Preţul cărnii de porc a scăzut în ultima săp-tămînă, datorită Postului Crăciunului, în care consumul de carne, în general, este redus. Preşedintele Patronatul Român al Cărnii de Porc (PRCR), domnul Gheorghe Caruz, ne-a declarat că marii producători vînd carcasa de porc la un preţ care variază între 70.000 şi 80.000 lei/kg. În consecinţă, producătorii agricoli in-dividuali au fost nevoiţi să mai reducă, şi ei, din preţ. Spre exemplu, în judeţul Maramu-reş, producătorii au redus pre-ţul cărnii în viu de la 110.000 lei/kg la circa 70.000 lei/kg. "Această reducere se datorează pe de o parte scăderii consumului de carne, dată fiind perioada Postului Crăciunului în care ne aflăm, şi pe de altă parte importurilor", consideră dom-nul Caruz. Patronatul Cărnii de Porc îi susţine pe producătorii autoh-toni, luptînd împotriva concurenţei neloiale făcute de importatori.
În opinia domnului Caruz, acest lucru trebuie să fie susţinut şi de stat, care a cam uitat de subvenţiile acordate în domeniu. Producătorii români au primit ultima subvenţie în luna septembrie. Pentru luna octombrie există doar promisiuni lansate de Petru Daea, ministrul agriculturii, ne-a spus domnul Caruz.
Subvenţia alocată de stat producătorilor noştri de carne este de 8.000 lei/kg. În Uniunea Europeană, un producător de profil primeşte o subvenţie de 300 de euro pe tona de produs în viu. "În acest sens, guvernul poate acorda subvenţii în continuare sau, dacă nu, să majoreze taxa vamală la 45%", ne-a declarat domnia sa. Dacă, însă, vor fi majorate taxele vamale la importuri, ar apărea nemulţumiri în rîndul procesatorilor, reprezentaţi de Asociaţia Română a Cărnii (ARC). Majorarea taxelor vamale înseamnă pentru pro-cesatori pierderea anumitor facilităţi precum: reducerea tem-porară de 10% a tarifelor la importurile de carcasă, a taxelor zero pentru anumite piese necesare procesului industrial, după cum ne-a informat dom-nul Mihai Vişan, vicepreşedinte ARC. "Dacă pierdem aceste facilităţi, cu siguranţă vom asista la creşteri ale preţului la carne", ne-a mai spus domnia sa.
La rîndul său, Gheorghe Caruz subliniază că, în situaţia în care va exista o explozie a preţurilor la combustibil, gaze, energie, va creşte şi preţul cărnii. La ora actuală, un complex de creştere a porcinelor plăteşte energia electrică circa un miliard de lei pe lună.