Ponta şi Băsescu ar urma să discute, astăzi, despre reducerea CAS

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 14 iulie 2014

Premierul Victor Ponta ar urma să meargă, astăzi, la Cotroceni pentru a discuta cu Traian Băsescu, surse din Administraţia Prezidenţială spunând că discuţia va avea ca temă principală reducerea CAS, potrivit Mediafax.

Şeful Guvernului a precizat că va fi prezent la Palatul Cotroceni la ora 16.00.

Diminuarea contribuţiilor la asigurările sociale cu cinci puncte procentuale este un subiect fierbinte pe agenda celor doi oameni de stat, care nu s-au pus, încă, de acord pe acest subiect.

Guvernul a aprobat, în luna iunie, proiectul de lege care prevede reducerea CAS la angajator de la data de 1 octombrie. Ulterior, iniţiativa legislativă a fost adoptată de Parlament.

Preşedintele Traian Băsescu nu a promulgat, însă, Legea, subliniind, săptămâna trecută, că dacă soluţiile Guvernului pentru acoperirea deficitului nu vor fi credibile, va fi obligat să retrimită documentul în Parlament.

Şeful statului a chemat Guvernul la discuţii, menţionând că va avea şi o consultare cu FMI pe acest subiect.

Miercuri seara, premierul afirma că Executivul nu are ce căuta la Cotroceni şi că el nu are ce discuta cu preşedintele despre reducerea CAS, deoarece proiectul de lege este votat de Parlament.

Anterior, premierul Ponta a afirmat că este dispus să se întâlnească cu preşedintele Băsescu şi chiar "cu teroriştii" dacă acest lucru este bun pentru ţară, dar că pentru diminuarea CAS şeful statului trebuie să se consulte, eventual, cu Parlamentul, nu cu Guvernul.

O nouă amânare a reducerii CAS la angajator ar afecta în mod semnificativ credibilitatea ţării noastre, este de părere Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

"Mediul de afaceri va ajunge la concluzia că în România nimic nu este concret, că nu se poate avea încredere în nicio promisiune până când aceasta nu este pusă pe hârtie. La noi, toate măsurile stau luni de zile în discuţii, după care ajung la Curtea Constituţională", ne-a declarat reprezentantul AOAR, amintind că măsura a fost deja amânată o dată, de la 1 iulie, când s-a anunţat, iniţial, că ar trebui să intre în vigoare, la 1 octombrie.

Reducerea CAS a fost subiect de discuţie în cadrul negocierile purtate, în iunie, între autorităţile noastre şi reprezentanţii delegaţiei FMI la Bucureşti.

Organismele internaţionale nu au susţinut reducerea CAS, amânând pentru luna noiembrie evaluarea acordului preventiv în valoare de 4 miliarde euro pe care România îl are în derulare cu FMI şi Uniunea Europeană.

După plecarea delegaţiei FMI, primul ministru a anunţat că măsura privind reducerea CAS va fi aplicată de la 1 octombrie, deşi Consiliul Fiscal a avizat negativ această propunere, apreciind că forma sa curentă nu este de natură să nu afecteze respectarea ţintelor de deficit pe termen mediu, aşa cum solicită Legea responsabilităţii fiscal-bugetare.

Ministrul Muncii Rovana Plumb a spus, săptămâna trecută, că reducerea cu 5 puncte procentuale a CAS la angajator este posibilă şi că va intra în vigoare la 1 octombrie, susţinând că această măsură nu va afecta fondul de salarii şi fondul de pensii.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb