Evenimentul primei jumătăţi a acestui an, vizita Papei Francisc în ţara noastră, a creat o mobilizare uriaşă la nivelul autorităţilor. Şcoli închise, mijloace de transpot deviate, forţe de ordine mobilizate, acestea sunt câteva dintre "ingredientele" unei vizite istorice.
Accesul la toate evenimentele publice la care va participa Papa Francisc se va face după derularea măsurilor de verificare în filtrele de securitate amplasate în zonă, iar autorităţile îi sfătuiesc pe cei care vor să asiste să-şi planifice bine călătoria, să sosească din timp, pentru a evita aglomeraţia şi a trece în timp util prin filtrele de securitate: "Comitetul Interministerial pentru Securitate "Vizită Papa Francisc 2019' a stabilit, în colaborare cu reprezentaţii bisericilor din Bucureşti, Miercurea Ciuc, Iaşi şi Blaj, un set de recomandări utile tuturor celor care vor participa la activităţile publice prilejuite de vizita Papei Francisc". Participanţilor li se recomandă să coopereze cu voluntarii şi cu personalul de securitate din zonele de acces.
După cum se ştie, toate şcolile şi grădiniţele din Bucureşti îşi vor suspenda cursurile, vineri, 31 mai, când Papa Francisc va vizita Capitala, în timp ce joi vor fi suspendate cursurile în şcolile şi grădiniţele aflate pe traseul vizitei oficiale. Primarul general Gabriela Firea a spus că a convocat comandamentul pentru a verifica modul în care Primăria Capitalei şi instituţiile subordonate sunt pregătite pentru vizita pe care Papa Francisc o va face, în perioada 31 mai - 2 iunie: "Ne aşteptăm la un aflux foarte mare de pelerini în Capitală, vor fi pelerini din ţară şi din afara graniţelor, aproximativ 50.000 de persoane vor asista la evenimentele incluse în program. Pe durata vizitei pe teritoriul Capitalei funcţionează planul integrat de securitate pentru vizitele oficiale ale şefilor de stat. Sunt mai multe locaţii pentru care instituţiile abilitate au stabilit restricţii majore de acces şi circulaţie, în special în zonele Palatul Patriarhiei Ortodoxe Române, Noua Catedrală Ortodoxă a Neamului şi Catedrala Româno-Catolică Sfântul Iosif. De aceea, am propus că joi şi vineri, respectiv 30 şi 31 mai 2019, să fie suspendate cursurile în grădiniţele, şcolile şi liceele din Capitală situate pe traseul vizitei oficiale, dar şi pe o zonă de securitate de 1-2 km, adiacentă acestui traseu". De asemenea, s-a stabilit că Poliţia Locală va contribui cu efective sporite atât pentru fluidizarea traficului, cât şi pentru asigurarea ordinii şi siguranţei publice, în special în zonele foarte aglomerate. Societatea de Transport Bucureşti a deviat parţial 18 de linii de autobuze care au traseu în zonele pe unde trec oficialii şi va suplimenta numărul de mijloace de transport în comun care funcţionează în zonele gărilor, autogărilor şi aeroporturilor, pentru o reducere a timpului de aşteptare în staţii. La rândul său, Administraţia Străzilor va face verificări în teren şi va interveni imediat pentru refacerea carosabilului şi a semnalizării rutiere. În ceea ce priveşte curăţenia, primarul general a solicitat operatorilor de salubrizare să-şi intensifice activitatea şi să aibă în vedere salubrizarea permanentă a zonelor centrale şi a celor unde au loc manifestări. Astfel, numărul operatorilor şi utilajelor destinate salubrizării stradale va fi suplimentat în toată perioada. De asemenea, vor fi amplasate suplimentar toalete ecologice şi coşuri destinate colectării deşeurilor.
Pe de altă parte, peste 50.000 de pelerini sunt aşteptaţi la Blaj pentru a-l vedea pe Papa Francisc pe Câmpia Libertăţii, în 2 iunie, anunţă autorităţile locale: "Administraţia locală a municipiului Blaj anunţă că pregătirile pentru vizita Sanctităţii Sale Papa Francisc din 2 iunie au intrat în linie dreaptă, fiind în grafic. Municipalitatea Blajului împreună cu Biserica Greco-Catolică şi instituţiile abilitate ale statului român depun toate eforturile pentru ca organizarea acestui eveniment istoric de la Blaj să se desfăşoare în cele mai bune condiţii". În mai multe zone ale oraşului vor fi instituite restricţii de circulaţie şi va fi interzis consumul de băuturi alcoolice.
În plus, Academia Română, Filiala Cluj-Napoca, va organiza la Palatul Culturii din Blaj, în data de 2 iunie, două expoziţii eveniment, menite să evidenţieze rolul de important centru cultural al acestui oraş din Transilvania, cu prilejul vizitei Sanctităţii Sale Papa Francisc.
Filiala Cluj-Napoca va expune portretele a 40 de membri ai Academiei Române care şi-au făcut studiile la Blaj, devenind mai apoi mari personalităţi ale culturii şi ştiinţei româneşti. Între aceştia se numără nume de rezonanţă pentru istoria României, mari conştiinţe naţionale, precum Timotei Cipariu, George Bariţiu, Alexandru Papiu-Ilarian, Iuliu Maniu, Iosif Hodoş, Emil Haţieganu, cărturari ca Ion Bianu, Aron Densuşianu sau Nicolae Densuşianu, artiştii Tiberiu Brediceanu şi Sigismund Toduţă, dar şi slujitori ai bisericii, deveniţi martiri ai credinţei creştine în lagărele comuniste: cardinalii Iuliu Hossu, Lucian Mureşan, Alexandru Todea.
Galeria de portrete ale membrilor Academiei Române cu studii la Blaj va fi însoţită de o expoziţie de Biblii de diverse confesiuni, editate în mai multe limbi, ediţii vechi şi noi în limbile latină, germană, maghiară, polonă, franceză, albaneză, greacă, arabă, care reflectă diversitatea spirituală şi atitudinea ecumenică a locuitorilor acestui ţinut românesc.