Portugalia şi Spania exclud nevoia de sprijin financiar

F.A.
Ziarul BURSA #Internaţional / 29 noiembrie 2010

Speculaţiile potrivit cărora Portugalia şi Spania vor cere sprijin financiar extern s-au intensificat după ce, la data de 21 noiembrie, Irlanda a făcut apel la un astfel de ajutor.

Speculaţiile potrivit cărora Portugalia şi Spania vor cere sprijin financiar extern s-au intensificat după ce, la data de 21 noiembrie, Irlanda a făcut apel la un astfel de ajutor.

Guvernul portughez a negat, vineri, informaţiile potrivit cărora ar fi presat de Banca Centrală Europeană (BCE) şi de mai multe state din zona euro să ceară ajutor financiar extern.

Un purtător de cuvânt al premierului José Socrates a precizat: "Lisabona neagă că ar fi presată de BCE şi de unele state europene să ceară ajutor".

Purtătorul de cuvânt a subliniat că sunt "absolut false" informaţiile publicate vineri de o parte a presei străine, care arătau că majoritatea ţărilor din zona euro, alături de BCE, îndeamnă Portugalia să facă demersuri pentru obţinerea unui sprijin financiar din partea Fondului European de Stabilizare Financiară (EFSF).

Parlamentul portughez a adoptat, vineri, bugetul de austeritate pentru anul viitor, care ar trebui să permită autorităţilor reducerea deficitului public de la 7,3% din Produsul Intern Brut (PIB) la 4,6% din PIB până la sfârşitul anului viitor.

Tot la finele săptămânii trecute, ministrul portughez al finanţelor, Fernando Teixeira dos Santos, a declarat că guvernele din Uniunea Europeană nu pot impune un pachet de salvare acestei ţări, chiar dacă sunt tot mai multe speculaţii că Portugalia ar putea solicita sprijin. Oficialul portughez a subliniat că ţara sa va continua să se finanţeze de pe pieţe.

Mai mulţi analişti sunt de părere că Portugalia, dar şi Spania vor urma exemplul Irlandei, adică vor căuta să obţină sprijin financiar european.

La rândul lor, oficialii spanioli au exclus posibilitatea solicitării unui sprijin financiar.

Premierul spaniol, Jose Luis Rodriguez Zapatero, a exclus în mod absolut scenariul în care Spania va fi nevoită să ceară ajutor financiar extern şi a indicat că Guvernul nu intenţionează să introducă noi majorări de taxe pentru reducerea deficitului bugetar.

"Cei care pariază împotriva Spaniei se înşală", a afirmat Zapatero, citat de postul de radio RAC1. Oficialul spaniol a precizat că ţara sa se bazează, pentru rezolvarea problemelor financiare, pe reducerea cheltuielilor bugetare şi pe cererea de obligaţiuni.

Premierul spaniol a adăugat că nici Uniunea Europeană şi nici BCE nu i-au cerut Spaniei să ia măsuri adiţionale pentru reducerea deficitului bugetar.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb