Polonia va ataca la CJUE tot pachetul Fit for 55

G.M.
Ziarul BURSA #Internaţional / 27 iulie 2023

Foto: Anna Moskwa

Foto: Anna Moskwa

Oficialii guvernului de la Varşovia consideră că pentru adoptarea acestui document era nevoie de unanimitate de voturi la nivel european şi nu de majoritate simplă Argumentul Poloniei: Fit for 55 nu este un simplu document de climă, ci de politică energetică, ce atinge securitatea energetică a fiecărui stat membru

Toate documentele din pachetul Fit for 55 vor fi atacate de guvernul de la Varşovia la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, a anunţat Anna Moskwa, ministrul polonez al Climei şi Mediului, într-un interviu acordat cotidianului Gazeta Polska, preluat de site-ul wnp.pl.

"Am decis să contestăm la CJUE toate documentele legislative din pachetul Fit for 55. Desigur, orice document în care există un temei legal adecvat pentru o astfel de contestaţie. Vom profita de toate posibilităţile în acest sens. Facem acest lucru dintr-un motiv simplu: în calitate de stat membru al Uniunii Europene, avem dreptul să iniţiem acest demers în faţa CJUE. Nu acceptăm întregul sistem ETS, aşa că prevederile restrictive suplimentare care schimbă acest sistem şi agravează şi mai mult situaţia companiilor şi sistemului energetic actual sunt inacceptabile. În plus, temeiul său legal este foarte discutabil, deoarece a fost adoptat cu majoritate simplă ca document climatic, când de fapt vorbim despre un document energetic care afectează politica energetică a fiecărui stat membru şi, prin urmare, necesită unanimitate. Dacă ar fi fost unanimitate, nu ar fi fost acceptat. Deci avem o bază legală puternică în demersul nostru în faţa CJUE", a declarat ministrul polonez Anna Moskwa, potrivit sursei citate.

Ministrul Climei şi Mediului de la Varşovia s-a referit şi la recenta decizie a Curţii Supreme a Poloniei, care a anulat decizia instanţei de contencios administrativ privind suspendatrea autorizaţiei de mediu pentru mina Turow, unde se exploatează un mare zăcământ de cărbune.

"Argumentele prezentate în plângerea din procedura de contencios administrativ, atât formale, cât şi juridice, precum şi cele de fond, au fost de partea noastră. Decizia Tribunalului Administrativ nu a ţinut cont de interesul public şi de problema securităţii energetice. De asemenea, am dovedit că decizia conţine informaţii false, iar argumentele noastre au fost luate în considerare de Curtea Supremă, care a subliniat că securitatea energetică este o valoare constituţională. În procedurile ulterioare, ne vom referi la această jurisprudenţă a judecătorilor Curţii Supreme de Justiţie. Aş dori să subliniez că s-a afirmat că decizia din cauza Turow a fost prea laconică, ceea ce indică direcţia due diligence în procesele ulterioare de acest tip. Instanţa supremă a subliniat că decizia Tribunalului Administrativ Provincial a ţinut cont doar de cererile reclamantului, neluând în considerare interesul public, nici opinia investitorilor şi a autorităţii. Am apărat Turow în aceste proceduri, iar obiectivele noastre sunte neschimbate. Decizia Curţii Supreme arată că pregătim documente juridice şi de fond bune", a spus Anna Moskwa.

Oficialul guvernului de la Varşovia a precizat: "Indiferent de hotărârile judecătoreşti, nu vom opri exploatarea în mina Turow. Activitatea va continua, pentru că este o chestiune de securitate energetică, fapt confirmat şi de verdictul Curţii Supreme de Justiţie".

Sursa citată mai arată că decizia Curţii Supreme de Justiţie din Polonia a fost prezentată ca o mare victorie de către Mateusz Morawiecki, şeful guvernului de la Varşovia.

Legea europeană a climei instituie obligaţia juridică de îndeplinire a obiectivului climatic al UE de reducere a emisiilor UE cu cel puţin 55% până în 2030. Ţările UE lucrează la elaborarea unei noi legislaţii pentru a atinge acest obiectiv şi pentru ca UE să devină neutră din punct de vedere climatic până în 2050.

Pachetul "Pregătiţi pentru 55" este un set de propuneri de revizuire şi actualizare a legislaţiei UE şi de punere în aplicare a unor noi iniţiative cu scopul de a asigura conformitatea politicilor UE cu obiectivele climatice convenite de Consiliu şi de Parlamentul European.

Pachetul de propuneri urmăreşte să ofere un cadru coerent şi echilibrat pentru atingerea obiectivelor climatice ale UE, care:

- asigură o tranziţie justă şi echitabilă din punct de vedere social;

- menţine şi consolidează inovarea şi competitivitatea industriei UE, asigurând totodată condiţii de concurenţă echitabile faţă de operatorii din ţările terţe;

- susţine poziţia UE de lider în lupta globală împotriva schimbărilor climatice.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Bravo, Polonia

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb