Ponta vrea reintroducerea declaraţiei anuale de venituri

Macroeconomie / 21 martie 2015

Ponta vrea reintroducerea declaraţiei anuale de venituri

Actualizare 14:35 Ponta: "Ai o singură declaraţie anuală de venituri, nu cinci"

Premierul Victor Ponta a declarat, astăzi, la Parlament, că reintroducerea declaraţiei anuale de venituri ar putea ajuta la reducerea birocraţiei şi la combaterea evaziunii fiscale.

Prim-ministrul a explicat: "Acum, în România, oamenii se duc la primărie pentru taxe locale, se duc şi la ANAF. Pentru a reduce birocraţia, ai o singură declaraţie, nu cinci declaraţii. Aşa se face în America, Germania, Franţa. În acelaşi timp, poţi să combaţi evaziunea fiscală pentru că de aia te trezeşti în România că îşi face unul trei case şi îşi cumpără cinci maşini şi nu are niciun venit în anul respectiv. Apoi, în proiectul noului Cod fiscal, toate contribuţiile se plafonează la cinci salarii medii. Nu mai e contribuţie din tot salariul; or, pentru asta, înseamnă că trebuie să facem nişte reglaje".

Victor Ponta a adăugat că, astfel, urmăreşte extinderea proiectelor-pilot din Capitală şi Ilfov, unde cetăţenii îşi pot plăti taxele pe Internet, astfel încât acest serviciu să fie disponibil şi pentru restul ţării.

"Ideea este să nu mai trimitem oamenii să plătească taxe locale separat, la bugetul de stat separat, ci să plătească într-un singur loc. În acest moment există proiectul-pilot făcut la autorităţi locale şi la ANAF, dar e pilot. Trebuie extins softul în aşa fel încât un cetăţean să nu mai meargă cu hârtii. (...) Să intri online, aşa cum se întâmplă la Bucureşti şi la Ilfov, să intri în toată ţara online şi, în al doilea rând, să nu mai plăteşti în mai multe locuri, să le plăteşti într-un singur loc şi de acolo să împartă ANAF mai departe taxe locale şi taxe la buget. În al treilea rând, combaţi evaziunea fiscală", a comentat preşedintele PSD.

Politicianul a afirmat că reintroducerea declaraţiei anuale de venit şi simplificarea modalităţilor de plată a taxelor încă se află în discuţia autorităţilor decidente, avându-se în vedere modelul european.

"Cei care au mai multe surse de venit (depun declaraţii de venit - n.r.), pentru că celui care are salariu sau doar pensie îi depune angajatorul sau Casa de pensii. Dar dacă trebuie să plătească alte taxe, nu e bine să plătească într-un singur loc? (...) Se discută în continuare la Ministerul de Finanţe, în baza proiectului-pilot de la Bucureşti şi Ilfov şi în baza experienţei europene, unde fiecare cetăţean din UE are o declaraţie unică privind venitul anual, vrem să intrăm şi noi în rândul lumii", a arătat Ponta.

Întrebat când ar putea fi implementat proiectul, şeful Executivului a răspuns: "Asta durează, sincer. Nici dacă am vrea, nu putem. Haide să vedem rezultatele de la proiectul-pilot, să vedem cum extindem la toate administraţiile fiscale din ţară ca să intre persoanele fizice online, să aplicăm Codul de procedură fiscală de la 1 ianuarie 2016, care reduce foarte multe taxe şi proceduri. Este un proiect, zic eu aşa, pe cinci ani".

---

Ţara noastră trebuie să revină la practica aplicată în prezent de toate statele occidentale, inclusiv de SUA, potrivit căreia fiecare cetăţean are obligaţia să-şi declare o dată pe an toate veniturile, declaraţie desfiinţată, la noi, în 2005, a declarat, ieri, premierul Victor Ponta, citat de Mediafax.

Întrebat dacă susţine cererea senatorului PSD Georgică Severin de introducere a impozitului progresiv pe venitul global, Ponta a răspuns: "Susţin din toată inima ca în România să revenim la practica pe care o au toate ţările occidentale şi Statele Unite ale Americii, şi anume ca fiecare cetăţean să aibă o declaraţie de venituri. A fost discuţia legată de Legea impozitării marilor averi şi noi nu ştim ce venituri a avut un cetăţean din diverse surse - salarii, pensii, chirii - nu avem o asemenea declaraţie, pentru că a fost desfiinţată în 2005. Cred că este bine, pentru că în felul acesta putem să avem mai multă responsabilitate cetăţenească, putem să ştim cine îşi plăteşte taxe şi cine nu şi putem să aflăm cum este cu îmbogăţirile, că dacă vedem că nu are niciun serviciu, nicio pensie, nimic, dar în anul ăla şi-a mai cumpărat cinci maşini şi case, sigur că e o chestiune de suspiciune. Deci, ideea europeană şi americană ca fiecare cetăţean să îşi declare o dată pe an toate veniturile nu este în contradicţie cu faptul că plăteşti 16%. Oricum plăteşti 16%, dar e un lucru de transparenţă fiscală".

Prim-ministrul a asigurat că Guvernul va păstra cota unică de impozitare până la alegerile din 2016.

Anterior, tot ieri, senatorul Georgică Severin afirmase, la Consiliul Naţional al PSD, că, în calitate de membri ai unui partid de stânga puternic, social-democraţii trebuie să înceapă să vorbească despre introducerea unui impozit progresiv pe venitul global, "pentru că aceasta este o formă de impozit tipic de stânga şi pe care o regăsim în 23 de state europene".

Severin a pledat, totodată, pentru susţinerea sindicatelor şi acordarea unei atenţii importante pensionarilor, ca politici definitorii pentru un partid de stânga.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Daca se introduce declaratia anuala de venituri asta ar insemna ca cca 5-6 milioane de cetateni sa depuna un formular la finante. Cati angajati ar trebui sa se ocupe doar de aceste hartii si mai ales cu ce eficienta?

    Daca sint somer cine ma obliga sa declar cele cinci masini pe care mi le-am luat?

    Nastrusnice idei mai are actualul guvern! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb