Banca spaniolă este prezentă pe piaţa din ţara noastră prin intermediul sucursalei "Caja de Ahorros Y Pensiones de Barcelona - Sucursala România". Speculaţii despre preluarea unor bănci de pe piaţa româneas-că au existat chiar înainte ca banca spaniolă să-şi deschidă sucursala de la Bucureşti. Dar, niciodată zvonurile nu au fost confirmate, fără temei, chiar de către preşedintele unei bănci. Faptul este cu atât mai ciudat cu cât cel care care îl contrazice pe preşedintele băncii este chiar reprezentantul patronatului.
Preluarea "Libra Bank" de către banca spaniolă "La Caixa" a fost doar un simplu zvon apărut în luna iunie în presă, dar care nu a avut niciun fel de acoperire în realitate. Cu toate acestea, conducerea băncii a ales să amplifice zvonurile, în mod inexplicabil, confirmându-le chiar, fără ca în realitate să fi existat vreo discuţie între fondul american de investiţii, New Century Holdings (NCH), care controlează banca, şi societatea bancară spaniolă "La Caixa".
Preşedintele "Libra Bank", Emilian Bituleanu, declara, la sfârşitul lunii iunie 2008, citat de agenţia de ştiri NewsIn: "Preluarea >Libra Bank< de către >La Caixa< nu este un zvon, ci o realitate. S-au parcurs mai multe etape importante în procesul semnării acordului, însă momentan acţionarii discută cu banca spaniolă dacă vor bate palma pentru o vânzare, un parteneriat sau o altă formă de preluare". Unele publicaţii au avansat chiar că tranzacţia dintre cele două bănci ar fi fost de 70 de milioane de euro pentru pachetul întreg de acţiuni al Libra Bank!
Doar că ulterior realitatea preşedintelui "Libra Bank" nu s-a mai suprapus deloc cu realitatea însăşi...
După două luni, BNR nu a primit nicio notificare în legătură cu preluarea "Libra Bank", după cum ne-a declarat Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei de Supraveghere din cadrul BNR.
Mai mult, cel care îl contrazice pe preşedintele băncii este chiar Siminel Andrei, reprezentantul acţionarului majoritar al "Libra Bank", care ne-a declarat: "Nu a exis-tat nicio dis-cuţie cu "La Caixa" şi nu ne-am întâlnit niciodată cu reprezentanţii acestei bănci". (!!!)
Siminel Andrei a adăugat că pe această temă există speculaţii întrucât ">Libra< este o bancă în creştere cu un management excelent, deci o posibilă ţintă pentru o bancă de prim-rang internaţională". Numai că, fapt fără precedent, "speculaţille" presei au fost confirmate chiar de preşedintele băncii...Reprezentanţii "La Caixa" nu au vrut să comenteze în legătură cu acest subiect.
Şi atunci despre ce realitate făcea vorbire preşedintele "Libra Bank" în luna iunie?!
1. mari conducatori
(mesaj trimis de simi în data de 28.08.2008, 00:33)
cum e ala presedinte de banca daca habar n-are ce vorbeste. parca aveau niste reclame la produse pnetru profesiobisti in care apareau animale in halate...cred ca lui bituleanu asta i s/ar potrivi un halat de spitalul noual...in rest sa traiasca zvonu ca e sursa noastra de increrdere
2. test
(mesaj trimis de nume în data de 28.08.2008, 10:55)
Colectie de faze hazlii din toate sporturile. Merita vazute! faze-hazlii.blogspot.com
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de vasile în data de 28.08.2008, 12:08)
ce sa-i mai faci? asa ne laudam noi mereu si cu ceea ce nu facem, dar da, e inexplicabil ca sa confirmi oficial o preluare care nu a fost disuctata niciodata...mai ales ca e vorba de o banca
3. Drept la replica
(mesaj trimis de Libra Bank - Divizia Marketing în data de 28.08.2008, 14:43)
Libra Bank SA isi exprima dezaprobarea cu privire la lipsa de acuratete cu care au fost preluate in presa declaratiile oficialilor bancii, inacuratete care provoaca dezinformarea publicului si aduce prejudicii imaginii bancii, precum si oricarei terte parti ce apare ca fiind implicata intr-un demers de preluare a Libra Bank.
Libra Bank SA aduce la cunostinta mass media si a publicului ca niciun oficial al Libra Bank SA nu a specificat vreodata, verbal sau in scris, numele unei anumite institutii bancare care ar urma sa preia Libra Bank, in ciuda zvonurilor si asocierilor arbitrare aparute in unele publicatii.
Oficialii Libra Bank au confirmat posibilitatea unei forme de preluare a Libra Bank de catre o entitate bancara internationala, fara insa a mentiona niciodata numele potentialului cumparator, asa cum in mod eronat se arata in articolul publicat in Bursa in 28 august 2008. Articolul in cauza face afirmatii neverificate la sursa, care nu corespund fidel realitatii, raspunderea pentru aceasta deformare fiind in totalitate a redactiei.
Divizia Marketing si Comunicare
LIBRA BANK SA
4. Libra Bank si NewsIn
(mesaj trimis de NewsIn în data de 28.08.2008, 16:04)
Stire publicata de agentia NewsIn, 24 iunie 2008, semnatura Ciprian Vate, editor –Sorin Melenciuc
Acţionarii Libra Bank, aflaţi în tratative cu La Caixa în vederea unei eventuale preluări, discută în prezent dacă acordul pe care îl vor semna cu banca spaniolă va fi unul de preluare, de parteneriat sau se va prezenta sub o altă formă, a spus marţi preşedintele băncii, Emilian Bituleanu.
"Preluarea Libra Bank de către La Caixa nu este un zvon, ci o realitate. S-au parcurs mai multe etape importante în procesul semnării acordului, însă momentan acţionarii discută cu banca spaniolă dacă vor bate palma pentru o vânzare, un parteneriat sau o altă formă de preluare", a declarat Bituleanu, pentru NewsIn.
Libra Bank este controlată în prezent de fondul american de investiţii New Century Holdings, care are investiţii de peste 300 miliarde dolari în Europa Centrală şi de Est, din care peste 300 milioane dolari în România.
"Din punct de vedere administrativ, au fost stabilite toate procedurile pentru acest pas şi sunt foarte puţine şanse să apară ceva care să impedice procesul de preluare", a adăugat Bituleanu.
Banca spaniolă La Caixa, cu care acţionarii actuali sunt în negocieri, este lider pe segmentul bancar de retail din Spania şi este prezentă deja pe piaţa românească printr-o sucursală - Caja de Ahorros Y Pensiones de Barcelona - Sucursala România. Pentru a deschide o astfel de sucursală după intrarea României în UE, este nevoie doar de o simplă notificare făcută către Banca Naţională a României (BNR) prin intermediul băncii centrale din ţara de origine, potrivit legislaţiei în vigoare. Libra Bank este orientată spre nişa profesiunilor liberale, volumul de credite acordate pe acest segment reprezentând la finalul anului trecut aproape o treime din portofoliu.