Preţul petrolului brut a încheiat în creştere săptămâna 19-23 mai, ca urmare a declinului dolarului faţă de euro, investitorii preferând, în aceste condiţii, să facă plasamente în materii prime. Dolarul a înregistrat, în intervalul menţionat anterior, cea mai puternică depreciere de după săptămâna încheiată la data de 28 martie. Scăderea dolarului şi cererea globală semnificativă pentru materii prime au determinat ascensiunea cotaţiilor de pe pieţele de profil până la niveluri record, anul acesta. Este vorba despre petrol, aur, porumb, soia, orez.
Preţul petrolului brut cu livrare în luna iulie a ajuns la 132,19 dolari/baril, vineri, la încheierea şedinţei bursiere de la New York Mercantile Exchange, în creştere cu 1,38 dolari sau 1,1% faţă de ziua percedentă, când consemnase nivelul maxim al tuturor timpurilor: 135,09 dolari/baril. Săptămâna trecută, cotaţia ţiţeiului a caştigat 4,9% la New York. Faţă de luna mai 2007, preţul petrolului s-a dublat.
Astăzi, bursa energetică din SUA este închisă, americanii sărbătorind Memorial Day (ziua în care sunt comemoraţi militarii americani căzuţi la datorie).
La ICE Futures Europe din Londra, petrolul Brent cu livrare în iulie a avut un preţ de 131,57 dolari/baril, în creştere cu 1,06 dolari ori 0,8%. Şi aici, cotaţia maximă a fost atinsă în ziua anterioară şi a fost mai mare decât cea de la New York, ceea ce a reprezentat o premieră pentru ultimele trei luni: 135,14 dolari/baril. Situaţia a fost determinată de faptul că cererea rafinăriilor europene creşte mai rapid decât cea a unităţilor de profil din America de Nord.
În ultima vreme, băncile de investiţii şi-au modificat în creştere estimările privind preţul petrolului, din cauza sporirii cererii şi a îngrijorării faţă de capacitatea de acoperire a acesteia. Reprezentanţii Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) spun, însă, că nu deţin "soluţia magică" pentru stoparea ascensiunii preţului, iar piaţa este bine aprovizionată.
Potrivit Lloyd"s Marine Intelligence Unit din Londra, OPEC (fara Angola si Ecuador) au exportat 22,762 milioane barili de ţiţei pe zi în cele patru săptămâni încheiate la data de 4 mai, comparativ cu 23,786 milioane de barili pe zi în cele patru săptămâni încheiate în 6 aprilie.
Analiştii sunt de părere că, în această săptămână, preţul petrolului ar putea să-şi continue ascensiunea.