"Poluanţii eterni" şi riscurile lor pentru sănătate

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 17 februarie

"Poluanţii eterni" şi riscurile lor pentru sănătate

English Version

Substanţele perfluoroalchilate şi polifluoroalchilate (PFAS), supranumite "poluanţi eterni", generează îngrijorări din ce în ce mai mari din cauza efectelor toxice asupra sănătăţii umane, inclusiv a riscului de cancer. Aceste substanţe chimice, aproape indestructibile, se acumulează în aer, sol, apă şi alimente, ajungând în final în organismul uman, mai ales în sânge şi în ţesuturile renale şi hepatice.

PFAS şi cancerul

În decembrie 2023, Centrul Internaţional de Cercetare a Cancerului (IARC) al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a clasificat două dintre cele mai comune PFAS drept substanţe cancerigene. Acidul perfluorooctanoic (PFOA) a fost considerat "cancerigen pentru oameni", iar acidul perfluorooctansulfonic (PFOS) a fost catalogat drept "posibil cancerigen". Ambele au fost interzise în Europa - PFOA din 2009, iar PFOS din 2019.

Conform IARC, există dovezi suficiente că PFOA cauzează cancer la animale şi indicii puternice privind legătura cu tumori renale şi cancer testicular la oameni. În schimb, PFOS nu a fost încă asociat în mod clar cu cancerul uman, deşi studiile continuă.

Alte efecte toxice

Expunerea îndelungată la PFAS este asociată cu numeroase probleme de sănătate:

Afectarea sistemului imunitar şi endocrin (în special tiroidian); Probleme de fertilitate şi dezvoltare fetală; Creşterea riscului de obezitate; Tulburări metabolice şi imunodepresie.

Datorită complexităţii chimice a acestor substanţe, cercetările sunt dificile, iar determinarea impactului individual al fiecărei molecule este un proces complicat.

Nivelul de expunere influenţează semnificativ riscul. Printre cei mai afectaţi se numără: Muncitorii din industriile care produc sau folosesc PFAS (textile, electronică, agroalimentară); Locuitorii din zonele industriale contaminate; Copiii şi femeile însărcinate, consideraţi mai vulnerabili.

Contaminarea mediului şi iniţiative de reglementare

În mai multe ţări, precum Statele Unite, Ţările de Jos şi Belgia, s-au intensificat măsurile împotriva PFAS. În SUA, un studiu guvernamental din 2023 a arătat că 45% din apa de la robinet conţine aceste substanţe. În Europa, o investigaţie media din 2023 a identificat 17.000 de situri contaminate, dintre care 2.100 prezintă niveluri periculoase pentru sănătate. Franţa şi Italia au luat măsuri împotriva poluării cu PFAS. În Franţa, un proiect de lege pentru restricţionarea producţiei şi utilizării PFAS a fost adoptat în primă lectură în 2024. În Italia, se desfăşoară unul dintre cele mai mari procese de mediu din Europa, în care fabrica Miteni este acuzată că a contaminat apa subterană cu PFAS, afectând sute de mii de persoane. PFAS reprezintă o ameninţare majoră pentru sănătatea publică şi mediu. În ciuda reglementărilor în creştere, aceste substanţe persistă în ecosistem şi necesită măsuri urgente pentru reducerea expunerii şi prevenirea efectelor nocive asupra populaţiei.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Nu spune de unde ajung in mediu.

    Sunt produse industriale sau deseuri industriale 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Feb. 2025
Euro (EUR)Euro4.9772
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7764
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2828
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0111
Gram de aur (XAU)Gram de aur452.2632

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

aages.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
thediplomat.ro
tophotelawards.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb