţă după un discurs înflăcărat al vicepreşedintelui american JD Vance, care a şocat mulţi participanţi.
Oficialii europeni şi parlamentarii americani au subliniat că orice acord de pace trebuie negociat într-un mod care să nu întrerupă pur şi simplu luptele şi să permită Rusiei să se reînarmeze şi să se regrupeze pentru a lansa o nouă invazie în viitor.
Înaintea conferinţei, secretarul american al apărării, Pete Hegseth, a exclus perspectiva aderării Ucrainei la NATO ca parte a negocierilor de pace şi a exclus, de asemenea, extinderea trupelor americane sau a dispoziţiilor de apărare colectivă ale NATO la orice viitoare forţă de menţinere a păcii. Aceste comentarii au fost criticate chiar şi de un important deputat republican, iar Hegseth a revenit ulterior parţial asupra comentariilor.
Posibilitatea excluderii Ucrainei şi a aliaţilor europeni de la eventualele discuţii de pace a creat nelinişte în rândul diplomaţilor de pe continent, însă unii consideră plângerile ca fiind un indicator al dezechilibrului de putere dintre Washington şi Europa.
"Dacă trebuie să insişti că eşti relevant, înseamnă probabil că nu eşti", a declarat un diplomat european.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că nu are încredere că Putin este pregătit pentru discuţii de pace autentice după trei ani de război. "Trump mi-a spus că Putin vrea să oprească războiul. I-am spus 'Putin este un mincinos. Sper că veţi face presiuni asupra lui, pentru că nu am încredere în el'", a declarat Zelenski la Munchen.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.02.2025, 10:57)
"consideră plângerile ca fiind un indicator al dezechilibrului de putere dintre Washington şi Europa."
Poate detalii referitoare la acest dezechilibru cu exemple, ar lamuri cititorii asupra a ceea ce se imtampla
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.02.2025, 11:17)
Neoconservatorii care au controlat puterea sub fatada lui Biden i-au facut vasali pe europeni, care si-au asumat cu bucurie rolul si au crezut cu sint relevanti. Acum se vede adevarata lor fata. Trump vrea sa incheie cit mai repede razboiul, care inca nu este al lui. Peste citeva luni va fi al lui, la fel cum va fi si infringerea din fata Rusiei.
Pe Twitter a scris cineva ca Trump a fost invitat la Moscova pentru ziua victoriei din 9 mai. Ce imagine ar fi aia in care Trump sta linga Putin si Xi?
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.02.2025, 11:37)
O imagine a normalitatii! Sustinerea Ucrainei, care putea evita acest conflict prin simpla acceptare a drepturilor minoritatilor, a dus UE intr-o vagauna! In Ucraina n-aveau ce cauta nici UE, nici SUA! De fapt UE s-a trezit tarata in acest rahat de catre senilul de Biden care, era clar demult, vedea Ucraina ca pe o proprietate personala. Acum, cand ar avea posibilitsrea sa iasa din rahat, UE da de inteles ca incepe sa-i placa mirosul, ca mustei verzi! Chiar isi inchipuie cineva ca Trump este nersbdator sa stea la masa cu Ursula? Daca UE nu se adapteaza noii realitati, va ramane si "rezolvata", si cu banii luati!
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Emil în data de 16.02.2025, 12:18)
O imagine a normaltatii. Putea fi oprit de la inceput razboiul prin asemenea negocieri sincere, fara pozitii extremiste de ambele parti.
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.02.2025, 12:41)
Biden l-a trimis pe BoJo la Zelenski sa anuleze intelegerea de la Istanbul din martie 2022.
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.02.2025, 12:45)
Ucraina a pierdut deja regiunile ocupate parția, prin referendum. Se pare că și Kievul a fost pierdut, dar la scara istoriei aceste gogomănii sovietice vor rămâne exact ceea ce sunt, niște agresiuni tembele terminate cu milioane de ruși sacrificați de pomană.
Bluful lui Putler nu merge de 1000 de zile. :
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.02.2025, 11:52)
Negocierile de pace Rusia-Ucraina va fi intre USA si Rusia,
fara UE si Zelenski la tratative,asta este de importanta majora
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.02.2025, 12:37)
Și ce se întâmplă dacă Trump și Putler ajung la un acord, iar Zelenski va continua să niveleze ruși până la Moscova? :
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.02.2025, 12:40)
Rutte zice ca Ucraina invinge dar frontul merge in directia gresita. Mare somitate, mare de tot.
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.02.2025, 12:42)
Frontul merge spre Moscova. Strategia ucrainenilor este clară, în fiecare zi niște neterminați sovietici arborează steaguri pe două pietre suprapuse, sunt curățați, iar atacurile continuă. Pokrovsk a fost cucerit de 1000 ori. :
2.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.02.2025, 13:15)
Mai ,frate rusofob,
tu nu pricepi ca Ucraina fara banii+ajutiorul militar USA,
nu va mai exista ca tara ??!!
ce tot bagi texte de la Ursula Pfitzer
2.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.02.2025, 09:48)
Toți românii sunt rusofobi.
Ucraina nivelează ruși, Ucraina asigură viitorul României!