Portofoliul Globalworth a ajuns la 600 de milioane de euro

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 17 februarie 2015

Fondul Globalworth a încheiat, în a doua jumătate a anului trecut, achiziţia Timişoara Airport Park şi a două terenuri în Bucureşti, urcând-şi valoarea portofoliului la 599,3 milioane de euro, potrivit unui raport al companiei.

În plus, compania a anunţat cumpărarea a trei clădiri de birouri, în Bucureşti, pentru 133 milioane de euro.

Achiziţia sediului Unicredit este aşteptată să se finalizeze în primul trimestru din acest an, în timp ce tranzacţiile pentru Nusco Tower şi Green Court Building, până la finalul trimestrului al doilea din 2015, ceea ce ar creşte valoarea portofoliului cu 152,8 milioane de euro, la 752 milioane de euro, conform reprezentanţilor fondului.

În plus, Globalworth anunţă că are în dezvoltare patru proiecte imobiliare, astfel că după finalizarea acestora, compania va avea un portofoliu care va depăşi un miliard de euro.

Datoriile Globalworth erau estimate la sfârşitul anului trecut la 206 milioane de euro, reprezentând 34,4% din active.

Compania a încheiat o înţelegere în decembrie anul trecut pentru potenţiale achiziţii a circa 28.000 de metri pătraţi de teren, evaluat la 30,5 milioane de euro şi a unei clădiri de birouri, cu o suprafaţă închiriabilă de 8.800 metri pătraţi, evaluată la 13,2 milioane de euro, ambele în Bucureşti. Compania este în proces de due-diligence pentru aceste proiecte.

Terenurile aparţin firmei Aserat şi sunt amplasate pe strada Luterană, iar Globalworth le-a cumpărat cu 7,3 milioane de euro.

Compania are în dezvoltare în Bucureşti clădirea de birouri Bucharest One şi prima fază a complexului Globalworth Campus, prima cu termen de livrare în trimestrul patru 2015, iar a doua în prima jumătate din 2016. Acestea vor avea în total 107.000 metri pătraţi închiriabili.

"Construcţia pentru Bucharest One a ajuns la etajul 5 şi avansează conform planului. Pentru Globalworth Campus, conceptul a fost finalizat şi în prezent compania este în faza finală de alegere a constructorului general pentru clădirile A şi B. Construcţia va începe în primul trimestru al acestui an. Globalworth a început recent şi un proiect de 11.000 metri pătraţi de birouri pe un teren de 2.434 metri pătraţi de pe strada Gara Herăstrău (zona Barbu Văcărescu / Dimitrie Pompeiu )", se menţionează în raport.

Valoarea proiectelor în construcţie este de 121,2 milioane de euro, acestea urmând să aibă la finalizare 244.000 de metri pătraţi de birouri şi spaţii industriale şi o valoare (estimată în decembrie 2014) la 442,9 milioane de euro.

În total, Globalworth deţine 10 proiecte finalizate, a căror venituri din chiria contractuală sunt de 37,4 milioane de euro.

Omul de afaceri Ioannis Papalekas, care a înfiinţat fondul Globalworth, apărea, în luna decembrie, ca urmărit penal în dosarul delapidării SIF-urilor, în care au fost arestaţi oamenii de afaceri Dragoş Bîlteanu şi Najib Lakis.

La finalul anului trecut, Papalekas s-a delimitat de fostul său partener de afaceri Dragoş Bîlteanu, printr-o scrisoare deschisă, transmisă, în care a arătat că, în ultima vreme, afacerile făcute cu fostul preşedinte al SIF Banat-Crişana se diminuaseră considerabil.

Atunci, Papalekas a informat board-ul Globalworth că i s-a confirmat de către procuror, în urma unor întâlniri, că nu are loc o investigaţie împotriva sa.

Totuşi, numele său apărea în referatul procurorilor DIICOT.

Procurorii au arătat că, în contextul listării Globalworth, Papalekas acesta s-ar fi înţeles cu Dragoş Bîlteanu ca SIF1 Banat-Crişana şi SIF4 Muntenia să investească în unităţile fondului. Ulterior, fondul a preluat Bucharest Tower Center, din Piaţa Victoriei, unde Dragoş Bîlteanu controla 50% din acţiuni.

SIF Banat-Crişana a contrazis informaţiile din referatul procurorilor şi a transmis că nu a tranzacţionat niciodată, nu a deţinut şi nu deţine nici în prezent acţiuni emise de fondul Globalworth Real Estate Investments.

"Pot să confirm că nici eu personal şi nici societatea al cărei asociat sunt nu am achiziţionat niciun fel de drept în SIF Banat sau SIF Muntenia şi nici nu am încheiat vreo tranzacţie cu vreuna din aceste entităţi, întrucât de la venirea mea în România, în anul 2000, am luat decizia de a nu mă implica în tranzacţionarea de acţiuni şi obligaţiuni pe bursele din România", a precizat Papalekas, în decembrie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb