POSIBILĂ DECIZIE A UNEI INSTANŢE DIN SUA  BCR ar putea plăti datorii ale unei foste societăţi de stat

Oana Scîntee
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 1 martie 2004

O companie americană se pare că are şanse să obţină în instanţă ca BCR să achite datoriile fostei Administraţii a Asigurărilor de Stat (ADAS), preluate şi neplătite de "Asirom", "Astra" şi "Carom"

"Banca Comercială Română", cea mai mare bancă din România, ar putea fi obligată să plătească circa 3,5 milioane de dolari, dacă Tribunalul Districtual al SUA - Southern District of New York - va da cîştig de cauză Companiei de Asigurare "National General Star" SUA. Această companie americană a dat în judecată BCR în calitate de succesor al "Bancorex" şi în baza unui precedent creat în urmă cu 16 ani în SUA, prin care un creditor american ce obţinuse o hotărîre judecătorească împotriva statului român, a executat silit "Bancorex" care reprezenta, la vremea aceea, statul român. Acum, povestea s-ar putea repeta, deoarece BCR (succesoare a Bancorex) este dată în judecată în baza unor datorii neachitate ale "Astra" SA, "Asirom" SA şi "Carom" SA (moştenite de la fosta ADAS - Administraţia Asigurărilor de Stat), datorii provenite în urma unor contracte de reasigurare încheiate înainte de 1989 cu "National General Star-SUA". Instanţa americană a dat deja cîştig de cauză companiei de asigurări din SUA, dis-punînd ca "Astra" şi Guvernul României să plătească suma de 3,53 milioane dolari.

Corneliu Cojocaru, purtătorul de cuvînt al BCR, ne-a declarat: "Ştim că avem dreptate. Este o situaţie aberantă ca o entitate comercială pe acţiuni, cum este < Banca Comercială Română >, să fie trasă la răspundere pentru recuperarea unor pagube produse de o altă societate comercială. BCR nu se află total în proprietatea statului, este o societatea mixtă pe acţiuni. BCR nu poate şi nu trebuie să fie pusă în postura de terţ poprit în condiţiile în care nu are nici un fel de amestec în relaţiile contractuale dintre reclamant şi celelalte firme româneşti".

Procesul urmează să aibă loc pe data de 4 martie 2004, cînd s-a stabilit termenul ca instanţa americană să se pronunţe.

Pînă atunci, preşedintele BCR, Nicolae Dănilă a solicitat premierului Adrian Năstase să examineze litigiul în cauză împreună cu Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Justiţiei, întrucît există riscul ca instanţa americană să pronunţe o situaţie nefavorabilă BCR. Incidentul ar putea avea efecte negative în procesul de privatizare al BCR, subliniază Nicolae Dănilă, în scrisoarea adresată primului ministru.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb