PREJUDICIU DE APROAPE 240 MII LEI PDL-iştii Sămărtinean, Popoviciu şi Ostaficiuc, urmăriţi penal de DNA

V.B.
Anticorupţie / 30 mai 2014

Direcţia Naţionale Anticorupţie (DNA) Timişoara a dispus începerea urmăririi penale faţă de deputaţii PDL Cornel Sămărtinean şi Alin Popoviciu, precum şi faţă de Constantin Ostaficiuc (preşedintele PDL Timiş), primul fiind acuzat de abuz în serviciu în formă continuată şi conflict de interese, iar ceilalţi doi de instigare la abuz în serviciu, prejudiciul adus Aeroportului din Timişoara fiind de aproape 240 mii lei.

La data faptelor, Cornel Mircea Sămărtinean era director al Aeroportului Internaţional "Traian Vuia" Timişoara (AIT).

Totodată, DNA a decis extinderea urmăririi penale faţă de Marius Florin Mezin, la data faptelor director commercial al AIT, bănuit de abuz în serviciu şi participaţie improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată, ambele infracţiuni în formă continuată.

În acelaşi dosar, procurorii anticorupţie au extins urmărirea penală în legătură cu Tiberiu George Penescu şi Lucian Blaga (administrator ai unor societăţi comerciale), învinuiţi de mărturie mincinoasă.

Potrivit rechizitoriului, mai mulţi funcţionari din AIT, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, au luat decizia şi au acţionat concordant pentru obţinerea de foloase ilegale de către o societate comercială, consecutiv prejudicierii bugetului unităţii în interesul căreia trebuiau să acţioneze.

Astfel, Sămărtinean şi Mezin ar fi participat la luarea deciziei şi apoi ar fi aprobat toate fazele unei proceduri frauduloase de selectare a unui agent economic care să închirieze spaţii aflate în incinta aeroportului.

Societatea comercială favorizată era controlată, în fapt, de către Popoviciu şi Ostaficiuc, persoane cu care Cornel Sămărtinean s-a aflat în raporturi comerciale, fiind chiar asociat într-o altă firmă cu primul dintre cei doi suspecţi.

Concret, Alin Augustin Florin Popoviciu şi Constantin Ostaficiuc, în scopul obţinerii de beneficii materiale în cuantum de aproximativ 4 mii euro/lună, l-au determinat pe fostul director al aeroportului să declanşeze procedura de închiriere a spaţiilor comerciale din incinta AIT. Această procedură viza impunerea pentru foştii chiriaşi a unor condiţii care să-i determine să renunţe la închirierea pe mai departe a acelor spaţii şi astfel, inclusiv prin vicierea procedurii de organizare a licitaţiei, spaţiile comerciale urmau să fie preluate de firma controlată prin interpuşi de către cei doi suspecţi, se mai arată în comunicatul DNA.

De asemenea, această societate comercială urma să plătească o chirie mult diminuată faţă de foştii chiriaşi şi faţă de plafonul minim stabilit de Consiliul de Administraţie (CA) al aeroportului.

În acest sens, Marius Mezin, "fiind desemnat preşedinte al celor două comisii de organizare a licitaţiilor, pentru închirierea spaţiilor comerciale din incinta aeroportului, a conceput şi dispus unui alt funcţionar, ce nu cunoştea adevărata stare de fapt, redactarea unor acte ce reflectau în mod nereal respectarea procedurilor legale", informează procurorii anticorupţie.

Scopul urmărit de acesta a fost ca, în eventualitatea unui control ulterior, să nu se mai poată constata că licitaţiile din 27 octombrie 2010 şi 3 noiembrie 2010 au fost denaturate, în sensul asigurării adjudecării contractelor de închiriere de către firma controlată de Alin Popoviciu Alin şi Constantin Ostaficiuc.

Cu ocazia audierilor, Tiberiu George Penescu şi Lucian Blaga "au făcut afirmaţii mincinoase în legătură cu împrejurările în care au transmis oferte de participare la licitaţia de închiriere a spaţiilor, aceştia ascunzând motivul real al simulacrului de ofertare făcut, respectiv crearea aparenţelor unei proceduri deschise, transparente şi competitive. În realitate, a fost favorizată firma controlată de suspecţii Popoviciu Alin Augustin Florin şi Ostaficiuc Constantin", mai arată DNA.

Prin activităţile infracţionale derulate de către aceşti funcţionari, cu concursul direct al persoanelor ce controlau în fapt societatea comercială ce a fost declarată abuziv ca şi câştigătoare a licitaţiei trucate, s-a produs Aeroportului Internaţional "Traian Vuia" Timişoara un prejudiciu în cuantum de 239.570,3 lei, conchide comunicatul.

În cauză, procurorii DNA au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii (SRI).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb