Potenţialul uman este punctul forte al "Procema" Bucureşti

ARISTICĂ BRÂNZAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 22 aprilie 2004

Interviu cu domnul Traian Ispas, directorul general al societăţii

Reporter: Domnule director, ce loc ocupă firma pe care o conduceţi în rîndul institutelor de cercetare-proiectare din România?

Traian Ispas: Încă de la în-fiin-ţarea sa, institutul nostru a contribuit la dezvoltarea sectorului de construcţii şi a indus-triei materialelor de construcţii, precum prefabricate din beton, materiale de zidărie şi acoperiş, materiale termo-fono şi hidroizolante, ceramică fină pentru construcţii, prelucrarea şi exploatarea rocilor ornamentale şi a agregatelor minerale. Institutul a dezvoltat în mod constant activităţile sale de bază - proiectare şi cercetare pentru ramura industrială specifică şi a abordat domenii noi, precum cel al ceramicii tehnice avansate, materialelor ceramice compozite, betoanelor compozite şi materialelor refractare speciale des-tinate altor sectoare industriale. De asemenea, editează de 34 de ani, neîntrerupt, revista "Materiale de Construcţii", care din anul 2003 se numeşte "Revista Română de Materiale". În ultimii ani, institutul este un participant activ în acţiunile privind armonizarea legislaţiei naţionale din domeniu cu acquis-ul comunitar şi adaptarea standardelor europene prin intermediul celor 8 Comitete tehnice de specialitate al căror secretariat îl deţinem. Institutul deţine un la-borator de încercare acreditat şi elaborează agremente tehnice pentru materiale şi produse, precum şi reglementări tehnice pentru construcţii. În prezent, "Procema" SA dispune de un important potenţial uman şi teh-nic şi deţine un loc de frunte între principalele institute de cercetare şi proiectare din ţară, dovadă fiind şi rezultatele economice înregistrate în ultimii ani.

Reporter: Cum este structurată activitatea institutului în prezent şi ce gamă de servicii oferiţi clienţilor dumneavoastră?

Traian Ispas: În prezent, institutul este organizat ca societate comercială pe acţiuni, cu capital integral privat, avînd cinci sucursale specializate şi o filială: Sucursala Militari - cercetare şi producţie materiale de construcţii ceramice, oxidice, compozite; Sucursala Progresul - cercetare şi producţie betoane, mortare şi elemente prefabricate; Sucursala Cluj-Napoca - cercetare, producţie pigmenţi şi coloranţi ceramici, produse din ipsos şi materiale de finisaj; Sucursala Timişoara - cercetare şi producţie ceramică tehnică, valorificare resurse locale; Sucursala Griviţa - proiectare în construcţii, lucrări edilitare, studii şi cercetări geologice şi geotehnice; Filiala Buftea - producţie perlit, mortare, dale şi pavele din beton. În activitatea de pro-iectare în construcţii, elaborăm proiecte pentru toate categoriile de construcţii (industriale, social-culturale, case de locuit etc). De asemenea, efectuăm stu-dii geotehnice şi geofizice, eva-luări, verificări şi expertize tehnice, proiecte de consolidare a construcţiilor. Începînd din anul 2004, au fost constituite societăţile "Procema Geologi" SRL Bucureşti şi "Procema Instalaţii" SRL Bucureşti, socie-tăţi cu capital majoritar deţinut de "Procema" SA, în scopul creş-terii implicării şi responsabilităţii personalului, a eficien-ţei managementului şi în consecinţă a rentabilităţii activităţilor specifice. În activitatea de cercetare ştiinţifică, se află în derulare circa 25 de proiecte cuprinse în Programele Naţionale de Cercetare-Dezvoltare, vizînd dez-voltarea industrială, realizarea de materiale noi, utilizarea raţională a surselor de energie, depoluarea mediului ambiant şi valorificarea deşeurilor indus-trirale, precum şi lucrări care răs-pund necesităţilor produ-că-to-rilor şi utilizatorilor de materiale de construcţii (studii de materii prime, realizarea de produse noi şi modernizare tehnologiilor de fabricaţie).

Reporter: Care este aportul specialiştilor din cadrul institutului în domeniul creativită-ţii tehnice şi cum este aceas-ta valorificată?

Traian Ispas: Ca urmare a cercetărilor proprii, am promovat producţia experimentală în cadrul staţiilor pilot a unor materiale şi produse noi, pentru care deţinem circa 60 brevete de invenţii. În ultimii ani, am dez-voltat producţia mortarelor speciale uscate preambalate pentru construcţii, dalelor şi pa-velelor din beton, produselor din beton şi din ipsos armate cu fibre de sticlă, pigmenţilor şi coloranţilor ceramici, produselor din ceramică tehnică.

Reporter: Prezentaţi-ne cîteva dintre realizările mai reprezentative înfăptuite în ţa-ră şi în străinătate după pro-iectele institutului.

Traian Ispas: Principalele rea-lizări înfăptuite după proiectele institutului în cei 55 de ani de existenţă sînt cele aproape 500 fabrici şi capacităţi de producţie proiectate şi realizate în ţară, 15 obiective industriale şi social-culturale proiectate şi executate în străinătate, alte 15 obiective importante realizate în ţară (printre cele mai recente fiind "Complexul Universitar Ma-iorescu - Cantemir - Titules-cu", consolidarea unor importante imobile din capitală, Fabrica de gips-carton de pe platforma Berceni), peste 250 de construcţii de importanţă deosebită expertizate tehnic, peste 70 de produse aflate în produc-ţie curentă pentru domeniile: construcţii, metalurgie, electrotehnică, sticlă, chimie, construc-ţii de maşini şi industria farmaceutică. Dintre lucrările noi coordonate după anul 1990 de specialiştii noştri, menţionez Hotelul Mara din Sinaia, Hotelul Dorobanţi din Bucureşti, sediile Petrom Ploieşti şi Videle şi altele.

Reporter: Puteţi exemplifica o investiţie care se execută în această perioadă după pro-iectele institutului?

Traian Ispas: Cea mai recen-tă lucrare de investiţii care se execută după proiectele institutului, aplicînd soluţii originale şi cu deosebite efecte economice, o reprezintă linia de fabricare a carcaselor de armături pentru piloţi din beton, cu o capacitate de 3000 t/an de la "Procema - Filiala Buftea" SRL. Inves-tiţia se realizează cu sprijin financiar nerambursabil, în cadrul subprogramului "Dezvolta-rea oraşelor prin stimularea activităţilor întreprinderilor mici şi mijlocii". Menţionez însă şi fabrica de fasont oţel beton, cu o linie de fabricaţie modernă, complet automatizată, avînd o capacitate de producţie de 500 t/lună/schimb, executată în cursul anului 2003 la societatea "Procema Oţel" SRL Bucureşti.

Reporter: Cum a decurs activitatea institutului în ultimul an, avînd în vedere mediul economic intern?

Traian Ispas: Pe fondul reducerii drastice a finanţării de la bugetul de stat a proiectelor de cercetare şi al creşterii concurenţei pe piaţa internă la majoritatea produselor fabricate de "Procema", în anul 2003, am înregistrat anumite reduceri, fa-ţă de anul 2002, la indicatorul cifra de afaceri, obţinînd însă un rezultat din exploatare comparabil (7,352 miliarde lei în 2003 faţă de 7,514 miliarde lei în 2002). Trebuie să subliniez însă efortul financiar deosebit pentru realizarea unor noi inves-tiţii: linia de fasonare a oţelului beton, dotarea cu echipamente de laborator performante.

Reporter: În activitatea dum-neavoastră colaboraţi şi cu firme şi instituţii din stră-i-nă-tate?

Traian Ispas: Menţionez contribuţia cercetătorilor din institut la acţiunile de cooperare internaţională în domenii de vîrf ale ceramicii tehnice şi materialelor refractare, precum şi participarea cu numeroase comunicări la manifestări de prestigiu în străinătate. Insititutul nostru este reprezentat prin specialiştii săi în Asociaţia Europeană a Inginerilor Constructori - ECCE, precum şi în Societatea Europeană de Ceramică - EcerS. Amintesc şi contribuţia institutului, în calitate de partener, la proiectul EUCEET II în cadrul Programului de Cercetare Socrates, privind armonizarea reglementărilor şi codurilor pentru construcţii în ţările europene.

Reporter: Care sînt punctele tari ale institutului ce pot interesa un potenţial investitor strategic?

Traian Ispas: Principalele puncte forte sînt reprezentate de potenţialul uman cu înaltă calificare care îşi desfăşoară activitatea în institut, cu o îndelungată experienţă în domeniul construcţiilor şi materialelor de construcţii, precum şi baza tehnico-materială modernă din activitatea de proiectare. Sînt de menţionat şi acreditările noas-tre: sistem implementat de asigurare a calităţii conform SR EN ISO 9001; laborator acreditat pentru încercări şi verificări în construcţii; organism atestat pentru elaborarea agrementelor tehnice în construcţii.

Reporter: Care sînt direcţiile prioritare privind activitatea institutului în următorii ani?

Traian Ispas: Direcţiile prioritare ale activităţii noastre pentru următorii ani privesc asigurarea dezvoltării sectorului construcţiilor, soluţionarea obiectivelor programului de restructurare a industriei materialelor de construcţii, întărirea colaborării ştiinţifice cu institute de învăţămînt superior de profil, institute de cercetare - proiectare, instituţii guvernamentale, asociaţii profesionale, precum şi obţinerea certificării competen-ţei şi consolidarea renumelui institutului.

Reporter: Vă mulţumesc!

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb