POTRIVIT MCTI În acest an vom avea un operator de telefonie de generaţia a treia

Carola Ionescu
Ziarul BURSA #Companii #Telecomunicaţii / 15 aprilie 2004

Anul trecut, cele mai multe investiţii străine au fost focalizate pe segmentul comunicaţiilor electronice

Ministerul Comunicaţiilor a finalizat în anul 2002 cadrul de reglementare necesar funcţionării unei pieţe liberalizate a comunicaţiilor, care a promovat forme de autoreglementare. Ast-fel, ţara noastră este primul stat european cu o legislaţie referitoare la comunicaţiile electronice armonizată cu Directivele CE din 2002.

"Pregătirea liberalizării a constat atît în promovarea unui cadru de reglementare nerestrictiv pentru noii intraţi (de reglementare, notificare - în loc de autorizare), care să permită dez-voltarea unor infrastructuri alternative de comunicaţii, cît şi în înfiinţarea ANRC (Autoritatea Naţională de Reglementare în Comunicaţii), care asigură monitorizarea permanentă a exis-tenţei competiţiei pe piaţa de comunicaţii electronice, intervenind acolo unde este cazul", se arată într-un răspuns al MCTI la o interpelare parlamentară referitoare la piaţa liberalizată de comunicaţii.

Piaţa comunicaţiilor electronice a fost pe deplin liberalizată la data de 1 ianuarie 2003 şi a cunoscut o evoluţie deosebit de dinamică, caracterizată printr-un ritm constant de creştere a investiţiilor, astfel că pe parcursul anului 2003 cele mai multe investiţii străine au fost focalizate pe segmentul comunicaţiilor electronice.

La un an de la deschiderea competiţiei, aproape 1800 companii au depus notificări pentru furnizarea de servicii de comunicaţii electronice, iar dintre firmele care au primit dreptul de a furniza servicii de telefonie fixă, 40 au resurse de numerotaţie, totalizînd aproximativ 20 mili-oa-ne numere. Cincisprezece com-panii au încheiat acorduri de interconectare cu Romtelecom, preţurile la apelurile internaţionale au scăzut cu pînă la 60% (în urma intrării pe acest segment a unui număr de 30 operatori), s-au lansat pe piaţă primii competitori direcţi pentru serviciile de telefonie fixă (ne putem aştepta la o scădere a tarifelor pentru aceste servicii cu procente între 10-30% în 2004); a fost depăşit numărul de 11 milioane (aproximativ 11,3 milioane) abonaţi la servicii de telefonie fixă şi mobilă, din care peste 7 milioane la telefonie mobilă; s-au înregistrat 3,75 mili-oane abonaţi ai reţelelor CATV.

În acelaşi răspuns al MCTI se mai arată: "Cîteva dintre priorităţile pentru anul în curs constau în finalizarea strategiei privind serviciul universal în comunicaţii, ceea ce va permite să se ia măsuri de rezolvare a situaţiilor în care cetăţenii nu au acces la un set minim de servicii de comunicaţii. Tot pe această linie vizăm deschiderea unor telecentre în mediul rural, pentru ca noile tehnologii să fie şi la dis-poziţia celor care locuiesc la sat, accesul la informaţii fiind asigurat atît în mediul urban, cît şi în cel rural. Dezvoltarea comunicaţiilor oferă noi oportunităţi pentru extinderea programului de reformă la ghişeu, furnizarea într-o tot mai mare mă-sură de informaţii şi servicii publice prin mijloace electronice, obiectivul final fiind acela de a lăsa cetăţeanul să hotărască da-că doreşte să meargă < la coa-dă > la ghişeu".

Dezvoltarea explozivă a telefoniei mobile din ultimii ani, nu-mă-rul abonaţilor crescînd cu aproape 50% în 2003 - pînă la aproape 7 milioane, reprezintă şi o măsură de sancţionare a lipsei posibilităţilor în selectarea unui operator de telefonie fixă.

"În 2004 vom cunoaşte primul operator care va furniza servicii de generaţia a treia de telefonie mobilă în România şi astfel sperăm să fim între primele 5 ţări din Europa care vor introduce acest serviciu", se mai precizează în răspunsul MCTI. A treia generaţie de telefonie mobilă este destinată transmisiilor voce şi multimedia de mare viteză, face posibilă transmiterea de imagini în timp real, precum şi o serie de alte noi servicii la care românii trebuie să aibă acces. Conform cadrului legal în vigoare, licenţele pentru furnizarea reţelelor şi serviciilor de comunicaţii mobile de generaţia a treia se acordă prin licitaţie cu participare internaţională, organizată de Ministerul Comunicaţiilor şi Teh-nologiei Informaţiei, caietele de sarcini fiind deja finalizate şi aflate într-o ultimă fază a verificărilor. Se vor acorda pînă la patru licenţe, dintre care cel pu-ţin una va respecta standardul UMTS. Telefonia mobilă de generaţia a treia (3G) este implementată în diverse standarde: în Europa este folosit standardul UMTS, în America de Nord, CDMA 2000, iar în Japonia, NTT DoCoMo. Licenţele de comunicaţii mobile de generaţia a treia vor avea o durată de valabilitate de 15 ani şi vor putea fi reînnoite la cererea titularilor, pe o perioadă de alţi 10 ani. Fiecare cîştigător declarat al licitaţiei va achita un tarif de eliberare a spectrului de frecvenţă în valoare de 35 milioane de dolari. Tariful fiind deja stabilit, în procesul de selecţie va conta mai ales oferta tehnică, inves-tiţiile planificate, graficul de realizare şi dezvoltare, gradul de acoperire teritorială etc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb