POTRIVIT BERD, Vom avea o creştere economică de 4%, în 2009

ANDREEA ARĂBOAEI
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 26 noiembrie 2008

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi-a redus estimările privind creşterea economică a ţării noastre, la 4% comparativ cu estimarea anterioară de 5%.

Analiştii BERD susţin că perspectivele pe termen scurt pentru economia ţării noastre sunt incerte, în schimb par încurajatoare cele pe termen lung. Ţara noastră are o poziţie bună pentru a acţiona ca un centru regional important şi pentru a profita de fondurile europene substanţiale ce vor deveni disponibile în anii următori, se precizează în raportul băncii.

În opinia analiştilor, provocarea macroeconomică principală pe termen scurt, va fi de a conduce cu grijă inevitabila scădere economică. Dis-ciplina fiscală va fi vitală, în condiţiile în care guvernul încearcă să stabilească încrederea şi să urmărească îndeaproape încasările bugetare, se menţionează în raport. Deşi economia creşte rapid, există semne de supraîncălzire, ţinta de inflaţie fiind depăşită iar deficitul de cont curent, deşi în proces de stabilizare, este adânc, atrag atenţia analiştii BERD.

Cheltuielile guvernamentale ar trebui menţinute sub control pentru o mai bună funcţionarte a mixului de politici macroeconomice, mai susţin aceştia.

Presiunile din partea pieţei europene s-a intensificat, potrivit BERD, mai ales pentru întreprinderile mici şi mijlocii. Analiştii susţin că o provocare pentru ţara noastră o constituie atragerea de capital, precum şi o piaţa a muncii mai flexibilă pentru a reduce presiunile existente asupra salariilor. Raportul băncii expică faptul că dezvolaterea capitalului uman ar putea fi făcută printr-o mai bună pregătire şi educare a populaţiei, dar şi prin atragerea românilor care au plecat în ultimii ani să lucreze în străinătate.

Calitatea infrastructurii este sub media Uniunii Europene iar nevoile investiţiilor în domeniul transportului rămân acute, susţin analiştii însă cele 4,6 miliarde de euro pe care ţara noastră îi poate accesa din fonduri europene ar trebui să acopere această nevoie, susţine raportul băncii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb