Ponta s-a răzgândit: vrea un nou acord cu FMI

V.B.
Macroeconomie / 17 decembrie 2014

Premierul Victor Ponta a declarat astăzi pentru Reuters că ţara noastră ia în calcul încheierea unui nou acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), după încheierea celui în derulare. Recent, şeful Executivului afirmase că nu va mai fi încheiat alt acord în 2015.

Prim-ministrul a spus astăzi: "Dacă reuşim să finalizăm cu succes acordul (şi cred că vom reuşi), nu vom avea nevoie de un nou acord preventiv. Probabil că putem discuta un alt fel de acord. Cred că sunt diferite tipuri de acorduri cu FMI, de exemplu cel cu Polonia".

Recent, domnia sa afirmase că nu va mai fi încheiat alt acord în 2015. Acelaşi lucru fusese susţinut atât de fostul ministru delegat pentru Buget, Liviu Voinea, cât şi de actualul ministru al Finanţelor Publice, Darius Vâlcov.

Acordul preventiv cu FMI va lua sfârşit la mijlocul lui 2015, fiind semnat pe o perioadă de 2 ani. În ianuarie, o misiune a Fondului va sosi în Capitală pentru evaluarea acordului. La începutul lunii decembrie, echipa tehnică a FMI a discutat cu Guvernul doar despre construcţia bugetară pentru 2015, fără să facă o evaluare a acordului.

FMI acordă linii flexibile de credit pentru ţările cu performanţe economice bune. Polonia beneficiază de un astfel de împrumut de la FMI încă din 2009. În ianuarie 2013, Varşovia a înnoit acordul pentru 2 ani.

Executivul va încerca, anul viitor, să obţină un consens privind redevenţele pentru resursele naturale, a mai declarat Victor Ponta pentru Reuters, adăugând că impozitul pe venit va rămâne neschimbat în 2015 şi 2016. Prim-ministrul a mai afirmat că actualul cabinet va încuraja interconexiunile zonale pentru gaze naturale, astfel încât ţara noastră să îşi reducă dependenţa de Rusia. Autorităţile de la Bucureşti vor investi peste 1 miliard de euro într-o nouă conductă care va face legătura între zăcămintele din Marea Neagră şi reţeaua naţională de distribuţie, a declarat astăzi Ponta.

Reuters notează că Fondul Proprietatea (care deţine participaţii în diverse companii de energie) a cerut, în noiembrie, ca România să ia în calcul un nou acord cu FMI.

"Investitorii au încredere în politicieni, într-o anumită măsură, dar doresc şi o verificare suplimentară din partea unor instituţii financiare internaţionale", afirma managerul FP, Grzegorz Konieczny, citat de agenţia de presă străină.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb