Poşta Română a încheiat anul 2013 cu o pierdere din activitatea de exploatare de 27,6 milioane de lei, de peste nouă ori mai mare decât nivelul estimat în bugetul de venituri şi cheltuieli al companiei, în care era estimat un rezultat negativ de 2,9 milioane de lei.
Prin HG 253/2013, Guvernul a aprobat bugetul de venituri şi cheltuieli al operatorului poştal pentru anul trecut.
Potrivit documentului, veniturile din exploatare ale companiei au fost estimate la 1,231 miliarde de lei, în timp ce cheltuielile de exploatare ar fi trebuit să atingă 1,234 miliarde de lei. De asemenea, veniturile totale ale Poştei urmau să ajungă la 1,256 miliarde de lei, iar cheltuilelile totale la acelaşi nivel. Practic, compania ar fi trebuit să încheie anul 2013 cu un rezultat brut egal cu zero, după ce în perioada 2009-2012 a acumulat pierderi de 532,9 milioane de lei, deşi în fiecare an bugetul a fost construit pe profit.
Anul trecut, potrivit datelor preliminate ale companiei, Poşta Română a consemnat venituri din exploatare de 1,16 miliarde de lei şi cheltuieli din exploatare de 1,19 miliarde de lei.
"La nivelul anului trecut realizările sunt preliminate în sensul că s-au înregistrat toate documentele contabile aferente anului 2013, mai puţin anumite cheltuieli ocazionate de închiderea anului, provizioane şi alte ajustări ce se pot face în urma auditului financiar independent, efectuat de Deloitte Audit", potrivit reprezentanţilor companiei.
Ultimul an în care compania a obţinut profit a fost 2008, când rezultatul brut a fost pozitiv, dar de zece ori mai redus decât estimarea din buget. La venituri totale realizate de 1,459 miliarde de lei, compania a încheiat anul 2008 cu un câştig brut de 4,56 milioane de lei, comparativ cu estimarea de 44,2 milioane de lei.
Poşta Română va fi privatizată în acest an, termenul pentru depunerea ofertelor de privatizare fiind stabilit pentru 30 iunie.
Statul a mai încercat să vândă compania în prima parte a anului trecut, dar niciun potenţial investitor nu a cumpărat caietul de sarcini până la expirarea termenului, 28 mai 2013. Directorul general al Poştei, Ion Smeeianu, a declarat, la acea vreme, că situaţia financiară negativă a companiei şi datoria stabilită de ANAF au avut ca efect apariţia unei reticenţe din partea potenţialilor investitori.
În septembrie 2013, Guvernul a aprobat transformarea în acţiuni a creanţelor statului faţă de Poşta Română, înainte de privatizarea companiei, care va fi realizată prin preluarea de către investitor a 51% din acţiuni în urma unei majorări de capital.
Noile acţiuni emise vor fi oferite spre subscriere investitorului selectat, în vederea dobândirii cotei de 51% din capitalul social, precum şi acţionarului existent Fondul Proprietatea, pentru menţinerea cotei sale de participaţie la capitalul social al companiei prin exercitarea dreptului de preferinţă.