Viceprim-ministrul Liviu Dragnea, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice, a condus, astăzi, şedinţa Comitetului de Monitorizare al Programului Operaţional Regional 2007-2013 (CMPOR), arată un comunicat de presă.
Comitetul s-a reunit pentru a analiza stadiul programului şi pentru a adopta măsurile necesare pentru accelerarea implementării lui.
Analiza activităţii programului pe anul 2012 şi a stadiului său actual au evidenţiat faptul că POR îşi menţine statutul de cel mai performant program operaţional din România, atât la capitolul absorbţie, cât şi din punctul de vedere al respectării indicatorilor.
"Până la această oră, sumele totale din fonduri europene plătite efectiv în România pe Programul Operaţional Regional reprezinta 40% din bugetul programului, iar gradul de absorbţie este de 30%. Procentul de 40%, adica 1,5 miliarde de euro, bani europeni plătiţi efectiv pe proiecte în cadrul POR, reprezintă rambursări la care se adaugă prefinanţarea de aproximativ 10%.", a declarat Liviu Dragnea în conferinţa de presă susţinută pe această temă.
"Vă pot anunţa că toţi indicatorii care au fost stabiliţi pentru POR au fost depăşiţi cu peste 100%. Să vă dau un exemplu: una dintre ţintele iniţiale era de a înfiinţa 15.000 de noi locuri de muncă până la finalizarea programului. Numai până la această oră, estimarea a ajuns la peste 22.500 locuri de munca directe, la care se adaugă locurile de munca indirecte. Aşadar, ţinta a fost deja depăşită.", a precizat ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice.
Ministrul Liviu Dragnea a anunţat şi deciziile adoptate de CMPOR cu privire la realocarea unor sume în cadrul programului. Astfel, suma de 100,8 milioane de euro, rezultată din economii la alte proiecte aflate în implementare şi din corecţii, va fi realocată de pe axele 1, 3 şi 5 pentru finanţarea proiectelor de eficientizare termică a blocurilor de locuinţe (Axa prioritară 1, Domeniul Major de Intervenţie 1.2). Alte realocări aprobate vor fi utilizate pentru a finanţa achiziţia de utilaje la Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă, pentru monumente istorice şi culturale, dar şi pentru infrastructura de turism.
Evoluţia pozitivă a programului a fost posibilă ca urmare a aplicării unor măsuri precum modificarea unor acte normative, simplificarea procedurilor şi schimbarea modului de abordare în cadrul Autorităţii de Management a POR, se menţionează în comunicat.