Un volum record de ţiţei rusesc este încărcat în petroliere, cantităţi fără precedent urmând să ajungă în India şi China, în condiţiile în care alte state au restricţionat importurile din cauza războiului din Ucraina, transmite Bloomberg.
Între 74 şi 79 milioane de barili de ţiţei din Rusia (membru în grupul OPEC+, compus din Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol şi alţi mari producători) s-au aflat luna aceasta în tranzit şi în depozite plutitoare, mai mult decât dublu faţă de nivelul de 27 milioane de barili de ţiţei în februarie, înainte de invadarea Ucrainei, arată datele analiştilor de la Kpler. Aceştia susţin că Asia a depăşit Europa, fiind pentru prima dată cel mai mare cumpărător în aprilie, iar decalajul se va adânci în mai.
Datele arată că războiul a modificat comerţul global cu energie, în condiţiile în care Marea Britanie, SUA şi multe companii din UE au refuzat să cumpere ţiţei rusesc, forţând Moscova să caute cumpărători în Asia. India şi China au importat milioane de barili de ţiţei din Rusia, profitând de discounturile ridicate, potrivit Agerpres.
"Unii cumpărători interesaţi din Asia sunt motivaţi mai mult economic decât de o poziţie politică, SUA urmăresc cu atenţie achiziţiile Indiei de ţiţei rusesc, deci acest flux s-ar putea confrunta cu riscuri", susţine Jane Xie, analist la Kpler.
Cantităţile combinate de ţiţei rusesc care au ajuns la principalii cumpărători din Asia - India şi China - au atins în aprilie un nivel record, în special în urma creşterii achiziţiilor din India, apreciază Xie.
Petrolierele fac astfel călătorii mai lungi din porturile ruseşti către Asia, în loc să meargă în Europa. În mod obişnuit, o călătorie dus spre China durează aproximativ două luni.
La 26 mai, era transportată pe apă o cantitate de aproximativ 64,3 milioane de barili de ţiţei din Rusia, faţă de 24,7 milioane de barili de ţiţei la finalul lunii februarie, arată datele Kpler.
De menţionat că preţul petrolului se situa, vineri, aproape de cel mai ridicat nivel din ultimele două luni, pe fondul perspectivelor privind interzicerea de către UE a ţiţeiului rusesc şi a majorării cererii în SUA.
"Mulţi factori indică o înăsprire a pieţei, cu atât mai mult cu cât UE pregăteşte interzicerea totală a importurilor de energie din Rusia", a declarat, citat de Reuters, Stephen Innes, director în cadrul SPI Asset Management. Acesta a menţionat că, înaintea sezonului de vârf din SUA, nivelul produselor rafinate rămâne redus în vest, ceea ce va menţine probabil preţurile ridicate în timpul verii.
• Surse: Restricţii temporare pentru cei care au conturi la subsidiarele ruseşti ale UniCredit şi Intesa
Banca Centrală a Rusiei a impus o serie de restricţii, temporare, care afectează companiile italiene, consulatele şi cetăţenii care au conturi la subsidiarele ruseşti ale băncilor italiene UniCredit SpA şi Intesa Sanpaolo SpA, spun surse citate de Bloomberg.
Potrivit acestora, subsidiarele ruseşti ale UniCredit şi Intesa au primit scrisori de la banca Centrală a Rusiei conform cărora, începând din 25 mai, timp de un an, persoanele fizice şi firmele italiene care au conturi la aceste bănci ruseşti nu mai pot retrage fonduri fără permisiunea echipelor manageriale locale. În plus, aceleaşi persoane fizice şi firmele italiene nu vor mai putea deschide noi conturi, susţin sursele.
UniCredit, care are aproximativ 4.000 de angajaţi şi 1.500 de clienţi de tip corporate în Rusia, a decis să deprecieze valoarea operaţiunilor sale din această ţară cu aproape două miliarde de euro în primul trimestru din 2022. Intesa, care are o prezenţă mai limitată în Rusia, are o expunere de credit în valoare de aproximativ patru miliarde de euro.
Ambele bănci italiene au anunţat deja că încearcă să îşi reducă şi mai mult expunerea pe Rusia, în condiţiile în care sancţiunile au îngreunat găsirea unui cumpărător pentru subsidiarele lor locale.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.05.2022, 10:45)
Indienii sunt primii la cumparat titei ieftin rusesc, tot ei sunt primii la a se plange ca sunt exploatati de vestici ...
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.05.2022, 13:36)
Ipocriți rău indienii ăștia. Să nu uităm cum i-au subjugat pe britanici făcându-i colonie a Indiei.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.05.2022, 13:19)
Russia poate da gratis petrol si gaze la tarile prietenoase pentru ca incaseaza dublu de la tarile neprietenoase.