POTRIVIT FITCH: Independenţa băncilor centrale este în pericol

T.T.
Internaţional / 8 aprilie 2019

Independenţa băncilor centrale este în pericol

Încetinirea ritmului de creştere a economiei mondiale ar putea ameninţa independenţa băncilor centrale şi ar putea da naştere la solicitări privind extinderea misiunii băncilor centrale dincolo de ţintirea inflaţiei, susţin analiştii agenţiei de evaluare financiară Fitch Ratings, transmite Bloomberg.

"Investitorii ar face bine să ţină cont de implicaţiile potenţiale ale creşterii presiunilor politice pentru o mai mare contribuţie a politicii monetare în sprijinul susţinerii creşterii economice, posibil prin măsuri neconvenţionale", a declarat James McCormack, directorul diviziei de ratinguri suverane de la Fitch. Potrivit acestuia, "din ce în ce mai mult, băncile centrale sunt văzute de guverne ca fiind pregătite pentru extinderea misiunii lor".

Săptămâna trecută, directorul general al FMI, Christine Lagarde a avertizat că economia mondială este într-o poziţie fragilă.

În SUA, dezbaterile din jurul teoriei monetare moderne sunt o dovadă a creşterii presiunilor la adresa băncilor centrale, susţine James McCormack. Chiar dacă această teorie nu va fi adoptată prea curând drept politică monetară, dezbaterile arată că solicitările la adresa băncilor centrale pentru ca acestea să facă mai multe vor continua să crească.

Susţinătorii teoriei monetare moderne resping punctul de vedere general acceptat potrivit căruia economiile ar trebui ghidate în principal prin creşterea şi reducerea dobânzii de referinţă şi susţin că banca centrală ar trebui să creeze masa monetară pentru a-şi atinge obiectivele.

În Marea Britanie, Partidul Laburist (de opoziţie) a vehiculat ideea extinderii misiunii Băncii Angliei pentru a include o ţintă de productivitate. În schimb, oficialii BoE susţin că nu au instrumente pentru acest obiectiv.

În paralel, criticile formulate de politicieni la adresa băncilor centrale au crescut.

Preşedintele SUA, Donald Trump a criticat Rezerva Federală (Fed) pentru "greşeala" de a majora dobânda de referinţă, în timp ce guvernatorul Băncii Angliei, Mark Carney, a fost criticat pentru că şi-a exprimat punctul de vedere în dezbaterile cu privire la Brexit.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb