POTRIVIT ANALIŞTILOR FINANCIAR-BANCARI,  Fiscalitatea ar putea creşte în 2009

Andreea Arăboaei
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 18 noiembrie 2008

Efectele crizei financiare au început să se resimtă în economia reală a ţării noastre, situaţie care va reveni la normal în maximum doi ani, dar care se va concretiza într-o creştere economică sub 6% în 2009, au declarat analiştii economici în cadrul unei dezbateri organizate ieri, de Asociaţia Analiştilor Financiar-Bancari (AAFBR).

Conform spuselor acestora, creşterea economică a ţării noastre va înregistra, în 2009, o reducere consistentă, dar situaţia nu este una ieşită din comun, ci o revenire la o evoluţie normală.

Piaţa de capital se va stabiliza spre sfârşitul anului viitor, consideră preşedintele Intercapital Invest, Răzvan Paşol, subliniind însă că preţurile acţiunilor vor rămâne la niveluri reduse, iar lichiditatea va fi în continuare restrânsă şi nu va reveni la nivelurile anterioare crizei.

Următorul an va fi unul dificil pentru companii, care vor înregistra scăderi majore de profitabilitate şi pierderi parţiale pe pieţe, susţine Florian Libocor, economist şef al BRD.

Domnia sa a mai adăugat că aceaste elemente fac parte dintr-un "duş cu apă rece" pe care îl vor resimţi firmele în cea mai mare parte a anului viitor, iar spre sfârşitul anului lucrurile vor reveni la normal, având loc o revigorare a mediului de afaceri.

Cei care vor resimţi cel mai acut efectele crizei financiare sunt îndatoraţii, precizează analistul BRD, în timp ce Radu Crăciun, director de investiţii la Interamerican, apreciază că cea mai afectată va fi clasa de mijloc. Aceasta va fi nevoită să devină mai precaută în privinţa cosumului, însă cei mai înstăriţi nu îşi vor modifica comportamentul, chiar dacă vor fi afectaţi de criză.

Ionuţ Dumitru, economist şef al Raiffeisen Bank, consideră că populaţia nu conştientizează că va trebui să devină mai prudentă, efect care este indus de politicile de venituri ale Guvernului.

În opinia economistului şef al BCR, Lucian Anghel, noul Guvern este cel care va trebui să ia măuri în urma reducerii drastice a creşterii economice, întrucât Banca Naţională nu va putea rezolva problemele pe termen lung, în locul acestuia.

Reducerea veniturilor bugetare, odată cu încetinirea creşterii economice, vor determina autorităţile să ia măsuri pentru recuperarea decalajului, susţin analiştii, care se îndoiesc de faptul că Guvernul va reuşi să reducă din cheltuieli, pentru a evita creşterea fiscalităţii. Ionuţ Dumitru a explicat că există un consens potrivit căruia trebuie să aibă loc o corecţie la nivel economic în 2009, din cauza accesului la resurse care a devenit mai dificil şi a costurilor de finanţare mai ridicate. Analiştii financiari consideră că noul Guvern va majora fiscalitatea pentru a creşte veniturile bugetare, în condiţiile cheltuielor salariale aprobate pentru anul viitor, alternativa constând într-o corecţie prin creşterea inflaţiei în urma presiunilor pe curs, mult mai dureroasă. Ei consideră că ajustarea pe partea de politică fiscală este soluţia cea mai puţin rea.

Radu Crăciun apreciază că măsurile pe care la va lua noul Guvern în următoarele şase luni vor conta foarte mult în procesul de aderare la zona euro. Cea mai mare problemă a ţării noastre, în acest context, o constituie nivelul inflaţiei, iar lipsa unor politici economice prudente va pune în pericol adoptarea monedei unice europene în anul 2014, susţine analistul Interamerican.

Ionuţ Dumitru este ceva mai optimist în această privinţă, considerând că obiectivul aderării la zona euro în anul 2014 este unul realizabil în cazul în care vom avea politici economice coerente.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. mai fetito ai un titlu de toata frumusetea dar nu il regasesc in text decat la sfarsit. Articolul tau nu are idei nu are cap, nu are coada....iti mai tolereaza greselile prea mult sefii tai?????

    articolul tau m-a ajutat foarte mult si te rog sa nu tii cont de remarci rautacioasa

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb